Politika 25.09.2018.

IZBORI Zbog govora mržnje CIK kaznio Govedaricu, SDS, PDP, DF i GS

ČITANJE: 2 minute

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluku kojom su novčano kažnjena dva politička subjekta i dva kandidata ovjerenih za učešće na Općim izborima u BiH.

“Utvrđeno je da je politički subjekt DF-GS, Željko Komšić: BiH POBJEĐUJE (Demokratska fronta i Građanski savez), odgovoran što je Adžem Dževad, kandidat ovog političkog subjekta za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH dana 10.09.2018 godine na svom Facebook profilu koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji. Zbog toga mu se izriče novčana kazna u iznosu od 1000 KM koje će solidarno platiti članice ove koalicije Demokratska fronta i Građanski savez u iznosu od po 500 KM”, saopćeno je iz CIK-a.

Dževadu Adžemu se izriče novčana kazna u iznosu od 3.000 KM.

Također, SDS i PDP su kažnjeni zbog govora mržnje Vukote Govedarice, kandidata za predsjednika RS.

“Utvrđeno je da je politički subjekt Savez za pobjedu (Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa) odgovoran što je Vukota Govedarica, kandidat ovog političkog subjekta za predsjednika Repubike Srpske, dana 15.09.2018. godine koristio jezik koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, čime je prekršio pravila ponašanja u izbornoj kampanji. Zbog toga mu se izriče novčana kazna u iznosu od 7000 KM koje će solidarno platiti članice ove koalicije Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa, u iznosu od po 3.500 KM.

Govedarici je pak izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM.

Odluke o izricanju kazni nisu pravosnažne. Protiv njih se može podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

(Klix)