Politika 21.02.2021.

IZBORI U DOBOJU: Policiji upućene dvije prijave, utvrđeno da nema elemenata prekršaja

ČITANJE: 3 minute

Štabu Policijske uprave Doboj “Izbori 2021” upućene su do 14.00 časova dvije prijave, ali je u oba slučaja utvrđeno da nema elemenata prekršaja, niti krivičnog djela.

Policijska stanica Doboj jedan zaprimila je u 8.45 časova od PDP-a da je njihovom posmatraču prijećeno prilikom glasanja na biračkom mjestu u Podnovlju, a izlaskom na teren utvrđeno je da nije došlo do narušavanja javnog reda i mira, saopšteno je iz Policijske uprave.

Policija je utvrdila da posmatraču PDP-a nije data stolica na tom biračkom mestu, nakon čega se on odjavio, a potom zaražio ljekarsku pomoć u dobojskoj bolnici, gdje je upućen na Odjeljenje neuropsihijatrije.

Dobojskoj policiji je u 9.10 časova iz nevladine organizacije Koalicija “Pod lupom” prijavljeno je da se u Ulici kralja Aleksandra u Doboju, u jednom ugostiteljskom objektu koji se nalazi u blizini biračkog mjesta “Čitaonica” vrši kupovina glasova.

Policijski službenici su utvrdili da u navedenom slučaju nema elemenata prekršaja, niti krivičnog djela, navodi se u saopštenju.

Iz policije podsjećaju da zbog održavanja ponovljenih lokalnih izbora danas do 19.00 časova radi lokacija za izdavanje ličnih dokumenata u Policijskoj upravi Doboj.

SDS: Policiju u Glogovicu i Trbuk

Srpska demokratska stranka /SDS/ saopštila je da u Doboju policija nije obezbijedila biračka mjesta Glogovica i Trbuk i pozvala na obavezno policijsko prisustvo na svim biralištima.

“Na biračkom mjestu 079 Glogovica desio se napad na posmatrača od više lica koja stoje ispred i ne dozvoljavaju slobodan ulaz glasačima”, navodi se u saopštenju iz SDS-a.

U saopštenju se tvrdi da “policija nije obezbijedila ovo biračko mjesto”, pa pravila igre određuju nepoznata lica.

“Slična situacija je i na biračkom mjestu 050 Trbuk, gdje takođe policija nije obezbijedila biračko mjesto. Pozivamo policiju da obezbijedi biračko mjesto 079 Glogovica i biračko mjesto 050 Trbuk”, navode iz SDS-a.

Iz ove stranke apeluju na obavezno prisustvo policije na svim biračkim mjestima, a posebno u toku i nakon zatvaranja biračkih mjesta.

“Posmatrači su uočili da se najveće neregularnosti dešavaju u ruralnim biračkim mjestima, gdje je uočen veliki broj lica koja vrši asistenciju prilikom glasanja licima kojima očito nije potrebna pomoć prilikom glasanja”, navede iz SDS-a.

Kovačević: Bez pritisaka

Savez nezavisnih socijaldemokarata (SNSD) pozvao je sve političke partije da daju svoj doprinos da današnji ponovljeni izbori u Doboju prođu mirno i u skladu s Izbornim zakonom, rekao je Srni portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

On je odbacio optužbe PDP-a o navodnim nezakonitostima tokom izbornog procesa u Doboju i apelovao na sve političke aktere da bar danas budu dostojanstveni i iskažu poštovanje prema Republici Srpskoj, gradu Doboju i Dobojlijama i puste ih da slobodno glasaju.

“Birači moraju slobodno da iskažu svoju volju, da glasaju onako kako žele i kako oni smatraju da treba. Nijednoj političkoj opciji glasove ne mogu donijeti ni posmatrači ni supervizori, već isključivo stanovnici Doboja”, poručio je Kovačević.

(Srna/SB)

Oznake: izbori Doboj