Politika 03.11.2020.

#IZBORI2020 Malo odborničkih stolica za pojačane stranačke apetite

ČITANJE: 18 minuta

– Dok je za neke političke stranke ulazak u lokalni, dobojski parlament i osvajanje bar jednog mandata skoro nemoguća misija, dotle se drugi politički subjekti hvale da su im bar tri stolice u Skupštini grada Doboj sasvim izvjesne i da mogu mirno čekati izborni dan jer podrška građana nije upitna.

Skupština bi morala da ima 71, a ne 31 odbornika da bi sve stranke zadovoljile svoje apetite jer nema toliko mandata koliko bi one željele, smatra Vedran Gligorić, nosilac SP-ove liste, a podjela onako kako to žele nije realna.

“Prije svega nije realno da će SNSD imati 20 i više mandata, kao što pričaju, a nije realno ni to da se očekuje da SDS napravi neki važan rezultat. Po meni, bore se za cenzus i ne vjerujem da će ga preći. A ono što je jako interesantno je što odbornici koji su dugi niz godina u gradskoj skupštini, a sada su u strankama poput Demosa, Ujedinjene Srpske, NDP-a, očekuju neku veliku podršku građana. Ja ne vidim nijedan razlog zašto bi neki građanin glasao za Demos, Ujedinjenu Srpsku, NDP, a da ne glasa za SNSD? Ti odbornici nikad za ove četiri godine mandata nisu glasali različito od odbornika vladajuće većine”, kazao je Gligorić.

On tvrdi da socijalisti mogu ponoviti rezultat iz 2016. i ponovo osvojiti tri mandata.

Tolike ambicije nemaju kandidati koji mjesecima talasaju lokalnu političku scenu svojim video-klipovima, poznati građanima kao Pokret slobodnih građana (PSG), a na lokalne izbore idu sa liste Narodni pokret – Banjaluka zove. Darko Pijunović, jedan od šest kandidata, kaže da nisu stigli da se registruju kao PSG, a ime pod kojim idu im je veliki teret, ali su, dodaje, na to pristali jer nisu željeli u koaliciju ni sa jednom političkom opcijom.

“Nama je bitan ili jedan odbornik da možemo da uđemo u Skupštinu, da dođemo do papira i do informacija ili 16 da promijenimo situaciju. Sve ostalo između je nebitno, da li je to dva ili sedam… Ono što je nama bitno je da uđe jedan, da bismo bili u toku igre. Znači, da možemo da dobijemo skupštinski materijal, da ne moramo da se snalazimo za njega da bismo iznijeli sve te informacije van, te da iz ona četiri zida izađe skupštinski materijal na one stepenice ispred, zato što to niko do sada nije iznosio, ni pozicija, a ni ova opozicija”, rekao je Pijunović.

Iako im predviđaju da će tri decenije nakon osnivanja voditi borbu za prolazak, nekada suvereni vladar dobojske političke scene SDS ne sumnja u podršku građana, prije svega RVI, porodica poginulih boraca…

“Da situacija u Doboju nije ovakva kakva jeste, SDS se ne bi borio za cenzus, nego bi zauzeo ono mjesto koje mu pripada 100 odsto. Od 85 političkih subjekata u Doboju, više od 70 radi za SNSD. Ja sam ubijeđen da se mi ne borimo za cenzus, po inerciji naroda SDS bi trebalo da dobije tri do pet mandata. Ja svaki dan obilazim teren – Krnjin, Vučjak, Ozren i Trebavu… Nema kuće da nas je neko dočekao negativno, da je neko nešto ružno rekao, nego su ljudi ogorčeni na situaciju odranije, ko je vodio SDS u Doboju i traže krivca”, kaže Rade Janković, nosilac SDS-ove liste na kojoj se nalazi 21 ime.

Prije četiri godine SDS je osvojio 11 odborničkih mandata, ali samo je jedan ostao privržen toj stranci.

(Nezavisne)

Rajčević: Kruna pobjede SNSD-a biće Banjaluka

Šef Glavnog izbornog štaba SNSD-a Srđan Rajčević istakao je da je veoma zadovoljan dosadašnjim tokom predizborne kampanje “Okupljanje za Srpsku” i da svaki dan ova stranka dobija pozitivne reakcije od glasačkog tijela i simpatizera, ali i neistomišljenika.

“Nada i snaga koju SNSD uliva stanovnicima Republike Srpske, nama u SNSD-u su garant i daju nam dovoljno osnova da će ova kampanja biti najuspješnija kampanja SNSD-a do sada bar što se tiče lokalnih izbora”, rekao je Rajčević.

Navodeći da i dalje ostaje na snazi odluka o obustavljanju promotivnih skupova i aktivnosti, koju je donio Izvršni komitet SNSD-a prije sedam dana, Rajčević je naglasio da je SNSD jedina politička pratija u Srpskoj i BiH koja je obustavila svoje aktivnosti sa željom da iskaže odgovornost prema narodu i javnom zdravlju.

On je dodao da ova godina obiluje mnogim specifičnostima, prije svega, zbog nesrećne pandemije virusa korona, ali i zbog posljedica koje ona ostavlja.

“Mi u SNSD-u se ponašamo u skladu s tim, tako da smo se orijentisali na predizborne aktivnosti u mikro formatu. Što se tiče terenskih aktivnosti, mi bukvalno idemo od čovjeka do čovjeka uz striktno poštivanje svih mjera epidemiološke zaštite, a vrlo smo aktivni i u sferi digitalne kampanje”, pojasnio je šef Izbornog štaba SNSD-a.

On je naglasio da SNSD, za razliku od ostalih političkih partija, ima najteži zadatak u ovoj kampanji, jer je jedina partija koja može i u najmanjem mjestu da okupi više hiljada svojih pristalica na tribinama koje su organizovane u prethodnim izbornim procesima, tako da drugim partijama ova pandemija u tom smislu ne predstavlja problem.

“SNSD ima tu objektivnu poteškoću, a s druge strane ne možemo da zabranimo ljudima, kada dolazi lider naše stranke (Milorad Dodik) koji je izuzetno popularan čovjek u narodu, da mu prilaze i poslušaju šta govori”, istakao je Rajčević.

On je ponovio da je cilj SNSD-a na predstojećim izborima pobjeda u 80 odsto lokalnih zajednica i naglasio da će kruna te pobjede biti Banjaluka.

“Ono što je realno i prema podacima sa kojima raspolažemo, a to će se pokazati 15. novembra, jeste da u ovom trenutku Igor Radojičić u odnosu na Draška Stanivukovića vodi sa više od 25 odsto razlike”, rekao je Rajčević navodeći da su istraživanja PDP-a o navodnoj prednosti Stanivukovića od 11 odsto u odnosu na Radojičića uobičajeni folklor u predizbornim kampanjama.

Svako pokušava da homonegizuje svoje biračko tijelo, kaže Rajčević, pa tako i PDP sa tim bajkama o prednosti Draška Stanovukovića od 11 odsto.

Govoreći o radu CIK-a BiH i dvostrukim aršinima prema političkim partijama, Rajčević je rekao da je svjedok da su postojale sponzorisane i plaćene predizborne kampanje pojedinih opozicionih partija na društevnim mrežama unazad dva mjeseca, te da ne zna da je protiv njih podnesena neka prijava, za razliku od prijava koje su podnesen protiv SNSD-a.

“Protiv SNSD-a, njegovih funkcionera i simpatizera podneseno je bezbroj prijava nevladinih oganizacija, koje se, prema već uhodanoj šemi na terenu, dostavljaju CIK-u, a CIK izriče mjere, dok takva praksa izostaje na suprotnoj strani”, istakao je Rajčević i podsjetio da je SNSD i ranije naglašavao da sumnja u dobre namjere ovog saziva CIK-a i da će ovaj izborni proces provesti u skladu sa Izbornim zakonom i svim pozitivnim propisima i u Republici Srpskoj i BiH.

“Ukoliko imate situaciju da u sazivu CIK-a imate direktno inkorporirane ljude od predstavnika opozicionih političkih partija u Republici Srpskoj, da li bilo ko može biti toliko naivan i da kaže da će ovi izbori biti provedeni u skladu sa zakonom i potpuno objektivno od onih koji bi trebalo da rukovode ovim izbornim procesom. Naravno da nam sve njihove aktivnosti daju razloga za sumnju”, istakao je Rajčević sinoć za televiziju “N1”.

On je ukazao da u proteklih nekoliko mjeseci CIK, najblaže rečeno, veoma loše rukovodi izbornim procesom, a objektivno govoreći – katastrofalno.

“Prije svega, CIK je još u maju odgodio potpuno protivzakonito izbore za 45 dana iako im je Izborni zakon dozvoljavao da izbore pomjere isključivo u okviru od 30 dana i to u pojedinim lokalnim zajednicama. Oni su to pravilo prekršili, i ne znam šta koriste kao izgovor za to, ali ono što znam jeste da u toj odluci CIK-a nije navedeno zbog čega se izbori odgađaju. Ovo što sada radi CIK je davanje naknadnog alibija jednoj veoma lošoj odluci, a ta loša odluka trenutno utiče na zdravlje našeg stanovništva i veoma je opasna.

Mi smo početkom oktobra, tačnije 2. oktobra imali prosjek, kako se mjeri procenat zaraženosti, 36,6 odsto na 100.000 stanovnika u Republici Srpskoj. U ovom trenutku to je 360 zaraženih na 100.000 stanovnika. Može li sad bilo ko da tvrdi da će epidemiološka situacija biti bolja na dan izbora 15. novembra”, upitao je Rajčević.

On je ponovio da je to bila katastrofalno loša odluka CIK-a i pored tadašnjih garancija predsjedavajućeg Savjeta ministara da će biti obezbijeđena sredstva za održavanje izbora bez obzira na to da li će budžet zajedničkih institucija biti usvojen ili ne.

Rajčević je konstatovao da sve ovo što članovi CIK-a rade ulazi u sferu koja je i za krivičnu prijavu jer se direktno dotiče zdravlja građana.

On je podsjetio i na instrukciju CIK-a u vezi sa načinom glasanja onih koji su pozitivni na Kovid-19 i koji su u izolaciji, a koja je, kako je naglasio, od Gradske izborne komisije u Banjaluci ocijenjena kao veoma loša.

“CIK predlaže da se kovertirani glasački listić na dan izbora skupljaju na biračkim mjestima, nose onima koji su zaraženi ili su u izolaciji i onda da se vraćaju na pojedina biračka mjesta. Da li sada treba bilo ko tu da ne posumnja u namjere CIK-a, kada se sasvim jasno otvara veliki prostor za mahinacije”, ukazao je šef Izbornog štaba SNSD-a.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje pojdinaca da se SNSD spominje u trgovini biračkim odborima, Rajčević je rekao da se SNSD redovno pominje, ali bez bilo kakvih dokaza, naglasivši da je to klasični vid kampanjske borbe protiv SNSD-a na koji su oni već navikli.

“Uvijek se stvara nekakva fama oko neke kupovine i prodaje glasačkih mjesta i glasova bez bilo kakvih konkretnih dokaza. Mi u SNSD odbijamo da učestvujemo u bilo kakvim mahinacijama u vezi sa izbornim procesom i sve naše pobjede do sada su bile izuzetno čiste zasnovane na biračkoj volji naših glasača”, poručio je Rajčević.

Radmanović: Siguran u pobjedu Ćosića i Jugovića

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je danas na Palama da je siguran u pobjedu kandidataove partije za načelnika opštine Pale Boška Jugovića i za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića.

“Mislim da SNSD pokazuje šta može i kako hoće, kakve u ovom momentu ima kadar na području i Pala i grada Istočnog Sarajeva, tako da očekujemo ozbiljan rezultat i još bolji nego ranije. Očekujemo pobjedu Jugovića jer je to zaslužio i dokazao svojim radom, kao i pobjedu Ćosića na području grada”, istakao je Radmanović u izjavi za Srnu.

Radmanović je rekao da je Ćosić na sadašnjem poslu za načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo pokazao šta može i to je razlika u odnosu na protivnike koji su bili gradonačelnici i nisu ništa pokazali.

On smatra da će građani Istočnog Sarajeva biti zadovoljni u cjelini sa SNSD-om.

Radmanović je prilikom posjete promotivnom štandu SNSD-a na Palama razgovarao sa kandidatima za odbornike u Skupštini opštine i načelnikom, te istakao da su Pale jedna vrlo važna lokalna zajednica, kako za Republiku Srpsku, tako i za BiH u cjelini.

“Ovde sam i zbog toga što Pale privlače veliki broj turista zbog Jahorine čiji se većinski dio nalazi na teritoriji Pala i to privlači mnoge investicije iz Srpske, ali i regiona. To je vrlo važna stvar”, naglasio je Radmanović.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Pale i kandidat za načelnika opštine Boško Jugović nada se da će izbori proći u fer i korektnom procesu.

“Mislim da će građani učiniti dobru stvar ako daju glas meni, prije svega listi SNSD-a i Ljubiši Ćosiću kao kandidatu za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, jer ćemo imati, prije svega, nastavak jedne ozbiljne investicione priče na području Pala, kao i jedno jedinstvo lokalne vlaste na opštinskom i republičkom nivou”, poručio je Jugović.

Prema njegovim riječima, jedinstvo lokalne i republičke vlasti je nešto što daje nadu da se ide naprijed, da se lakše može dolaziti do projekata, projektnih rješenja, finansijskih tokova i svega onoga što treba za jednoj lokalnoj zajednici, pogotovo u razvoju, kao što su Pale.

Jugović je rekao da su Pale imponzantna lokalna zajednica, da se blizu nalaze fakulteti, studentski domovi, a sve to u podnožju prelijepe destinacije kao što je Jahorina.

“Mi nemamo dilemu i znaćemo da upravljamo tim resursima. Od građana očekujemo da daju svoj glas na pravu stranu, a to je sigurno SNSD. To sam sigurno ja kao kandidat za načelnika i Ćosić kao kandidat za gradonačelnika”, rekao je Jugović.

On je naveo da je najbitnije ponašanje lokalne zajednice kada je riječ o situaciji sa epidemijom virusa korona i očuvanje privrede, budući da opštinu Pale očekuje zimska turistička sezona na Jahorini, kao i očuvanje investicionog ciklusa.

SDS: Povećati materijalna sredstva zavičajnim udruženjima

Nosilac odborničke liste SDS-a za Skupštinu grada Banjaluka Slavko Grbić izjavio je danas da će aktivno raditi na povećanju materijalnih sredstava zavičajnim udruženjima koja čuvaju narodne običaje, tradiciju i kulturu mjesta iz kojeg potiču.

“Zaostavština naših predaka treba biti podstrek mladim generacijama da nađu svoj put kroz prošlost i budućnost”, rekao je Grbić novinarima u Banjaluci.

Grbić je rekao da su gusle i guslarske poeme pjesme “kroz jecaj i bodrenje samog sebe i ljudi oko sebe” ukazivale na vremena koja su bila jako teška, ali su budile novu nadu, i to treba biti inspiracija mladima.

Kandidat SDS-a za odbornika u Skupštini grada Banjaluka Vaso Drašković, koji je ujedno i guslar, podsjetivši na narodnu izreku po kojoj je “bolje da nestane sela nego običaja”, naglasio da će se, ako dobije priliku da bude odbornik, zalagati da se više ulaže u kulturu i u sport.

“Sve više prihvatamo tuđe norme i pravila, a svoje zaboravljamo. Mi moramo znati da nasljeđe nije samo kuća i dom, već tradicija i kultura koja nas krasi i održava”, rekao je Drašković, koji je uz gusle otpjevao jednu narodnu pjesmu.

Šarović: Kozarska Dubica zapostavljena od svih nivoa vlasti

Privreda Kozarske Dubice se mora ponovo podići na noge i ova opština mora krenuti putem napretka, kazao je danas predsjednik SDS Mirko Šarović.

On je naveo da su stranke koje su sada na vlasti na republičkom i bh. nivou zanemarile ovu opštinu i njena preduzeća, saopšteno je iz SDS-a.

„Kompanija HPK je u vrijeme kada je SDS bila u Savetu ministara BiH izvozila u Tursku od 20 do 25 hiljada tona glukoznog šećera. Tada je radila perfektno, a uvjeren sam da će ponovo biti u prilici da ostvaruje tako dobre rezultate“, naveo je Šarović.

On je rekao da je siguran u pobjedu Pere Karana, zajedničkog kandidata SDS i PDP za načelnika Kozarske Dubice, dodajući da se osjeti pobednička atmosfera u ovoj opštini.

„Aktuelna vlast Kozarske Dubice, je umjesto obećanog napretka, ovu opštinu povela u suprotnom smjeru, a građani to znaju i vide “, istakao je Šarović.

Ozren Bursać, nosilac odborničke liste SDS u Kozarskoj Dubici, je pozvao svoje sugrađane da glasaju za promjene i podrže zajedničkog kandidata SDS-a i PDP Peru Karana i odborničku listu SDS.

„Kozarska Dubica je divan grad za koji se svi zajedno moramo boriti i pozivam građane da glas daju ljudima koji hoće da preuzmu odgovornost. Nalazimo se u veoma teškom vremenu u kome je SDS jedina stranka koja ima hrabrost znanje i iskustvo da preuzme odgovornost i povuče konkretne poteze“, naveo je Bursać.

On je poručio da nova vlast mora učiniti sve da ova opština više ne bude na margini svih društvenih dešavanja i da je vrijeme da Kozarska Dubica krene putem napretka i razvoja.

Talić: Nastaviti dobar trend proširenja vrtićkih kapaciteta

Nosilac liste kandidata Političko-građanskog fronta Poligraf za odbornike u Skupštini grada Banjaluka Zoran Talić poručio je da treba nastaviti i intenzivirati dobar trend proširenja vrtićkih kapaciteta u gradu da bi se dodatno smanjila lista čekanja.

U okviru predstavljanja programa “Za zdravu Banjaluku”, Talić je rekao da se sada već uveliko realizuje ono što je ranije i predlagao, a to je pretvaranje poslovnih gradskih prostora, posebno u užem dijelu grada, u vrtiće, odnosno onih objekata koji zadovoljavaju uslove za to.

“Neophodno je i da se u svim gradskim naseljima u kojima trenutno ne postoji vrtić, a za tim postoji potreba, izgradi novi”, istakao je Talić.

Talić je rekao da prilikom izgradnje novih naselja investitori treba da planiraju i obezbijede prostor za vrtić i dječije igralište, s ciljem omogućavanja predškolskog vaspitanja i obrazovanja najmlađim sugrađanima, saopšteno je iz Poligrafa.

SP: Podrška Bogdaniću u Tesliću

Nosilac odborničke liste SP-a u opštini Teslić Žarko Jovičić rekao je da ova partija na lokalne izbore izlazi sa 12 kandidata i izrazio podršku kandidatu SNSD-a za načelnika opštine Draganu Bogdaniću.

Jovičić je naveo da Bogdanić ima dobar program za rad u ovoj lokalnoj zajednici, te da donosi znatno popravljanje životnog standarda građana u zajednici, saopšteno je iz SP.

“Nadamo se jednom odborničkom mjestu i mnogo nam znači velika podrška partije kao i regionalnog predsjednika SP Srđana Todorovića”, rekao je Jovičić.

Potpredsjednik SP Srđan Todorović istakao je da je veoma važno to što se ova partija nakon turbulentnog perioda brzo organizovala u Tesliću.

“Zahvaljujući osnivačima SP u Tesliću, ali i nekim mladim i novim snagama, spriječene su manipulacije ranijeg rukovodstva koje je pokušalo da zakoči prijavljivanje na lokalnim izborima. Siguran sam da će građani Teslića znati da prepoznaju jedinu pravu Socijalističku partiju i dati nam svoju podršku”, rekao je Todorović.

Zajednički kandidat za načelnika Teslića Dragan Bogdanić zahvalio se SP za iskrenu i bezrezervnu podršku, te izrazio uvjerenje da će u budućnosti zajedno izgraditi grad po mjeri kakav zaslužuju stanovnici opštine.

“Želim da okupim sve ljude i partije da zajedno radimo i povežemo Teslić sa Republikom i institucijama BiH, da se obezbijede potrebna sredstva za infrastrukturne projekte koje ne može završiti lokalna zajednica bez pomoći, poput onih koje se tiču izgradnje saobraćajnica i toplifikacije”, rekao je Bogdanić.

DNS: Zamijeniti sve azbestne cijevi u Banjaluci

Nosilac odborničke liste DNS-a za Skupštinu grada Banjaluka Borivoj Obradović i odbornički kandidat Ljubo Ninković nastavili su danas sa predstavljanjem plana DNS-a za Banjaluku pod nazivom “BL24”, u okviru kojeg su se obavezali da će zamijeniti sve azbestne cijevi za vodu i tako omogućiti Banjalučanima čistu i zdravu vodu u česmama.

Obradović i Ninković smatraju da je ovaj projekat apsolutni prioritet jer postoje indicije da porast broja malignih oboljenja kod Banjalučana ima veze sa kvalitetom vode koju piju i koriste, saopšteno je iz Gradskog odbora DNS-a Banjaluka.

Oni vjeruju da je cijeli svijet izvukao određene pouke iz pandemije koja još traje.

“Kod nas je stvar jasna, i pored ogromnog požrtvovanja i neosporne stručnosti zdravstvenih radnika, očigledno je da je naš zdravstveni sistem i bez virusa preopterećen. Obaveza svih nas je da učinimo sve kako bi kroz različite oblike prevencije omogućili ljekarima da na pravi način brinu o javnom zdravstvu, ali i o zdravlju svakoga od nas pojedinačno”, navedeno je u saopštenju.

Obradović i Ninković su se obavezali da će obezbijediti finansiranje pedijatriske zdravstvene zaštite za sve do 18 godina i sredstva za obavezne i redovne godišnje sistematske preglede za učenike osnovnih i srednjih škola.

“Na ovaj način bi direktno uticali na navike djece da brinu o svom zdravlju, sa jedne strane, a, sa druge, bi obezbijedili rano otkrivanje bolesti i deformiteta, kada su ishodi liječenja mnogo bolji”, navedeno je u saopštenju.

U banjalučkom DNS-u smatraju da je potrebn reafirmisati patronažne službe, koja bi, na komercijalnim osnovama, bila dostupna svima.

Iz Gradskog odbora DNS-a navode da je prelaskom na sistem porodične medicine ukinut nekadašnji način organizovanja patronažne službe i danas je rezervisan za samo strogo definisane kategorije pacijenata.

“Na ovaj način bi se to omogućilo svima koji žele da dobiju zdravstvenu uslugu u svojoj kući i tako bi se obezbijedili i dodatno zapošljavanje zdravstvenih radnika i uslovi za stvaranje samoodrživog servisa pri domovima zdravlja”, navode iz Gradskog odbora DNS-a Banjaluka.

(Srna)

Oznake: lokalni izbori, SDS, SNSD