Vijesti 18.02.2016.

Izbor rektora: Kandidati upozoravaju na lobiranja i prijetnje

ČITANJE: 2 minute
rektor
Trka za rektora banjalučkog Univerziteta završena je neriješeno. Oba kandidata priznaju da je bilo uticaja politike, ali ne i da su učestvovali su lobiranju.

Četrnaest članova Senata dobili su porektor Univerziteta i član SNSD-a Milan Mataruga i dekan Ekonomskog fakulteta, DNS-ov Novak Kondić. Presudan je bio jedan nevažeći listić na kojem su zaokružena oba imena.

– Ja vjerujem da politika ima uticaja, no onaj ko bude izabran za rektora Univeriteta u drugom krugu, moraće da odstrani politiku iz kruga Univerziteta kako stoji u Zakonu o visokom obrazovanju i kao što je svugdje u svijetu- izjavio je  Kondić.

-Ja znam da nisam ni na koga vršio pritisak. Svi oni moji prijatelji, nastavnici, saradnici koji su u meni vidjeli dobrog kandidata, lično sam ih molio da moja kandidatura ne smije da bude bazirana na bilo kakvom pritisku prema bilo kome, ne samo u Senatu, nego u akademskoj zajednici- rekao je Mataruga.

Mataruga poručuje da je član Senata koji ubacio nevažeći glasački listić time samo produžio i otežao proces izbora.

Iako ih je, od rektorske fotelje dijelio samo jedan glas dvojica najbolje plasirani tek će odlučiti da li će se kandidovati. Mataruga je, kao član Senat glasao sam za sebe na šta ima pravo. To je posebno zasmetalo dekanu Pravnog fakulteta Vitomiru Popoviću za kojeg je današnji rezultat dokaz da rektor mora biti politička ličnost.

-Ja sam bar imao informacije da su vršena žestoka lobiranja da su nekim članovima Senata prijetili da će iznijeti prljav veš ako ne budu glasali za određene kandidate, studentima su nudili novac i zaposlenje i to je ono što je, nažalost, prljavo- kazao je Vitomir Popović, dekan Pravnog fakulteta.

Popović je osvojio tri glasa, ali ne sumnja u kvalitet svog programa, pa će se opet prijaviti na konkurs.

Iako je osvojio dva glasa više, bivši dekan PMF-a Rajko Gnjato nije siguran da li će opet u trku za rektora. Nestranačka je ličnost, pa, kaže, ne zna ima li smisla jer je politika previše umješala prste.

-Znam da su mnogi članovi Senata bili pod pritiskom da glasaju za ovoga ili onoga. Ja nijednog člana Senata nisam nazvao niti sam obavio razgovor da molim za glas. Radije bih se ubio nego to uradio, a nekima je to stalo pod kapu- kazao je Gnjato.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta, SDS-ov Vaso Bojanić bio je bez glasova, a ponovo se, kaže, neće prijaviti.

O tajnom glasanju članovi Senata nisu htjeli da govore. Novu priliku će, kaže aktuelni rektor Stanko Stanić, zainteresovani imati za 15 dana kada će biti raspisan novi konkurs, a novi rektor  bi trebalo da bude izabran do početka aprila. Do tada bi, za 29. glas, mogao da prevagne i jezičak na političkog vagi u vladajućoj koaliciji.

(ATV)