Vijesti 22.12.2016.

Izbori za Savjete mjesnih zajednica 19. marta

ČITANJE: 1 minuta

Izbori za izbor Savjeta mjesnih zajednica Banjaluke održaće se najvjerovatnije 19. marta 2017. u periodu od 9 do 16 časova u 57 mjesnih zajednica.

Ovo stoji u Odluci o raspisivanju izbora koja će se naći pred odbornicima na zasijedanju 26. decembra.

O tačnom datumu i vremenu održavanja građani će biti obaviješteni putem oglasnih tabli Gradske uprave i mjesne zajednice i internet stranica grada, Skupštine grada i jedinica lokalne samouprave.

Članovi Savjeta se biraju neposrednim tajnim glasanjem na Zboru građana na osnovu opšteg i jednakog izbornog prava, putem glasačkih listića. Za njih će glasati birači upisani u Centralni birački spisak, koji na dan raspisivanja izbora imaju prebivalište na području Mjesne zajednice.

Gradska izborna komisija će donijeti Odluku o lokacijama biračkih mjesta. Izbori se trebaju održati u roku od 90 dana od dana konstituisanja lokalnih organa vlasti. Ipak, kako Gradska izborna komisija treba da reintegrira kompletan birački spisak grada u 57 zasebnih cjelina, odlučeno je da izbori ipak budu u martu. Razlog su i povoljnije vremenske prilike u martu, da bi se izbjegli dodatni troškovi zagrijavanja prostorija biračkih mjesta.

Potreban broj pristunih građana najmanji je u 14 mjesnih zajednica (30), a najveći na Starčevici – 100. Grad Banjaluka ima 57 MZ, a po Izvodu iz Konačnog boračkog spiska za lokalne izbore 189.473 birača. Najveći broj birača ima Starčevića – 14 823, a najmanje Šimići 197.