Svijet 12.07.2021.

IZBORI U BUGARSKOJ: Stranke premijera Borisova i pjevača Trifonova gotovo izjednačene

ČITANJE: 3 minute

Neizvesnost oko sastava nove vlade Bugarske najverovatnije će se nastaviti, pošto nema jasnog pobednika nedeljnih izbora, drugih u poslednja tri meseca, piše politico.eu.

Na osnovu 95,22 prebrojanih glasova Centralne izborne komisije, koalicija GERB, partija bivšeg premijera Bojka Borisova, osvojila je 23,91 odsto glasova na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, prenose agencije.

Partija Ima takvog naroda (ITN), koju predvodi muzičar i TV voditelj Slavi Trifonov, dobila je tek nešto manje – 23,66 odsto, a slede bugarski socijalisti sa 13,63, javlja agencija BTA.

Demokratska alijansa ima 12,55, a Pokret za prava i slobode etničkih Turaka 10,59.

Cenzus prelazi još i partija „Usprotivi se! Mafija napolje“ sa 5,04 odsto, s obzirom da je prag za ulazak u parlament četiri odsto.

Vanredni izbori su sazvani nakon aprilskih, jer tada nijedna partija nije uspela da sakupi većinu u parlamentu, zbog čega Borisov više nije premijer, pa je napravljena privremena vlada u međuvremenu, podseća „Politiko“.

Politički eksperti su rekli da će tesni rezultati u nedelju predstavljati već postojeći izazov za dve vodeće partije.

„Baš kao nakon aprilskog glasanja, očekujem da vidim veoma fragmentisan saziv parlamenta, gde nijedna partija neće moći da formira sama vladu“, rekla je Genoveva Petrova, bugarski sociolog i izvršni direktor Alfa istraživanja.

Partija Borisova je bila na vlasti većinu prošle decenije, ali se bivši premijer bori da sačuva podršku otkako je izgubio funkciju nakon aprilskih izbora.

Iskusan političar, bivši vatrogasac i telohranitelj je uspeo da se nametne kao blizak saveznik zapadnih lidera u Briselu i da se pozicionira kao pouzdan partner u Evropskoj narodnoj partiji, kojoj pripada nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Politiko“ dodaje da EU nastavlja da „žmuri“ na bugarske korupcione skandale, koji su često povezani sa sredstvima EU i koji završe u rukama bugarske mafije i oligarha, a takođe zanemaruje i vladavinu zakona koja se tiče medijskih sloboda.

Povrh svega, američko ministarstvo finansija je sankcionisalo nekoliko bugarskih jakih brokera prošlog meseca i desetine entiteta koje su povezane sa njima zbog navodne umešanosti u korupciju.

„Inicijalni rezultati pokazuju da će ovo biti prvi parlamentarni izbori koje će Borisov da izgubi formalno. Niko neće da vlada zajedno sa GERB-om, jer bi to bilo političko samoubistvo“, rekla je Ruža Smilova, predavač na političkim naukama na Univerzitetu Sofija.

ITN, koji vodi popularni televizijski voditelj i zabavljač Slavi Trifonov, pokušava da okonča deceniju dominacije Borisova u bugarskoj politici i deluje da je u boljoj poziciji da zauzme premijerski kabinet.

Očekuje se da će on zatražiti pomoć od dve manje anti-korupcijske partije, Demokratske bugarske alijanse i Usprotivi se! Mafija napolje, koje su dobile snagu na talasu anti-vladinih protesta prošle godine.

Međutim, dodaje „Politiko“, takav savez ne bi mogao da dobije većinu u parlamentu, jer zajedno ima manje od 42 odsto glasova.

Smilova dodaje da će Trifonov pokušati da formira manjinsku vladu, ali je naglasila da će to biti veoma teško.

„Čak i da se ITN udruži sa opozicionim partijama, oni i dalje treba da dobiju većinu u parlamentnu. Trifonov će možda morati da traži podršku među tradicionalističkim partijama sa kojima je odbijao da radi do sada“, izjavila je Smilova.

Borisov do sada nije komentarisao rezultate, a očekuje se da Trifonov kasnije danas obrati javnosti.

(SB)

Oznake: Bugarska, Izbori