Svijet 22.09.2021.

IZBORI U KANADI: Liberali Džastina Trudoa osvojili najviše mandata, moraće u koaliciju

ČITANJE: 2 minute

Sljedeću kanadsku vladu sastaviće Liberalna stranka Justina Trudeaua kojem će to biti treći premijerski mandat nakon teške kampanje, javljaju kanadski mediji.

Na osnovu ovih rezultata izbora, još uvijek privremenih, ipak se ne može reći hoće li premijer predvoditi većinsku ili manjinsku vladu.

U zemlji sa šest vremenskih zona, posljednja birališta su se zatvorila u 19 sati (utorak 4 sata po srednjeevropskom vremenu) na zapadu, u Britanskoj Kolumbiji, na pacifičkoj obali i u Jukonu.

Premijer na odlasku raspisao je sredinom avgusta prijevremene izbore pokušavajući da osvoji većinu koju je izgubio dvije godine ranije. Međutim, još se ne može znati je li pobijedio umjerenog konzervativca Erina O’Tula koji je uspješno vodio kampanju.

Ankete su još nekoliko sati prije izbora davale podjednake izglede dvijema velikim strankama, oko 31 posto glasova.

Trudeau je na izlasku s birališta u Montrealu rekao da je „spokojan“.

„Radili smo naporno u ovoj kampanji i Kanađani sada donose važnu odluku“, rekao je za AFP u društvu supruge Sophie i dece.

Neki birači istču način na koji je premijer na odlasku upravljao zdravstvenom krizom u zemlji koja ima jednu od najviših stopa vakcinacije u svetu.

„Mislim da je borba s pandemijom najvažnije pitanje ovih izbora. I mislim da ju je premijer dobro vodio“, ocijenila je Kai Anderson (25), koja je glasala u Ottawi, saveznom glavnom gradu.

Oko 27 miliona Kanađana sa pravom glasa biralo je 338 poslanika Donjeg doma. Ako nijedna od dvije stranke koje se još od 1867. smjenjuju na vlasti ne dobije većinu mjesta u parlamentu, pobjednik će sastaviti manjinsku vladu.

Za to će morati da pregovara s manjim strankama poput Nove demokratske stranke (NPD, ljevica) Jagmeeta Singha koja je u anketama dobijala 20 posto glasova, ili Kvebečkog bloka, separatističke stranke na čelu s Iv- Francois Blanchetom koja je povratila snagu pred kraj kampanje nakon polemike o mjestu Kvebeka u kanadskoj konfederaciji. Tu su i Zeleni i Annamie Paul čija je poruka o hitnosti rješavanja klimatskog pitanja teško dopirala do birača zbog razjedinjenosti i pada ugleda stranke.

(SB)

Oznake: Džastin Trudo