Politika 09.05.2022.

“IZBORI SU KLJUČNI” Satler podržao odluku CIK

ČITANJE: 1 minuta

Deveti maj obilježava se i kao Dan Evrope. O evropskom putu BiH za N1 govorio je Johan Satler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH.

Govoreći o devetom maju i Danu pobjede koji je danas paradom obilježila Moskva, osvrnuo se i na napad te zemlje na Ukrajinu.

“Mislim da je ovo upravo spurotno evropskim vrijedostima, suprotnost od onoga što smo gradili 70 – 80 godina. Što ste jači, što ste veća sila, mislite da možete nametati svoj volju susjedima kao što se to desilo 24. febraura pa na ovamo. Govorimo o nuklaernoj sili koja je izvršila invaziju na mirnog susjeda. Nije napad na jednu zemlju, već napad na način života i mirnog suzivota“, kazao je Sattler.

Govorio je o raspisivanju izbora CIK-a i da je veoma bitno da se održe.

“Vrlo je jasno u svakoj demokratiji, izbori su ključni. Prilika da građani iznesu svoje stavove o liderima. Pozdravljam korak CIK-a u smislu raspisivanju izbora. Drugi korak je osiguravanje finansijskih sredstva i nije pitanje hoće li neko osigurati ili neće, nadam se da će zakonom, koji duži, biti osigurana sredstva”.

O očekivanjima nakon izbora i da li vjeruje u svijetlu budućnost BiH, rekao je:

“Da budem iskren, mislim da nije pitanje šta ja očekujem, već sta građani očekuju. Sinoć sam spominjao na koncertu u Istorijskom muzeju BiH na Dan Evrope i razgovarao sam sa mladim ljudima, muzičarima, i oni su dio naše globalne zajednice i oni i fizički žele biti dio toga i žele istinske promjene”, zaključio je Sattler.

(N.S)

Oznake: Johan Satler