Politika 19.10.2020.

#IZBORI2020 Promotivni skupovi SNSD-a u Banjaluci obustavljeni do 27. oktobra, Radojičić pozvao ostale stranke da učine isto

ČITANJE: 25 minuta

Izborni štab SNSD-a Banjaluka, zbog pogoršane epidemiološke situacije u gradu, od danas do 27. oktobra obustavlja javne promotivne aktivnosti i skupove stranke u Banjaluci, te poziva i ostale političke subjekte da učine isto, izjavio je Srni predsjednik ovog izbornog štaba Igor Radojičić.

Radojičić je istakao da primarna briga svih političkih subjekata mora da bude briga za zdravlje stanovništva.

“Pozivamo i ostale političke subjekte da zbog interesa za zdravlje građana, koje nam svima mora biti primarna briga, takođe ograniče ili obustave javne predizborne skupove, kako bi se smanjila mogućnost kontakata i prenosa virusa korona i kako bismo u Banjaluci smanjili preveliki pritisak na Dom zdravlja, Higijensko-epidemiološku službu i Univerzitetski klinički centar”, rekao je Radojičić.

On je naglasio da će rejonski štabovi i kandidati SNSD-a nastaviti individualni rad i kontakte sa građanima i biračima bez održavanja javnih skupova.

PDP: Poštovaćemo mjere, ali samo zvaničnih institucija

PDP će poštovati sve sadašnje i buduće mjere i preporuke zvaničnih institucija i štabova u vezi s epidemiološkom situacijom u Banjaluci, a ne stranačkih izbornih štabova, rekao je danas predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka Draško Stanivuković.

On je rekao da je pod zvaničnim institucijama mislio na Gradski krizni štab, Republički štab za vanredne situacije, Institut za javno zdravstvo, te dodao da je zdravlje na prvom mjestu.

Stanivuković je rekao na konferenciji za novinare da nije korektno to što je uradio Izborni štab SNSD-a Banjaluka, koji je saopštio da od danas do 27. oktobra obustavlja javne promotivne aktivnosti i stranačke skupove zbog pogoršane epidemiološke situacije u gradu i pozvao i ostale političke subjekte da učine isto.

On tvrdi da SNSD “nastoji da smanji izlaznost građana na lokalne izbore”, te dodaje da će svi građani moći da izađu na izbore, uz poštovanje mjera i disciplinu u narednom periodu.

Konferenciji je prisustvovala i potpredsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka Jelena Trivić.

Kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković poručio je danas da se zalaže za besplatan javni prevoz za sve penzionere i osnovce u ovom gradu, što je, kako je rekao, moguće finansirati od ušteda u gradskom budžetu.

“Sufinansiraćemo vrtić po djetetu, čak i ako upiše privatni vrtić jer nema dovoljno kapaciteta za javne vrtiće. U prvoj godini riješićemo sve probleme u vezi upisa djece u vrtiće, da svako dijete ima vrtić, a onda sistemski graditi nove vrtiće”, istakao je Stanivuković večeras na centralnoj tribini PDP-a u banjalučkom naselju Borik.

Stanivuković je rekao da se zalaže da učenici od prvog do devetog razreda osnovne škole imaju besplatne udžbenike.

“Sve ovo je moguće da uradimo u jednom našem mandatu tako što ćemo napraviti godišnje uštede u budžetu grada Banjaluka od više od 10 miliona KM, i to smanjenjem plata političarima, javnim prikazivanjem svakog računa i ugovora Grada, smanjivanjem izdvajanja za stručne usluge, te smanjivanjem broja savjetnika na budžetu grada”, istakao je Stanivuković.

Nosilac liste PDP-a za Skupštinu grada Banjaluka Jelena Trivić rekla je da PDP poštuje epidemiološke mjere i čeka stavove zvaničnih institucija po tom pitanju.

“Preporuke drugih političkih partija nismo dužni da uvažavamo zato što smatramo da mi treba da čujemo stav institucija. Potpuno poštujemo pravila i bićemo na toj liniji, uvažavajući zdravlje naših građana koje je najpreče u ovom momentu”, kaže Trivićeva.

Boran Bosančić: Kampanja da bude borba idejama, a ne teškim riječima

Naš slogan je “Bez dileme – Srpska prije svega”. Imamo potvrđenu listu u 55 lokalnih zajednica, očekujemo da u svakoj lokalnoj zajednici postanemo parlamentarni, da imamo odbornike i vjerujemo da su ti rezultati ostvarivi.

Riječi su ovo Borana Bosančića, šefa Glavnog izbornog štaba Demosa i generalnog sekretara ove stranke, koji je u intervjuu za “Nezavisne” govorio o prestojećim lokalnim izborima, predizbornoj kampanji koja je počela u petak, te očekivanjima ove stranke, koja se prvi put takmiči na izborima u BiH.

Prvi put na izbore izlazite kao Demos. Šta očekujete da ćete ostvariti na ovim, za Demos, prvim izborima?

BOSANČIĆ: Iako se radi o grupaciji ljudi koji imaju značajno političko iskustvo i ranije su bili na listama, ovo je prvi put da na izbore izlazimo kao Demos. Vjerujemo da ćemo napraviti dobre rezultate. Naš slogan je “Bez dileme – Srpska prije svega”. Vjerujemo da će iz Demosa biti izabran sigurno neko za načelnika opštine i to bi za nas kao novu političku stranku bio značajan rezultat. Imamo kandidate za načelnike u Šekovićima, Driniću, Kotor Varošu, Čajniču, Krupi na Uni i smatramo da imamo dobre šanse da oni u ovim opštinama postanu načelnici. Nismo postavljali kandidate za načelnike po svaku cijenu, već smo bili u dogovoru s koalicijom, kada je u pitanju podrška za određene kandidate za načelnike, jer želimo da pravimo dugoročan dogovor što se tiče političke scene.

Izborna kampanja je počela u petak. Šta očekujete od izborne kampanje? Da li očekujete da bude prljava ili politički korektna?

BOSANČIĆ: Vjerujem da će politička kampanja biti prljava i teška, iako bih volio da protekne fer, koliko ona to može da bude u političkim okolnostima kada imamo mnogo političkih stranaka, subjekata, i samim tim i mnogo kandidata. Naravno, uvijek se dešavaju varnice na terenu. Generalno, mislim da nema razloga da politička kampanja prelazi u teške riječi i teške tenzije, već bi trebalo da se vodi korektna kampanja, gdje će svi izaći sa svojim idejama i prijedlozima kako da se poboljašaju lokalne zajednice. Smatram da kampanja treba da bude takmičenje idejama, a ne teškim riječima.

Da li ste već sastavili izborne liste, a ako niste, imate li još neka imena u planu?

BOSANČIĆ: Mi imamo potvrđenu listu u 55 lokalnih zajednica. Očekujemo dobre rezultate u svim tim zajednicama, da u svakoj od njih postanemo parlamentarni i da imamo odbornike. Vjerujemo da su ti rezultati ostvarivi. U 48 lokalnih zajednica učestvujemo samostalno, u sedam smo sastavni dio koalicije gdje imamo zajedničke liste.

Koliko kandidata imate za odbornike, a koliko za načelnike opština? Da li možete da izdvojite neka zvučna imena?

BOSANČIĆ: Ukupan broj kandidata koji predstavljaju Demos na lokalnim izborima je 1.098 po lokalnim zajednicama. To je značajan broj za jednu novoformiranu političku stranku. Naš cilj je minimalno 60 odbornika u skupštinama gradova i opština i vjerujemo da smo blizu tog rezultata, da nam je taj rezultat dostižan. Takođe, pet kandidata imamo za načelnike opština. U lokalnim zajednicama se radi o prepoznatljivim imenima. U Banjaluci je nosilac liste Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, u Doboju je nosilac Slađan Jović, direktor Gradske toplane, a listu u Foči predvodi Spomenko Stojanović, narodni poslanik. Zamjenik predsjednika naše stranke Spomenka Stevanović je nosilac liste u Zvorniku. Nosilac liste u Palama je Aco Stanišić, direktor “Elektrodistribucije” Pale, listu u Gradišci nosi Vladimir Janković, potpredsjednik Skupštine, u Prijedoru nosilac je Tomislav Prpoš,  potpredsjednik stranke, a u Bijeljini narodni poslanik i potpredsjednik stranke Milan Dakić. Preporuka i želja Demosa je bila da svi funkcioneri koji mogu da ostvare određene rezultate budu na listama. Evo, i ja kao generalni sekretar Demosa sam na listi za Banjaluku, na rednom broju 3. Jedino Nedeljko Čubrilović, predsjednik stranke, nije na listi, ali naša procjena je bila da on mora da bude aktivan na prostoru cijele RS, kako bi sve naše liste napravile rezultat, s ciljem da tamo gdje smo blizu cenzusa, da ga pređemo, a tamo gdje smo jaki da ostvarimo još bolje rezultate.

Vi ste kandidat za odbornika u Skupštini grada Banjaluka. Kakav izborni rezultat Demos očekuje u Banjaluci?

BOSANČIĆ: U Banjaluci očekujemo da će Demos i dalje ostati dio skupštinske većine i druga po snazi stranka.

Na našim listama se nalaze iskusni politički radnici, poput dosadašnjih odbornika, kojih je bilo šest u Skupštini grada Banjaluka. Tu imamo i značajan broj dama, koje će sigurno biti osvježenje na političkoj sceni, takođe tu je i jedan broj mladih ljudi. Demos će dati punu podršku kandidatu za gradonačelnika Igoru Radojičiću. Ne samo zato što imamo potpisan koalicioni sporazum, već i zato što smo s njim imali izuzetnu saradnju u protekle četiri godine. Želimo da se ta saradnja nastavi kako na obostrani interes političkih partnera, tako i prije svega na interes građana Banjaluke.

Po čemu se Demos izdvaja u odnosu na druge političke partije koje učestvuju na ovim lokalnim izborima, pa čak i u odnosu na koalicione stranke?

BOSANČIĆ: Iako to ne donosi političke rezultate, mi pokušavamo da na ključna mjesta i pozicije imenujemo prije svega odgovorne ljude. Iza osoba koje su kadar Demosa nema afera. Svaki sistem kojim rukovodi kadar Demosa je stabilan i uspješan. Taj broj možda nije nešto velik, mi smo u procentima vlasti oko sedam odsto, ali je sigurno uspješan. U Banjaluci Odjeljenje za prostorno uređenje, na čijem čelu je naš kadar, omogućilo je značajne investicije u ovom gradu. Trenutno je u Banjaluci aktivno 55 gradilišta, to je uspjeh gradske administracije. Mi ćemo nastojati u narednom periodu da na kadrovske pozicije postavimo ozbiljne i odgovorne ljude.

Selak i Baja Mali Knindža zajedno peku rakiju

Tradicionalni običaj pečenja domaće rakije od šljive ni ove godine nije mimoišao brojne domaćine u Srpskoj, a na ovaj običaj nisu imuni ni političari, piše Srpskainfo.

Nakon poslanika SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragana Mektića koji se na društvenim mrežama pohvalio kako mu je šljiva ove godine dobro rodila, a potom i maratonskim pečenjem rakije u trajanju od četiri dana, isto je ovih dana učinio i lider SPS Goran Selak.

Međutim, za razliku od Mektića, Selak je imao i društvo poznatog srpskog narodnog pjevača Baje Malog Knindže, a sudeći po objavama na društvenim mrežama veseli stroj radio je cijeli dan.

Selak je na društvenim mrežama okačio video objasnivši da na Selakovom brdu u Trebovljanima kod Gradiške, on i Baja peku rakiju po srpskim tradicionalnim običajima.

Dodik: U Bijeljini nemamo političke protivnike, već interesnu grupu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je na predizbornom skupu u Bijeljini da je ova državotvorna politička partija oličenje snage države i da će nakon lokalnih izbora sve gradove Srpske imati na strani SNSD.

“Mi nosimo tu odgovornost za Republiku Srpsku, dok nam narod daje povjerenje, i mi tu odgovornost prema Srpskoj i srpskom narodu sigurno nećemo propustiti”, poručio je Dodik.

On je rekao da je izborna pobjeda važna ne zato da SNSD porazi druge, nego da ojača i ima snagu koja se dobija od naroda i koju niko ne može da ospori u svijetu.

“Ne dozvolimo da nam se ugrozi naš identitet, bezbjednost, moramo više da se posvetimo običnim ljudima, a Republika Srpska ulazi u stanje da to može da uradi, jer imamo snagu i resurs, zato se okupljamo za svako mjesto, za svakog čovjeka, za Republiku Srpsku”, istakao je Dodik.

Lider SNSD-a je naveo da u Bijeljini ova stranka i nema političke protivnike, “nego interesnu grupu okupljenu oko BN televizije”, za koju je rekao da “pokušava nešto da podvali Republici Srpskoj i njenim građanima”.

“Došao sam ovdje da uradim dvije stvari, da sa vama zajedno pobijedim za gradonačelnika i za našu listu i da pokažem da onaj smutljivi BN ne može ništa da uradi”, rekao je Dodik novinarima i ponovio to na početku obraćanja na predizbornom skupu.

Prema njegovim riječima, u Bijeljini je stvorena atmosfera pobjede, što doprinosi tome da Republika Srpska, pa i ovaj grad, iza sebe ostavlja rezultate tih pobjeda kroz velike projekte.

“Život ne staje, ne smijemo ni mi stati. Moramo se okupljati i biti zajedno jer je to ljudski. Moramo biti posvećeni politici”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, dogovor u Bijeljini je nešto najbolje što je takva politika ostvarila, a vidljivo je i kroz ulaganja više od 300 miliona KM u Bijeljinu u ovom trenutku, što je jedan od najvećih investicionih ciklusa koje je ovaj grad ikada imao.

“Važno je da radimo zajedno i Mićo Mićić /kandidat za gradonačelnika kojeg podržava 10 političkih stranaka/ je moj i vaš izbor, imamo potrebu da napravimo to okupljanje koje mora da završi tako što će ovaj grad biti politički stabilan i sa interesom građana kao neprikosnovenim prioritetom”, istakao je Dodik i dodao da je smisao politike okupljanje i realizacija obećanja kao što su izgradnja bolnica, auto-puta, nasipa i drugih velikih projekata.

Dodik je rekao da je SNSD vodio Republiku Srpsku u nemogućim okolnostima u BiH, gdje je kroz razne vidove izraženo neprijateljstvo prema Srpskoj, a da je politika ove stranke dovela do toga da se Republika Srpska pita u BiH.

“Zato su ovi lokalni izbori važni, jer oni postavljaju neke važne temelje naše snage i ova pobjeda jeste lokalna, ali je i globalna”, poručio je on.

Lider SNSD-a je ocijenio da “SDS nije više narodna partija”, kao i da “ne vodi politiku interesa srpskog naroda i Republike Srpske, što se vidjelo kroz četiri godine mandata u zajedničkim institucijama”.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković rekao je u Bijeljini da je ovaj grad sada najbliži cilju da poslije 20 godina bude svrstan u red gradova u Republici Srpskoj koji imaju konekciju gradske i republičke vlasti.

On je naveo da je cilj okupljanja za Bijeljinu istorijska pobjeda na lokalnim izborima i ubrzan razvoj drugog po veličini grada u Srpskoj.

Nosilac odborničke liste SNSD-a Nedeljko Ćorić rekao je na stranačkom skupu da je SNSD pokazao kako se upravlja i vlada, kako se postižu najbolji rezultati, te da su građani prepoznali da ova dominantna politička struktura u Srpskoj iza sebe ostavlja vidljive rezultate i realizovane velike projekte.

On je zahvalio Mićiću za značajan politički iskorak, navodeći da je to urađeno za Republiku Srpsku, za Bijeljinu i bolji život svih građana.

“Siguran sam da će te politike biti prepoznate 15. novembra, a mi kroz široku koaliciju imamo kapacitet za velike iskorake, u sinergiji lokalne vlasti sa Vladom Republike Srpske”, poručio je Ćorić.

Zajednički kandidat 10 stranaka za gradonačelnika Bijeljine Mićo Mićić rekao je da mu ova podrška daje snagu i potvrdu ispravnosti njegove politike da uvijek traži sagovornike i prijatelje, a ne sukobe i neprijatelje.

“Oni lakomisleni, koji politiku gledaju kroz funkcije, a ne kroz odnos prema građanima, mogu da nam zavide na sabornosti”, istakao je Mićić i zahvalio Dodiku što je razumio i podržao njegovu politiku i kada ga nisu razumjeli u nekadašnjoj stranci SDS.

Centralni predizborni skup SNSD Bijeljina na kojem su predstavljeni kandidati za odbornike održan je u Centru za kulturu “Semberija”, uz poštovanje epidemioloških mjera.

Na lokalnim izborima u Bijeljini učestvuje 85 političkih subjekata, tri kandidata za gradonačelnika, a pravo glasa ima 109.000 birača.

Stevandić: Borbu protiv CIK-a vodili smo za sve stranke iz RS

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je danas da je borba protiv Centralne izborne komisije BiH /CIK/ bila borba za sve političke partije u Srpskoj, te da srpski narod ima pravo da bira svoje predstavnika, a ne da mu ih bira CIK.

Stevandić je danas u opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, gdje su predstavljene liste kandidata Ujedinjene Srpske za odbornike u ovim opštinama, rekao da srpskom narodu predstavnike ne mogu birati oni koji pokušavaju da sprovedu sarajevsku politiku u Srpskoj.

“Ujedinjena Srpska u oštini Istočna Ilidža i Istočnom Novom Sarajevu je veoma jaka. Mi ovdje idemo na najbolje rezultate”, naglasio je Stevandić.

On je istakao da je Ujedinjena Srpska partija koja drži riječ i ono što je potpisala, te poručio da će stranka podržati zajedničkog kandidata za načelnika opštine Istočna Ilidža Nebojšu Šešliju.

Stevandić je rekao da mu je čast što kampanju počinju u Sarajevsko-romanijskoj regiji, te je podsjetio da je danas posjetio i Han Pijesak, Sokolac i Pale.

On je ponovio da Ujedinjena Srpska ostaje pri svom opredjeljenju da na svakom mjestu isto brani Republiku Srpsku.

Nosilac liste kandidata Ujedinjene Srpske za odbornike u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo Milan Maunaga izjavio da je ova partija iz situacije u kojoj se našla zbog odluke CIK-a izašla kao pobjednik, te dokazala da je ozbiljna stranka.

“Ujedinjena Srpska želi da bude parlamentarna stranka, da učestvuje u donošenju bitnih odluka u našem gradu i opštini”, rekao je Maunaga, koji je i predsjednik Opštinskog odbora /OO/ Ujedinjene Srpske u ovoj opštini.

Zoran Trapara, koji je predsjednik Opštinskog odbora /OO/ Ujedinjene Srpske u opštini Istočna Ilidža i nosilac liste kandidata stranke za odbornike u Skupštini te opštine, ocijenio je da je odluka CIK-a bila sramna.

“Ujedinjena Srpska će u Istočnoj Ilidži izaći još jača, bolja i ujedinjenija”, poručio je Trapara.

On je rekao da Ujedinjena Srpska u ovoj opštini planira ostvariti tri mandata, te da je neupitna podrška Nebojši Šešliji za načelnika Istočne Ilidže.

SDS i PDP u Brodu i Modriči

U Brodu je potpisan sporazum između SDS-a i PDP-a o podršci zajedničkom kandidatu za načelnika opštine Brod Zoranu Vidiću.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je Vidić prava osoba na pravom mjestu da Brod vrati na mjesto koje zaslužuje.

“Čestitam za potpisani sporazum, koji je važan za SDS i našeg kandidata. U Brodu je Zoran naš zajednički kandidat i vjerujemo u njegovu i pobjedu lista za odbornike SDS-a i PDP-a. Da Brod bude perjanica, da bude grad koji se prepoznaje po razvoju i napretku”, istakao je Šarović u obraćanju.

Vidić je rekao da Brod može biti bolje mjesto za život, za investiranje, za otvaranje radnih mjesta.

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić rekao je da u Brodu osjeća pozitivnu atmosferu, te da mu je posebno drago što je kandidat za načelnika te opštine mlad.

Potpisivanju sporazuma u Brodu prisustvovao je i šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić i kandidat za načelnika opštine Derventa Vlado Kovačević.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je uvjeren u pobjedu kandidata za načelnika opštine Derventa Vlada Kovačevića, kao i u dobar izborni rezultat stranke u Izbornoj jedinici četiri, posebno u opštinama Brod i Modriča.

Šarović je istakao da je Kovačević jedan od najboljih kandidata SDS-a.

“Vlado je mlad i pred njim je perspektiva, ne jedan mandat, već dva, da bi nešto učinio u Derventi. Uvjeren sam da je prava osoba za tako nešto, mi smo mu dali povjerenje i vjerujem u njega”, rekao je Šarović novinarima u Derventi, gdje je danas prisustvovao razgovoru sa kandidatima SDS-a koji su na odborničkoj listi za Skupštinu opštine.

On je uvjeren da će ljudi u Derventi podržati Kovačevića jer će naći načina da ih uvjeri da je osoba koja može riješiti njihove probleme kada dobije mandat.

Šarović je naglasio da će se SDS boriti za veću decentralizaciju i autonomiju lokalnih zajednica.

Kandidat za načelnika opštine Derventa Vlado Kovačević zahvalio je za ukazano povjerenje i rekao da su potrebne inicijative za povratak porodilišta, za priključak na auto-put, za rješavanje putne i kanalizacione infrastrukture, za razvoj poljoprivredne proizvodnje i još mnogo toga.

Današnjem skupu prisustvovali su kandidati SDS-a za odbornike u lokalnoj skupštini, kao i šef Kluba poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić.

Đokić: Okrenimo se lokalnim temama

Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić rekao je večeras na predizbornom skupu u Foči da socijalisti, na bazi svog programa koji je sadržan u manifestu usvojenom za ove lokalne izbore, žele da ekonomski osnaže svaku lokalnu zajednicu u Srpskoj.

Đokić je istakao da u ekonomskom razvoju leži sigurnost za kvalitetan život u budućnosti, kao i socijalna sigurnost za svakog građanina, te da je težnja socijalista da grade društvo socijalne pravde.

“Ovdje u Foči imamo izvanredan tim ljudi, koji je spreman, stručan i sposoban da se stavi na raspolaganje za razvoj ove lokalne zajednice uz pomoć institucija Republike”, naveo je Đokić.

On je pozvao sve učesnike predizborne kampanje da daju doprinos očuvanju zdravlja stanovništva, te da svi shvate da su u lokalnoj kampanji i da treba da se bave lokalnim temama.

“Da se ne zamajava narod opštim pričama, koje ne mogu da znače ništa za lokalne izbore. Mogu, ali je presudno za lokalne izbore šta ćemo to uraditi u svakoj lokalnoj zajednici”, dodao je Đokić.

Nosilac liste kandidata SP-a za odbornike u Skupštini opštine Foča Slađana Kostović Blagojević rekla je da će ova stranka imati najbolji rezultat do sada, ističući da socijalisti imaju jasno izgrađenu viziju razvoja opštine.

“Jedan od naših osnovnih ciljeva biće da ćemo se zalagati da iz svake porodice imamo bar po jednog zaposlenog da bi ovaj grad imao uslove da živi, radi i opstaje. Svjesni smo činjenice da je masovan odliv stanovništva, kako u cijeloj Republici Srpskoj, tako i u Foči, i mi želimo da to zaustavimo”, rekla je Blagojevićeva.

Ona je navela da SP ima odgovornost pred građanima i da ne sliježe ramenima pred problemima.

“Sigurni smo u naš uspjeh i udarnički idemo do pobjede. Ja se nadam da ćemo 16. novembra slaviti pobjedu i da ćemo u velikom broju ući u Skupštinu opštine Foča gdje ćemo dokazati naš rad uz kvalitetne kadrove koje imamo na listi”, rekla je Blagojevićeva.

Todorović: Nudimo političku alternativu i viziju razvoja Doboja

Gradski odbor SP-a Doboj obilježio je danas početak predizborne kampanje predstavljanjem kandidata i programa ove stranke za lokalne izbore u novembru.

Kandidat za gradonačelnika Doboja Srđan Todorović poručio je da građanima nude političku alternativu i viziju grada sa slobodnim i nezavisnim ljudima koji će slobodno i sigurno živjeti od svoga rada.

Todorović je poručio da je glas za SP glas za Doboj koji će u perspektivi biti grad prosperiteta i u koji će ljudi dolaziti da žive, a ne da odlaze iz njega.

Nosilac liste odbornika SP-za Skupštinu grada Doboj Vedran Gligorić najavio je da će ova stranka nastaviti dosljednu politiku, sa kreativnim i kvalitetnim odlukama koje su prihvaćene od građana.

“Mi smo bili protiv svega što su građani rekli da je loše i nastavljamo taj kurs. Plan je da predlažemo kvalitetne odluke, a budemo protiv onog što nije u interesu građana, a što ide u korist određenih pojedinaca”, izjavio je Gligorić.

Prema podacima Centralne izborne komisije, na području Doboja ovjereno je 85 političkih subjekata, od kojih su 34 nezavisna kandidata, 47 političkih stranaka i četiri koalicije.

Za gradonačelnika su se kandidovali Boris Jerinić ispred SNSD-a, Srđan Todorović ispred SP-a i Cvijan Filipović ispred SDS-a.

Radojičić: Imam podršku gradskog DNS-a

Kandidat koalicije “Okupljeni za Banjaluku” za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da ima podršku koalicionog partnera DNS-a, te vjeruje da će nakon izbora zajedno formirati gradsku vlast.
“Zahvalan sam našem koalicionom partneru i za nas to partnerstvo u Banjaluci i dalje važi bez obzira na komplikaciju koja se desila na republičkom nivou”, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da je i do sada situacija, kada je riječ o koalicijama, bila različita od opštine do opštine.

Radojičić očekuje da deset partnera koalicije okupljene za Banjaluku poslije izbora formira gradsku vlast.

Đokić: U toku rješavanje problema u vladajućoj koaliciji

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je danas da su se u vladajućoj koaliciji javljali određeni problemi i da je u toku rješavanje nekih od njih, izrazivši nadu da se neće desiti neke nove odluke slične onima koje je donio DNS.

Đokić kaže da se treba obratiti pažnja na funkcionisanje i odnose u koaliciji, navodeći da je svako od koalicionih partnera u tome dobrovoljno i svako može da izađe kad god to poželi ili osjeti da treba.

On je naglasio da svako treba da ima i odgovornost ne samo za sebe, nego i za ukupnu politiku koja je dio koalicione saradnje.

“Socijalistička partija je imala uvijek na visokom nivou odgovornost prema toj zajedničkoj koalicionoj politici. Željeli smo da se nikad ne desi neki problem, ali su se desili, ne našom voljom niti aktivnostima SP-a, nego nekim drugim uticajima”, rekao je Đokić novinarima u Trebinju.

On smatra da sada, tokom predizborne kampanje, nije vrijeme za te aktivnosti.

“Nije vrijeme da građane pokušamo animirati na takvim nekim potezima, nego da što kvalitetnije predstavimo šta to pojedinačno kao partije mislimo da možemo da uradimo za svaku lokalnu zajednicu u Republici Srpskoj i za Srpsku”, rekao je Đokić.

On vjeruje da je to daleko odgovorniji odnos svake političke stranke koja izlazi na izbore i učestvuje u ovoj kampanji, nego da se nekim drugim metodama pokuša dobiti neku vrstu podrške u javnosti.

“Priču o koalicionoj saradnji ostavio bih za period kada izbori prođu, ali se svakako i u ovom periodu mora na tome raditi, jer je koalicija skup različitih političkih stranaka koje sa sobom imaju različite vrste interesa i potreba i taj odnos treba njegovati”, rekao je Đokić.

On je napomenuo da to nije zadan odnos, koji je nastao nečijom naredbom ili stavom, nego je dio zajedničkog slobodnog udruživanja onih koji mogu da se udruže oko zajedničkih ideja, jer imaju slične programske vrijednosti.

“Socijalistička partija je kao najdugotrajnija partija u okviru koalicije, uvijek bila svjesna da nikad ne treba biti sama u realizaciji nekih politika i da nikad ne može nijedan sam pojedinac učiniti nešto, nego to možemo učiniti ako smo okupljeni zajedno, kada nas je više u stroju za neku zajedničku opštu stvar”, rekao je Đokić.

On je dodao da je to bio razlog zbog koga je ova partija stupila u koaliciju, ističući da nikada nisu bili ljubomorni na koalicione partnere, već su se radovali njihovim uspjesima.

“Shvatili smo da je to jedini pravi doprinos, kako možemo pomoći razvoju i boljem životu Republike Srpske”, zaključio je Đokić.

Stevandić: Očekujemo veliku podršku

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izrazio je očekivanje da će ova partija dobiti veliku podršku naroda na predstojećim lokalnim izborima.

Predstavljajući danas na Sokocu listu kandidata Ujedinjene Srpske za odbornike u lokalnoj skupštini, Stevandić je rekao da je “Sokolac lista koja blista” sa mladim ljudima.

“Pokazali smo da smo čvrsta stranka koja se ne rasipa za razliku od drugih, sa čvrstim stavovima na koje se uvijek može računati u partiotskom i razvojnom smislu, da ćemo samim tim omogućiti bolji život građanima Sokoca učešćem u vlasti, u razvojnim projektima koje imamo namjeru da implementiramo, vezama sa IFAD programima i Evropskom komisijom, te da smo pozicionirani u Vladi Republike Srpske i Savjetu ministara”, rekao je Stevandić.

On je rekao novinarima da će Opštinski odbor te stranke na Sokocu odlučiti koga će podržati za načelnika opštine.

Nosilac liste kandidata Ujedinjene Srpske za odbornike u Skupštini opštine Sokolac Sretko Marjanović, koji je i predsjednik Opštinskog odbora te stranke, rekao je da je od februara ova partija postala prepoznatljiva u ovoj lokalnoj zajednici.

On je istakao da odbornička lista Ujedinjene Srpske broji 21 kandidata, da je čine mladi i obrazovani ljudi, da većinu čine žene i da očekuju učešće u lokalnoj vlasti.

“Promjene koje mi želimo da donesemo nisu promjene ljudi na pozicijama i u foteljama, već promjena da ljudi na području opštine Sokolac žive zadovoljnije, da bude više zaposlenih, da mladi ostaju tu i budu prioritet”, rekao je Marjanović.

Potpredsjednik Ujednjene Srpske Zoran Trapara, koji je i predsjednik Regionalnog odbora ove stranke, rekao je da je predstavljanjem odborničke liste na Sokocu, Ujedinjena Srpska od danas i zvanično otvorila predizbornu kampanju u Izbornoj jedinici osam i da se nadaju da će do 15. novembra ostvariti veliki uspjeh i veliku podršku građana.

On je istakao da je cilj Ujedinjene Srpske da u svakoj opštini u Izbornoj jedinici osam ima odbornike i bude dio lokalne vlasti.

(Srna)