Politika 12.10.2018.

IZBORI U Banjaluci mlade snage potukle svoje starije partijske kolege i šefove

ČITANJE: 4 minute

Šefovi većine gradskih odbora u Banjaluci zakazali su na nedavno završenim opštim izborima, a rezultati su pokazali da građani više povjerenja imaju u neke nove, uglavnom mlađe, snage!

Ovo je pokazalo upoređivanje rezultata koje su ostvarali lokalni šefovi i kandidati iz njihovih partija koji su obezbijedili poslaničke mandate. Podsjećamo, samo predsjednik banjalučkog SNSD-a Igor Radojičić nije učestvovao na ovogodišnjim izborima.

Gore pomenuto se najbolje može vidjeti na primjeru PDP-a, u kojem na prebrojanih 89 odsto glasova, mladi odbornik Draško Stanivuković, koji se nalazio na petom mjestu stranačke liste, ima u najvećem gradu Srpske preko 11,5 hiljada glasova više od predsjednika Gradskog odbora i nosioca liste Igora Crnadka, koji je prethodne četiri godine obavljao funkciju ministra spoljnih poslova u Savjetu ministrara BiH.

Kada bi Stanivukovića i izuzeli iz ove priče te proglasili svojevrsnim fenomenom, činjenica da je od stranačkog šefa više glasova dobila i Jelena Trivić, predsjednica PDP-ovog Ekonomskog savjeta, i to bez pretjeranog reklamiranja u predizbornom periodu, to je jasan znak da Banjalučani budućnost vide sa nekim novim ljudima. Ukoliko ne prevlada lični momenat, Crnadak bi se trebao odreći vođenja banjalučkog PDP-a a povjerenje građana u većoj mjeri zadobiti, za neke naredne izbore, kroz djelovanje u Narodnoj skupštini RS, u kojoj ćemo ga, kao poslanika, gledati u naredne četiri godine.

Stanivuković je samo u Banjaluci osvojio 15 060 glasova, Trvićka 3 654 dok je Crnadak dobio naklonost 3 309 sugrađana.

U Banjaluci se nije pokazao ni Krsto Jandrić, predsjednik Gradskog odbora NDP-a Banjaluka, koji je do sada u izbornoj jedinici tri osvojio 1 387 glasova, ali u gradu na Vrbasu samo 732. Primjera radi, u rodnom Šipovu je osvoji do sada 542 glasa.

To govori da Banjalučani ne prepoznaju Jandrića kao kvalitetnu alternativu postojećoj vlasti i da bi on trebao politički angažman nastaviti u Narodnoj skupštini RS, u koju će ući zahvaljujući kompenzacionoj listi, ali da bi lider stranke Dragan Čavić trebao razmišljati o njegovom nasljedniku kada je riječ o vođenju gradskog odbora.

Iako nisu do sada pokazivali ambicije da vode stranku u svom gradu, odbornici u banjalučkoj Skupštini, Saša Lazić i Mirna Savić-Banjac, bi mogli biti kvalitetno osvježenje na trenutnoj Jandrićevoj poziciji. Podsjećamo, pomenuti dvojac u Skupštini djeluje u odborničkom klubu Saveza za promjene, zajedno sa SDS-ovim Aleksandrom Petkovićem te odlazećim PDP-ovim Draškom Stanivukovićem.

Gotovo identičnu situaciju imamo i u banjalučkom SDS-u. Predsjednik Gradskog odbora Mladen Kajkut dobio je povjerenje 1 555 Banjalučana, dok je Davor Šešić, kojeg ćemo po drugi put slušati u republičkom parlamentu, trenutno na 3 528 glasova, u najvećem gradu Srpske.

Takođe, više od stranačkog šefa imali su i Nedeljko Milaković, koji se SDS-u pridružio svega mjesec dana prije početka predizborne kampanje, zatim Željko Aleksić, potpredsjednik Gradskog odbora, te Boris Šukalo, poznat po tome što je bio jedan od pokretača prošlogodišnjih štrajkova u Željeznicama RS.

Šešić, koji trenutno ima najveće povjerenje Banjalučana unutar SDS-a, u par navrata se spominjao kao jedan od najozbiljnijih kandidata za predsjednika Gradskog odbora. Jednom se i okušao ali je poražen u unutarstranačkoj trci sa Predragom Vulinom, koji je nakon lošeg rezultata na lokalnim izborima 2016. smijenjen, da bi ubrzo prešao u DNS. Šešić se spominjao kao kandidat i prošle godine ali je ostao bez stranačkih funkcija jer je rukovodstvo SDS-a na čelo Banjaluke postavilo Kajkuta a za potpredsjednika stranke izglasalo Nedeljka Glamočaka iz Kotor Varoša.

I unutar banjalučkog DNS-a, u žestokoj unutarstranačkoj borbi, aktuelni predsjednik Narodne skupštine RS i zamjenik predsjednika stranke Nedeljko Čubrilović, koji je i predsjednik Gradskog odbora te nosilac liste, osvojio je manje glasova od potpredsjednika DNS-a i bankara Milana Radovića, koji je postao dio ove partije tek u aprilu ove godine.

Radović je pridobio 5 808 sugrađana, dok je Čubrilović stao na 4 138 glasova.

Na listi Ujedinjene Srpske preovladavala su mlađa lica, a Natalija Trivić, potpredsjednica stranke, dobila je naklonost 1 721. Banjalučanina, dok je Milan Petković, predsjednik banjalučkog Gradskog odbora za sada na 1 311 glasova. Takođe, sada je već izvjesno, oboje su obezbijedili mandat u budućem sazivu republičkog parlamenta.

Tako je Goran Selak, predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije, jedini stranački šef koji je u Banjaluci osvojio najviše glasova unutar stranačke liste. On je do sada pridobio naklonost 5 720 Banjalučana i jedini ne treba da strahuje od smjene sa čela stranačkog odbora u najvećem gradu Republike Srpske.

(Srpskacafe)