Politika 05.02.2023.

IZBORI U FBIH: SDP-u Tuzla, SDA poražena i u Bihaću i Srebreniku, pobijedili samo u Vogošći

ČITANJE: 5 minuta

Član Socijaldemokratske partije (SDP) Zijad Lugavić novi je gradonačelnik Tuzle. Pobjedu su potvrdili iz SDP-a. Riječ je o preliminarnim rezultatima, a zvanični se očekuju u narednom periodu.

Ove nedjelje u Tuzli su održani prijevremeni izbori za novog gradonačelnika, a nakon što je Jasmin Imamović podnio ostavku na tu funkciju, nastavivši svoje političko djelovanje na višem nivou vlasti.

Nedugo nakon toga, na njegov prijedlog za vršioca dužnosti je izabran Zijad Lugavić, kojeg je u konačnici SDP kandidirao i za zvaničnog gradonačelnika u nešto više od jednoipogodišnjem mandatu do idućih lokalnih izbora.

Lugavić je inače dugogodišnji izuzetno blizak Imamovićev saradnik, a do imenovanja na mjesto privremenog gradonačelnika nalazio se na poziciji pomoćnika gradonačelnika za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

Imamović je ranije za Lugavića kazao da ima sjajnu biografiju, kao i to da je pošten, dobar, natprosječno obrazovan i efikasan.

Lugavićeve kvalitete očito su prepoznali i građani koji su mu svojim glasanjem ukazali povjerenje te je osvojio najviše glasova u odnosu na svoje protukandidate.

Prema podacima Gradske izborne komisije, u Tuzli je na prijevremene izbore izašlo 23,14 posto građana, odnosno njih 25.380. Kada je riječ o nepravilnostima, one su zabilježene u Kiseljaku, Gornja Tuzla i Mosnik.

Pored Lugavića u utrci za prvog čovjeka Tuzle nalazili su se još i Omer Berbić iz Naše stranke te četiri nezavisna kandidata, odnosno Mirnes Ajanović, Derviš Čičko, Almir Arnaut i Halid Žigić.

Bihać: Tigar izgubio

PoMak je proglasio pobjedu svog kandidata za gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića. Iz ove stranke je došao i prethodni gradonačelnik Šuhret Fazlić, koji je zbog kantonalne skupštine napustio mandat.

Stranački podaci o rezultatima izbora za bihaćkog gradonačelnika i iz tabora SDA i PoMaka govore da je pobjednik Elvedin Sedić. Njegovu pobjedu već slave u štabu PoMaka.

“Želim se zahvaliti gradskom odboru NiP-a i cijeloj stranci Narod i pravda koji su u ovome izbornom ciklusu stali sa nama i bili dio ove priče. Otvoreno su igrali, pokazali da su uz nas i da smo dobra ekipa te da dijele naše vrijednosti”, naglasio je Sedić.

Na drugom mjestu je SDA-ov kandidat Hamdija Abdić Tigar, a osim njega kandidovali su se još i Adnan Habibija iz SDP-a i nezavisni kandidati Amarildo Mulić i Damir Đug.

Kandidati za gradonačelnika Bihaća su večeras nakon zatvaranja birališta iščekivali rezultate u svojim taborima. Atmosfera u početku nije bila previše euforična niti su kandidati htjeli davati prognoze kakav će biti ishod glasanja. No, kasnije se to promijenilo.

Ono što je sve iznenadilo kandidate je nikada manja izlaznost koja je iznosila 30,93 posto.

Bišćani koje smo danas zatekli na biračkim mjestima su podijeljeni u mišljenju o tome da li Bihać očekuju bolji dani. Mnogi sa kojima smo razgovarali su bili skeptični, ali ima i onih optimističnih.

Na jednom od biračkih mjesta u Bihaću je došlo i do incidenta. Naime u Ripču je došlo do tučnjave između posmatrača i člana biračkog odbora. Zbog toga se kasnilo sa zatvaranjem ovog biračkog mjesta 25 minuta.

Prijevremeni lokalni izbori se još održavaju u Tuzli, Srebreniku, Zvorniku, Vogošći i Bratuncu.

Srebrenik: Kandidat “Trojke” vodi

Adnan Bjelić (kandidat NiP-a, SDP-a i Naše stranke) pobijedio je u utrci za gradonačelnika Srebrenika, potvrdio je to predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

U utrci za gradonačelnika Srebrenika bila su samo dva kandidata. Pored Bjelića u utrci je bio i Nermin Tursić iz SDA.

Pobjedu u Srebreniku proglasio je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde. On je poručio da je pobjeda u Srebreniku ubjedljiva.

Pravo glasa u Srebreniku imalo je nešto više od 39 hiljada građana, a glasalo je 12.882 birača ili 33,57 posto.

Građani su svoje pravo mogli ostvariti na 67 biračkih mjesta koja su bila otvorena do 19 sati, nakon čega je uslijedio proces prebrojavanja glasova.

Prema posljednjim podacima CIK – a, koji su objavljeni u 19 sati, najveća izlaznost je bila u Bratuncu 47,69 posto, a najmanja u Tuzli 23,14 posto. U Zvorniku je ukupno na glasanje izašlo 29,10 posto, u Bihaću 30,93 posto i u Vogošći 30,47 posto.

Vogošća: Za SDA dvostruko više glasova

Nakon što su večeras u 19 sati okončani prijevremeni izbori za gradonačelnike i načelnike u BiH, na osnovu preliminarnih rezultata glasanja za Klix.ba iz SDA je potvrđeno da je novi načelnik općine Vogošća njihov kandidat Migdad Hasanović.

Na osnovu 70 posto prebrojanih glasova u SDA je utvrđeno da njihov kandidat ima skoro dvostruko više glasova od kandidata Trojke.

Za načelnika općine Vogošća kandidirani su bili Adnan Šerak (Ujedinjeni – NiP-NS-SDP) i Migdad Hasanović (Stranka demokratske akcije -SDA).

Sva biračka mjesta u Općini Vogošća otvorena su na vrijeme, jutros u sedam sati, a pravo glasa na ovim izborima imalo je oko 28.000 birača uključujući i one koji su imali pravo glasati putem pošte.

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine će tek saopćiti ko je novi načelnik Vogošće prema utvrđenim preliminarnim rezultatima izbora, a iz SDA su potvrdili za naš portal da je novi načelnik općine Vogošća kandidat kojega je ta stranka nominirala.

Migdad Hasanović obnašao je dužnost v.d. načelnika općine, a diplomirani je inženjer elektrotehnike sa više od 17 godina iskustva u struci.

Već oko 20 sati večeras iz izbornog štaba SDA istaknuto je kako Hasanović ubjedljivo vodi sa dvostruko boljim izbornim rezultatom od svog protukandidata Šeraka.

Iz Centralne izborne komisije BiH su javili da je do zatvaranja biračkih mjesta u Vogošći glasalo 8.305 birača ili 30,47 posto, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Izbori, Tuzla