Svijet 14.09.2021.

IZBORI U NORVEŠKOJ: Laburistima najviše glasova, čeka ih potraga za partnerima

ČITANJE: 4 minute

Premijerka Erna Solberg pretrpela je poraz na parlamentarnim izborima u Norveškoj i odstupiće nakon osam godina na vlasti pošto je većinu osvojila levičarska opozicija, koju čine Laburistička partija Jonasa Gara Storea i njeni saveznici, Socijalistička leva partija i Partija centra.

Solberg je uputila čestitke lideru laburista, koji je izjavio da ima nameru da oformi novu vladu, piše Danas.

“Mi, kao najveća stranka, ćemo osigurati da Norveška dobije novu vladu i zauzme novi kurs. U narednim danima ćemo pozvati lidere svih stranaka koji žele promene”, izjavio je Store i dodao da će početi sa Partijom centra i Socijalističkom levom partijom.

“Čekali smo, nadali smo se i naporno smo raditi. A sada konačno možemo da kažemo da smo uspeli”, rekao je Store, prenosi Euronjuz.

Konzervativci premijerke Solberg pretrpeli su poraz izgubivši 4,7 procentnih poena, zbog čega ih je norveška državna televizija NRK nazvala “najvećim gubitnicima na izborima”.

“Znali smo da nam je potrebno čudo. Za sada je rad konzervativne partije u vladi završen”, rekla je Solberg koja je bila predsednica vlade od 2013, što je rekord za desnicu.

Partija centra je ostvarila najveći napredak na ovim izborima osvojivši gotovo 14 odsto glasova, što je porast za čak 3,6 procentnih poena, a njen lider Trigve Slagsvold Vedum izjavio je da je veoma zadovoljan što je ona sada postala treća najveća grupa u parlamentu posle laburista i konzervativaca.

Industrija nafte i gasa u Norveškoj, kao i radna mesta koja ona obezbeđuje, bila je u fokusu predizborne kampanje a ostaće jedno od glavnih pitanja i posle izbora.

Da bi oformio održiv kabinet, Store će morati da uveri potencijalne partnere levog centra da naprave kompromis po pitanju različitih politika u rasponu od nafte i privatnog vlasništva do odnosa Norveške sa Evropskom unijom.

I konzervativci Solbergove i opozicioni laburisti zagovaraju postepeni prelazak na zelene izvore energije pošto su fosilna goriva jedan od glavnih potpornih stubova norveške ekonomije.

Međutim, analitičari očekuju da će pregovori o formiranju nove vlade biti “dugotrajni i delikatni”.

Neke stranke, poput Zelenih, zahtevaju radikalniji zaokret kada je u pitanju dominantna naftna industrija u zemlji, što Store odbacuje.

Socijalistička leva partija i Partija centra takođe žele agresivniji pristup kada je u pitanju pomak ka obnovnljivim izvorima energije.

Kako prenosi Gardijan, prema preliminarnim rezultatima, Storeova stranka levog centra imaće 48 od 169 mesta u norveškom parlamentu, dok će tri stranke sa kojima on želi koaliciju zauzeti 88 mesta.

Ali, na Storeov potencijalni savez sa Partijom centra, koja ima 26 mesta, i Socijalističkom levom partijom, sa 13 mesta, će uticati i podeljenost mišljenja o tome da li zatražiti podršku dve manje partije levog krila, komunističke Crvene partije i Zelenih.

Čak i sa trostranačkom levičarskom koalicijom, premijer bi morao da ubedi svoje potencijalne partnere da pristanu na kompromis u pogledu niza politika.

“Odvojićemo mnogo vremena za razgovore sa drugim strankama i poštovaćemo činjenicu da ništa nije odlučeno dok ne bude dogovoreno”, rekao je Store, bivši ministar spoljnih poslova.

Laburistička poslanica Aniken Huitfelt kaže da je pobeda na izborima “iznad svih očekivanja”. “Nikada nisam videla da je tako velika većina za promene.

To je od velikog značaja za formiranje vlade sa Socijalističkom levom partijom i Partijom centra, i nadam se da će rezultati biti dobri”, rekla je ona.

Ali, Odun Lisbaken, lider Socijalističke leve partije koji se zalaže za širu petostranačku koaliciju, smatra da će pregovori biti teški.

“Sve ukazuje na to da put do vlasti i većine u novom parlamentu neće biti lak”, izjavio je Lisbaken.

Analitičari smatraju da bi podele među potencijalnim koalicionim partnerima po pitanju industrije nafte i gasa mogle da rezultiraju kompromisom koji bi podrazumevao isključivanje nekih od vodenih prostranstava za buduću eksploataciju nafte, naročito na Arktiku.

Još jedna moguća tačka razdora u levičarskoj koaliciji mogla bi da bude Evropa, pošto članstvo Norveške u Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) laburisti snažno podržavaju, ali protive mu se evroskeptična Partija centra, Socijalistička leva partija i Crveni.

(SB)

Oznake: Izbori, Norveška