Politika 18.09.2018.

IZBORI: SNSD u Podgradcima, DNS u Busnovima, SZP na Sokocu, NDP u Bijeljini

ČITANJE: 22 minute

Kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras u Gornjim Podgradcima kod Gradiške da je SNSD učinio sve u proteklim godinama da u ovom kraju bude izgrađen savremeni put, vodovod, da oživi drvna industrija i da će učiniti sve da se nastavi gradnja puta prema Mrakovici.

“Mi smo dio ovog naroda i ja sam došao ovdje da kažem da želim svaki put da se vratimo sa novim projektom kako bismo ohrabrili ljude da ovdje žive, međusobno vole i podržavaju. To je ono što je politika SNSD-a”, rekao je Dodik na predizbornoj tribini.

On je rekao da je važna podrška Željki Cvijanović kao kandidatu za predsjednika Republike Srpske i njemu kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH, ali da je isto tako važna podrška kandidatima na listama za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Najbolji izbor SNSD je ponudio ovom narodu i vjerujem da ćemo ovdje imati snažnu i veliku podršku”, naglasio je Dodik, koji je ldier SNSD-a.

Kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Izborne jedinice dva Ranka Perić Romić istakla je da očekuje da će građani na izborima birati SNSD, stranku koja radi i gradi, koja radi u interesu svog naroda.

Ona je pozvala građane da biraju ljude koji su spremni da ostanu u Srpskoj, brane njene interese i daju doprinos za svoj narod.

Kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Izborne jedinice dva Denis Šulić rekao je da 10. dan kampanje pokazuje da je SNSD sigurni pobjednik u Gradišci, ali će i do kraja kampanje raditi na tome da kandidatske liste SNSD-a dobiju natpolovičan broj glasova birača i obezbijede 42 poslanika u Narodnoj skupštini Srpske i sigurnu vlast SNSD-a, Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

Kandidat za poslanika iz ove izborne jedinice Ognjen Žmirić rakao je da SNSD očekuje najbolji izborni razultat do sada u Gradišci jer u nepune dvije godine gotovo da nije bilo mjesne zajednice u kojoj nije realizovan bar jedan projekat.

On je naglasio da će se kandidati gradiškog SNSD-a za poslanike u Narodnoj skupštini boriti interese Gradiške, najviše za privredene investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

Na predizbornoj tribini u Gornjim Podgradcima govorili su i predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Gradiška Zoran Adžić, te nosilac kandidatske liste SNSD-a za Parlamentarnu skupštinu BiH za Izbornu jedinicu jedan Nebojša Radmanović i nosilac liste za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Izbornoj jedinici dva Darko Tomaš.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je večeras da je veoma važno da svi Srbi, koji imaju pravo, glasaju u Federaciji BiH /FBiH/ i podrže zajedničku srpsku listu, da bi dobili potrebnu političku snagu u ovom entitetu.

“Mi smo bili podržani u Drvaru, Grahovu i Glamoču, a ovaj put smo pozvali sve političke snage da bi se domogli jednog poslaničkog mjesta i mogli da kreiramo vlast u FBiH i zaštitimo naše krajeve”, rekao je Dodik večeras u Gornjim Podgradcima kod Gradiške.

On je naglasio da je Republika Srpska uz srpski narod u FBiH, dodajući da neke formalne odluke, ipak, moraju da se donose u okviru FBiH, jer moraju da se poštuju ustavne nadležnosti i Dejtonski mirovni sporazum.

Dodik: Ukinuti glasanje u odsustvu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da u BiH, ukoliko se žele do kraja pošteni izbori, treba ukinuti glasanje u odsustvu, koje je uvijek bilo nepošteno i puno malverzacija.

Dodik, koji je na predstojećim izborima kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, istakao je da su takve malverzacije nepotrebne i da treba, kao u ostalim zemljama, omogućiti glasanje samo onima koji se na dan izbora nalaze u BiH.

“Od kada je izbora, u BiH je bilo i puno malverzacija kada je riječ o glasanju u odsustvu i posredstvom pošte. Nikada nije bilo pošteno i fer i uvijek su se zloupotrebljavali glasovi iz inostranstva i to smo mogli da vidimo na svakim izborima”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je to razlog što u BiH izborni rezultati kasne neprimjereno mjesec dana, dok se u dugim zemljama sve završi u toku noći.

“Kod nas se ovdje čeka mjesec, mjesec i po dana, što stvara prostor za manipulacije”, konstatovao je Dodik.

Upitan da prokomentariše to što trećina oružja u BiH nije registrovana, predsjednik Srpske je rekao da mu nije poznat taj podatak.

“U Republici Srpskoj postoje instituti koji se bave time i zaduženi su za sprovođenje zakona, odnosno da se oduzme oružje koje nije registrovano i mislim da to naša policija radi”, naveo je Dodik.

Cvijanović. Govedarica je kukavica

Kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je njen protivkandidat na izborima Vukota Govedarica “poprilična kukavica” jer angažuje ljude “koji okolo ‘prljaju’, a sam ne može nikome ništa reći u lice”.

“Za razliku od njega, ja svakome kažem u lice šta imam – kada uđem u Narodnu skupštinu, kada se obraćam građanima, kada gostujem u televizijskoj emisiji i kada se obraćam novinarima. Gadi mi se njihov način vođenja kampanje”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci komentarišući navode medijskog tima Vukote Govedarice o njenom navodnom ustaškom porijeklu.

Ona je naglasila da je njihov način kampanje brutalan, zbog čega će i brutalno izgubiti na izborima 7. oktobra.

“Demantujem priče u kojima mene i moje pretke povezuju sa svim i svačim, njihove gluposti i gadosti, priče koje uporno podmeću. Lažu i podmeću jer ne može Vukota Govedarica sa mnom ukrstiti politički program, on ne može reći ni šta je radio ni šta će raditi za Srpsku, a Željka Cvijanović to može reći”, poručila je ona.

Cvijanovićeva je naglasila da je sve na liniji lične dikreditacije. “Mislila sam da ne obraćam pažnju na to, ali moraćemo obraćati pažnju jer je ovo izašlo iz okvira svega normalnog”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da joj se “gadi način na koji njen protivkandidat Vukota Govedarica vodi kampanju”.

“Njihove tvrdnje su samo način da me diskredituju, zbog čega sam osjetila obavezu da se obratim javnosti demantijem. Njihove priče o ustaštvu, o tome kako sam rušila bošnjačku kuću, pa gradila svoju, pa i tome kako mi je i svekrva muslimanka, su za gađenje”, poručila je Cvijanovićeva i dodala da je, ipak, najgora priča koju su širili mjesecima ona u kojoj su dovodili njene sinove u vezu sa stradanjem Banjalučanina Davida Dragičevića.

Pavić: Građani prepoznaju da imamo kulturnu kampanju

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić ocijenio je izuzetno uspješnim prvih desetak dana kampanje kada je riječ o DNS-u.

“Osjetili smo veliku energiju u našem članstvu i veliku podršku građana za sve ono što radimo i na način kako to radimo i mislim da građani sve više prepoznaju jednu kulturnu kampanju koja je dio naše politike da se direktno obraćamo građanima, da prenesemo naš program, da čujemo njihove sugestije i želje”, izjavio je Pavić novinarima uoči večerašnjeg predizbornog skupa u Busnovima kod Prijedora.

On je dodao da DNS ostaje pri stavu da planski treba da ostvari 107.000 glasova, 15 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske i dva poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Mi smo u ovu kampanju ušli sa našim koalicionim partnerima SNSD-om i SP-om i DNS će podržati zajedničke kandidate za funkcije predsjednika Republike Srpke i člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, jer smatramo da na taj način, dobijajući većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske i parlamentu BiH i ove dvije pojedinačne funkcije možemo zaokružiti vlast i realizovati ono što zajednički planiramo”, rekao je Pavić.

Nosilac liste DNS-a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u Izbornoj jedinici jedan Dragutin Rodić izjavio je da je politika DNS-a veoma dobro prihvaćena u narodu.

“Kvalitet DNS-a je što ima razvijenu strukturu stranke u 64 opštine, što je prvi preduslov da možete svoju politiku da približite građanima”, istakao je Rodić.

On je dodao da kao član DNS-a od osnivanja zastupa politiku dijaloga, kompromisa, argumenata, ali nikad ne napuštajući ideju da Republika Srpska mora biti iznad svega.

Nosilac liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici jedan Duško Ivić izjavio je da je DNS u proteklom periodu mnogo ulagao u seoska područja, počevši od infrastrukture do raznih podsticaja za poljopriredu.

“Poruka našim građanima jeste da će DNS u Ministarstvu poljoprivrede i zakonima koji se tiču poljoprivrede nastojati da tu oblast još bolje uredi, da bi poljoprivredni proizvođači imali još bolje uslove po pitanju otkupa i stvaranju uslova da sve što proizvedu mogu i da prodaju”, rekao je Ivić.

Kandidat za poslanika DNS-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici jedan Slavica Popović izjavila je da će se zalagati za bolje uslove u oblasti zdravstvene zaštite, te angažovanje svih segmenata ka pozitivnom poslovanju zdravstvenih ustanova.

“Tamo gdje ima volje, ima i uspjeha”, naglasila je Popovićeva.

Na večeranjem predizbornom skupu u Busnovima predstavili su se kandidati DNS-a sa obje kandidatske liste za predstojeće opšte izbore.

SzP: Boljim zakonskim rješenjima stvoriti radna mjesta

Vrijeme je za promjene, vrijeme je da krenemo u bolju budućnost u kojoj napredak i perspektive caruju, poručeno je sa večerašnje tribine Saveza za pobjedu na Sokocu.

Kandidat SzP za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je da kada vidi nervozu svog protivkandidata, jasno mu je da su on i kandidat SzP za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na dobrom putu, koji se zove put pobjede.

„Naš program je kompleksan i nadam se da sve ono što građani čuju, vjeruju da možemo to i da uradimo. Ja želim Vladu RS koja može napraviti promjene i ispuniti ono što obećava. Nama trebaju zakonska rješenja koja će doprinijeti da naši drvoprerađivači zaposle ljude, koji će ovdje ostati i živjeti, a ne da traže autobuske karte i gledaju u kojoj će zemlji da žive bolje nego što je to u Srpskoj“, kaže Govedarica.

On dodaje da Srpskoj treba Zakon o šumama, te mnogo jača nadležnost lokalnih zajednica u tom segmentu.

„Treba nam Zakon o preradi drveta, hoćemo da zaposlimo 10.000 ljudi na potezu od Milića do Trebinja. Narodu trebaju posao, pravda i dostojanstvo. Mene ne interesuju partijske podjele, želim narod da objedinim i ujedinim, dosta nam je podjela, da zajedno radimo za RS, da pobijedimo politike koje su poražavale narod sve ove godine“, ističe Govedarica.

Kandidat SzP za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da se obraća u trenutku kad se spremamo da zajedno ispišemo djelić istorije naše Republike Srpske.

”Pred vama stojim zajedno sa Vukotom Govedaricom i cijelim Savezom za pobjedu, spremniji nego ikada! Svaki dan proveden u ovoj zemlji donese nešto zbog čega sam još odlučniji, još snažniji i još svjesniji da ono što radim jeste pravi put. U protekle četiri godine pokazao sam i dokazao da može drugačije. Spremni smo da zajedno promijenimo stanje u ovoj zemlji. Spremni za pobjedu i promjenu!”, poručio je Ivanić.

Kandidat SDS za Narodnu skupštinu RS Sonja Karadžić-Jovičević kaže da je Sokolac, kao srce Romanije, pravo mjesto da se pruži podrška kandidatima i pošalje poruka narodu.

„Generacije koje su stvarale RS i žrtvovale sebe ne smiju biti generacije koje će žrtvovati narod, to SDS i SzP neće dopustiti nakon 8 oktobra“, ističe Karadžić-Jovičević.

Kandidat SDS za Parlamentarnu skupštinu BiH Aleksandra Pandurević poručuje da će prvi korak koji će SDS uraditi zajedno sa svojim koalicionim partnerima biti donošenje Zakona o ispitivanju porijekla imovine.

„Niko neće biti pošteđen. Funkcioneri, političari, direktori javnih ustanova, svi koji su vršili ili vrše vlast moraju pokazati kako su stekli to što imaju. Vrijeme je da RS bude uređeno i pravno društvo“, naglašava Pandurević.

“Večeras imamo dokaz da će poslije 7. oktobra konačno svanuti za Republiku Srpsku. Idu bolji dani za sve nas. Ovdje su čestiti, pošteni i odgovorni ljudi koji Republiku Srpsku treba da vode u pravom pravcu”, rekao je Ognjen Vuković, kandidat PDP za NSRS sa Sokoca.

Miroslav Brčkalo, nosilac liste PDP za Parlement BiH izjavio je da je demografska obnova Republike Srpske jedan je od ključnih prioriteta PDP u narednom periodu.

“U Republici Srpskoj rapidno opada broj stanovnika, sele se ljudi iz manjih u veće sredine, odlaze prema EU. U Republici Srpskoj svake godine umre 6000 više ljudi nego što se rodi. Mi imamo konkretne prijedloge: svako novorođeno dijete, odnosno roditelj, dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 2000 KM, a oni koji se odluče za tretreće i četvrto dijete imaće prosječan odnosno čitav dohodak do punoljetstva djeteta”, zaključio je Brčkalo.

Mićić: Za ravnomjeran razvoj RS

Potpredsjednik SDS-a Mićo Mićić izjavio je danas u Bijeljini da je ubijeđen u izbornu pobjedu SzP-a na svim nivoima u Izbornoj jedinici šest i najavio “djelovanje na ravnomjernom razvoju Republike Srpske”.

“Tok kampanje je veoma dobar, tribine su posjećene, kandidati SDS-a imaju jasan program i podršku naroda da ostvarimo svoj slogan – `Vratimo Srpsku narodu` kroz institucije i djelovanje u Narodnoj skupštini Srpske i parlamentu BiH”, rekao je Mićić na konferenciji za novinare u sjedištu Gradskog odbora SDS-a Bijeljina.

On je naveo da je pobjeda na svim nivoima bitna i obećao da će SzP poboljšati ekonomsku situaciju u Srpskoj, smanjiti zaduženost i obezbijediti radna mjesta kako bi se zaustavio odlazak mladih.

“Neophodna je pobjeda, pogotovo da bi se ravnomjerno razvijali svi dijelovi Republike Srpske”, istakao je Mićić.

Kao projekte u Semberiji koji nisu dobili podršku republičke vlasti, ili je nisu dobili dovoljno brzo, Mićić je naveo završetak gasifikacije, izmještanje autobuske na staru željezniču stanicu i izgradnju javne garaže na lokaciji sadašnje Autobuske stanice, obezbjeđivanje zemljišta za sportsku dvoranu, kao i izgradnju auto-puta kroz Bijeljinu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Mićić je rekao da apstinenti ne izlaze na izbore iz revolta zbog loše situacije u Republici Srpskoj i pozvao birače da na izborima izraze svoju volju.

Jedan od osnovnih programskih ciljeva SDS-a je odgovorno trošenje budžetskih sredstava, izjavio je nosilac kandidatske liste SDS-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici šest Tomica Stojanović.

“Nedopustivo je da vladajuća struktura veliki dio budžeta troši na raskoš, dok je veliki broj građana gladan ili se hrani u javnim kuhinjama i živi u kolektivnim centrima”, rekao je Stojanović sinoć na stranačkoj tribini u Čardačinama kod Bijeljine.

Kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Izborne jedinice šest Drago Stajić istakao je da će se, ako bude izabran, zalagati za usvajanje zakona o podsticajima, s obzirom na to da je Semberija poljoprivredni kraj.

“Naši poljoprivrednici najviše su osjetili šta znači kada se podsticaji ne dijele ravnopravno”, naveo je Stajić.

Sa sinoćnje tribine poručeno je da su programski su ciljevi SDS-a – odgovorno poslovanje i potrošnja prema projektima, te da će se ovim ciljevima rukovoditi nakon što kandidat za predsjednika Republike Srpske Vukota Govedarica pobijedi na izborima.

Kandidati SDS-a za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH kažu da su odlučni u namjeri da prestane zaduživanje Republike Srpske i počne racionalnije poslovanje.

U Čardačinama su se mještanima predstavili i kandidati za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Izborne jednice šest Darko Mitrić, Branka Savčić, Slađana Jovanović i Dragan Đurđević, kao i kandidat za poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Izbrone jedinice dva Ivana Petričević.

PDP: Debata o novim politikama

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je večeras u Banjaluci da je cilj ove političke partije da kvalitetni ljudi, bez obzira na političko opredjeljenje, moraju dobiti šansu da bi društvo moglo da napreduje.

“PDP godinama pokušava nametnuti potpuno drugačiji model ponašanja. Političke stranke moraju biti sredstvo na putu do cilja u kome će društvo biti kvalitenije, bolje i slobodno”, rekao je novinarima Borenović nakon debate koju je organizovao PDP o temi novih politika.

On je istakao da Republici Srpskoj trebaju kvalitetni kadrovi koji će je voditi.

“Kada osvojimo vlast, daćemo šansu kvalitenim ljudima i iz SNSD-a, DNS-a i SP-a, jer ne želimo da budemo osvetoljubivi. Moramo dati šansu najboljim ljudima, što je od suštinske važnosti za napredak društva”, dodao je Borenović.

Predsjednik Političkog foruma PDP-a Milko Grmuša rekao je da Republici Srpskoj treba svaki kvalitetan čovjek, jer cilj mora biti poboljšanje društvenih i životnih prilika.

Partija demokratskog progresa /PDP/ saopštila je danas da njen program obnove Republike Srpske sadrži konkretne mjere koje će svakom stanovniku omogućiti posao, dostojanstvo i pravdu, s obzirom da Republika posjeduje velike resurse i odlične preduslove da svi žive normalno.

“Srpska treba da bude mjesto u kojem će se cijeniti sposobni, a ne podobni, kao i struka i odgovornost svakog građanina koji savjesno obavlja svoj posao bez obzira kojoj političkoj stranci pripada”, navode iz PDP-a.

Iz ove stranke ističu i da Srpska treba da bude mjesto rađanja djece, razvoja privrede, vladavine prava, političke i svake druge sigurnosti.

“Osnovna naša poruka je da se političke stranke bore programima, a političari rješenjima”, poručili su iz PDP-a.

Čavić: Semberija, Podrinje i Posavina su kičma RS

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Dragan Čavić izjavio je večeras u Bijeljini da ponovo treba aktuelizovati ideju spajanja prugom Bijeljine i Šamca i istakao suštinski značaj razvoja željezničke infrastrukture u Republici Srpskoj.

“Grad Bijeljina i Semberija, Posavina i Podrinje, predstavljaju kičmu Republike Srpske i razvoj i infrastruktura ovoga kraja i njegova povezanost sa ostalim dijelovima Republike su od velikog značaja”, istakao je Čavić novinarima prije predizborne tribine.

On je rekao da okupljanje stranaka širokog spektra pod okriljem SzP ima zajednički cilj da se smanji rasipanje glasova i da izborni rezultat bude odraz najvećeg broja glasača.

“U Izbornoj jedinici šest koalicija, koju čine NDP, NS, SNS i partija Sloboda, ima kapacitet da osvoji jedan direktni mandat za Narodnu skupštinu Republike Srpske, što pokazuju sve dosadašnje ankete kod svih stranaka”, rekao je Čavić novinarima.

Prema njegovim riječima, ova koalicija je opredijeljena da Semberiji obezbijedi adekvatno mjesto u obavljanju vlasti u Srpskoj.

Nosilac poslaničke liste ove koalicije za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice šest Cvijetin Nikić rekao je novinarima da Bijeljina zaslužuje više vlasti, jer daje enorman broj glasova u izbornim procesima.

Kandidat koalicije NDP, NS, SNS i partija Sloboda za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz Izborne jedinice dva Jovica Radulović rekao je novinarima da je ova zajednička lista i koalicija okupljena oko ovog saveza ima cilj da nakon izbora osnaži ekonomiju Republike Srpske.

Tribina koalicije održana je u Centru za kulturu “Semberija”, gdje su predstavljeni izborni kandidati i program pod nazivom “Tri koraka za bolju Srpsku”.

Kandidat NDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske iz Izborne jedinice šest Anka Tutnjević najavila je da će se, ako osvoji mandat, zalagati za izmjene zakona u oblasti dječije zaštite i povećanje penzija od 10 odsto.

Ona je na konferenciji za novinare u Šamcu rekla da se kandidovala zato što su u ovoj stranci pokazali nakon lokalnih izbora 2016. godine da se, uprkos teškoj situaciji, uz mnogo zalaganja i rada mogu napraviti dobri rezultati.

Kandidat NDP-a za Narodnu skupštinu Srpske iz iste izborne jedinice Velimir Andrić kaže da će se, ukoliko bude izabran, zalagati za povećanje sredstava u budžetu Republike Srpske za podsticaje u poljoprivredi, kao i za ostvarivanje podsticaja za potencijalne investitore koji žele da ulažu na području Srpske.

Predsjednik Opštinskog odbora NDP-a Šamac Đorđe Milićević izrazio je podršku Tutnjevićevoj koja je iz Šamca i Andriću koji je iz Obudovca, navodeći da je riječ o dvoje diplomiranih ekonomista koji, i kao stručnjaci, i kao ljudi, imaju sve kvalitete da budu reprezentativni predstavnici NDP-a i opštine Šamac.

“S obzirom da je ovo jedan od najjačih odbora u Izbornoj jednici šest i imajući u vidu pomake koje smo u protekle dvije godine napravili na području opštine, sasvim je realno očekivati da ovi kandidati dobiju podršku i osvoje mandat”, rekao je Milićević.

On kaže da će kandidati predstaviti svoj program na tribinama u svim mjesnim zajednicama na području Šamca i na centralnoj tribini Saveza za pobjedu koja će biti održana 25. septembra na gradskom trgu u Šamcu.

Milićević je naglasio da bezrezervnu podršku NDP-a imaju i kandidati Saveza za pobjedu Vukota Govedarica za predsjednika Republike Srpske i Mladen Ivanić za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Stevandić: Više pažnje Ozrenu, više razumijevanja za Debeljake

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić poručio je da ova stranka želi dati na značaju opštini Petrovo i kompletnom kraju za koji je, kako je naglasio, potrebno mnogo više pažnje i infrastrukture.

“U Petrovu leži, ne samo veliki turistički potencijal, nego i velika mogućnost za poljoprivredni razvoj, plastenike i individualnu proizvodnju”, rekao je Stevandić na tribini Ujedinjene Srpske u Petrovu, na kojoj su predstavljeni kandidati ove stranke za Narodnu skupštinu Srpske u Izbornoj jedinici pet.

On je naglasio da trađani treba da znaju da to može samo u čvrstoj, stabilnoj i jakoj Republici Srpskoj koja nema otpore iz Sarajeva, nema domaće političare kojima je bliži Bakir Izetbegović od predsjednika Republike Srpske i ima stabilnu vladu i stabilan odnos Sarajevo-Banjaluka.

“Svaki kraj da bi se razvijao, više zapošljavao, imao više novca, veće plate i penzije, a i da bi ukupna socijalna situacija bila bolja, potrebno je da imamo jedinstvenu političku liniju i u Sarajevu i u Banjaluci, da svi zajedno sarađujemo s ciljem razvoja Srpske, umjesto ovoga što se danas dešava, a to je podmetanje klipova pod točkove Republike Srpske od naših predstavnika iz Sarajeva i izgubljene četiri godine u međusobnim sukobima”, istakao je Stevandić.

On je ocijenio da je vrijeme da se tu podvuče crta jer će od toga imati koristi svi gradovi i opštine u Republici Srpskoj.

“A Petrovo može da bude jedan od pozitivnih primjera kako od nerazvijene opštine, krene putem dobrog ekonomskog razvoja po planu `Energija za pobjedu – 25.000 radnih mjesta u realnom sektoru` Ujedinjene Srpske”, rekao je Stevandić.

On je napomenuo da je Izborna jedinica pet jedna od bolje organizovanih u Ujedinjenoj Srpskoj sa maksimalnim potencijalom velikog broja članstva i sa ravnomjernom zastupljenošću svih regiona.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da banjalučka mjesna zajednica Debeljaci treba mnogo više razumijevanja i mnogo više impulsa i dodao da Ujedinjena Srpska ima odličan plan za ovo naselje.

Stevandić je, uoči stranačke tribine u ovoj mjesnoj zajednici, rekao Srni da u Debeljacima trenutno žive ljudi porijeklom iz oko 23 opštine Federacije BiH i Hrvatske, dodavši da spada među naselja sa najvećim procentom nezaposlenosti.

Prema njegovim riječima, Ujedinjena Srpska ima strategiju i ruralnog i razvoja prigradskih naselja, što je, takođe, dio plana stranke “Energija za pobjedu – 25.000 radnih mjesta u realnom sektoru”.

Maksimović: Mladi u fokusu

Lider Pokreta “Uspješna Srpska” Zlatko Maksimović poručio je večeras na tribini u Bijeljini da su u fokusu ove stranke mladi i njihovo zapošljavanje.

“Vrijeme je da se domaćinski vlada na svim nivoima. Kada se bude domaćinski vladalo, može i mora biti posla za mlade”, rekao je Maksimović na predizbornom skupu u naselju Patkovača.

On je ocijenio da posjećenost predizbornih tribina “Uspješne Srpske” svjedoči da su građani prepoznali ideju ove stranke koja se, kako je naveo, bavi životom običnog čovjeka i ekonomijom.

Osim Maksimovića, koji je nosilac liste “Uspješne Srpske” za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici šest, na skupu se obratio i poslanički kandidat Nemanja Janković koji je naveo da ova stranka nudi konkretna rješenja za probleme građana.

“Nakon izbora treba da se formira vlada stručnjaka koja će sa novim ljudima i boljom politikom povesti Republiku Srpsku u bolje sutra”, poručili su kandidati iz Pokreta “Uspješna Srpska”.

Pokret “Uspješna Srpska” u fokus svoje politike stavlja rješavanje problema nezaposlenosti i predlaže formiranje fonda aktivnih mjera zapošljavanja, saopšteno je iz ove stranke.

“Treba koristiti i poreske olakšice za novozaposlene radnike, jer za to ima prostora u budžetu Republike Srpske, a tražićemo da se sve uštede na troškovima rada administracije direktno usmjere u fond aktivnih mjera zapošljavanja koji bi za te namjene bio formiran, transparentno kontrolisan i korišten”, navodi se u saopštenju.

Iz ovog pokreta ističu da je nezaposlenost jedan od najvećih društvenih i ekonomskih problema danas, ne samo u BiH i Republici Srpskoj, već i u regionu, a kao razloge za to navode lošu poslovnu klimu u BiH, mali broj novih investicija i malu potražnju za radnom snagom.

“Rješavanjem problema nezaposlenosti biće riješeni i mnogi drugi problemi. Ako obezbijedimo uslove za zapošljavanje mladih na pravi način, ako znanje i stručnost, a ne partijska knjižica, postanu prioritetni pri konkurisanju za radno mjesto, mladi neće masovno odlaziti u inostranstvo, već će ostajati i graditi uspješnu Srpsku”, poručili su iz Pokreta “Uspješna Srpska”.

(Srna, Opcija.net)