Region 23.10.2022.

IZBORI U CRNOJ GORI: Izlaznost u više gradova veća od 20%, zabilježene nepravilnosti, glasao i Đukanović

ČITANJE: 2 minute

Izbori u Podgorici i još 13 opština i gradova u Crnoj Gori protiču mirno, a izlaznost u Podgorici do 12 časova je 28,6 odsto, javlja izvještač Banjaluka.net iz Podgorice Aleksandar Stojanović.

Više od 20 odsto birača izašlo je i u Kolašinu, Zeti i Danilovgradu.

Građansku dužnost ispunili su i nosioci liste “Svi za naš grad” Ivan Vuković i “Za budućnost Crne Gore” Jelena Borovinić – Bojović koji su glasali oko 10 časova, dok je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović glasao u 12 časova.

foto: Boris Pejović

Glasali su i nosioci lista “Idemo ljudi” Danilo Šaranović i “Evropa sad” Jakov Milatović.

Programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačevića rekla je da im je prijavljeno od strane više građana da nije u funkciji sajt biraci.me, na kojem bi građani trebalo da mogu provjeriti gdje glasaju.

“Neprihvatljivo je da sajt namijenjen tome ne radi na dan izbora na kojima pravo glasa ima 350.000 građana i građanki”, istakla je ona.

FOTO: SERGEJ ĆUKOVIĆ

Zabilježeno je više novih nepravilnosti u Podgorici

U krugu biračkih mjesta 21b i 21c u Zagoriču propagandni materijal na udaljenosti manjoj od 100 metara od biračkog mjesta, što je protivno zakonu, navela je Kovačević.

Na biračkom mjestu 26, dodaje, jednom biraču je omogućeno da glasa sa isteklim pasošem.

Na biralištu broj 52 birački odbor je bio u nepotpunom sastavu prilikom otvaranja – nije bilo predsjednika ni zamjenika, a predsjednik se pojavio nakon devet časova.

Na biračkom mjestu 24 u Podgorici birački odbor funkciniše sa samo tri člana, jer se dva nisu pojavila, što je suprotno zakonu, navela je Kovačević.

Na biralištu broj 107 prisutna su samo četiri člana biračkog odbora, a na biralištima 106a i 67 prijavljene su slične nepravilnosti. Na biralištu broj 67 takođe je zabilježena nepravilnost prilikom otvaranja biračkih mjesta – glasačka kutija nije bila propisno zapečaćena, već je to urađeno tek oko 10.30.

Zabilježeni su slučajevi javnog glasanja na biračkim mjestima 25 i 77, ali birački odbori su poništili te listiće. Na biračkom mjestu 4c, uređaj za elektronsku identifikaciju ne radi od početka glasanja, a nije radio od 7.00 do 10.15 ni na biračkom mjestu 110, navela je Kovačević.

(A. Stojanović)