Politika 28.10.2020.

#IZBORI2020 Razmjenjivati stavove, a ne uvrede

ČITANJE: 12 minute

Potpredsjednik Demosa Spomenka Stevanović rekla je danas u Foči da vjeruje da Demos na predstojećim lokalnim izborima može da postane druga stranka po snazi u okviru vladajuće koalicije, a četvrta ukupno u Republici Srpskoj, računajući i poziciju i opoziciju.

Sa predizborne tribine Demosa u Foči poručeno je da je cilj ove stranke osvajanje 60 odborničkih mandata u Srpskoj, od čega četiri u fočanskom parlamentu, kao i tri načelnička mjesta.

Stevanovićeva je pozvala sve političke subjekte da kampanju provedu demokratski, fer i pošteno, da razmjenjuju stavove, a ne uvrede. “Demos se upravo tako i ponaša, radimo i radićemo na slozi i stabilnosti, a ne na podjelama”, rekla je Stevanovićeva.

Ona je izrazila uvjerenje da će njihovi budući odbornici i nosioci izvršnih funkcija opravdati povjerenje građana, čime će stranka dodatno ojačati pred opšte izbore 2022. godine.

“Pozvala bih sve garađane da u što većem broju izađu na izbore, da glasaju u skladu sa svojim uvjerenjem, da izborni rezultati budu izraz volje građana. Takođe, ponovo bih pozvala CIK da spriječi očigledne pokušaje krađe glasova putem pošte, jer ukoliko se to ne spriječi neće biti postignut osnovni cilj – da rezultati budu izraz volje građana”, navela je Stevanovićeva.

Ona je dodala da Demos u Čajniču očekuje osvajanje dva mandata i pobjedu svog kandidata Bojana Tanaskovića za načelnika opštine.

Predsjednik Opštinskog odbora Demosa Foča i nosilac liste za odbornike u Skupštini opštine Foča Spomenko Stojanović rekao je da se ova stranka ne bavi megalomanskim projektima, koji ne zavise od lokalnog parlamenta, već o realnim projektima koje buduća lokalna uprava može da realizuje.

“Među projektima za koje se mi zalažemo je izgradnja novog doma zdravlja, koji je potreban ovom gradu, pored kvalitetne bolnice koju imamo, jer postojeća zgrada ne može da ispuni uslove koje građani očekuju. Predložićemo da se izmjesti Vatrogasni dom na prikladniju lokaciju, sa koje bi se brže reagovalo kada je to potrebno, a da se na postojećoj zgradi nadzida jedan sprat da se smjeste sve republičke institucije koje su u Foči u podstanarskom odnosu”, rekao je Stojanović.

On je istakao da Demos u Foči snažno podržava kandidata SNSD-a za načelnika opštine Milana Vukadinovića.

Predjednik Regionalnog odbora Demosa Hercegovina Slobodan Šaraba rekao je da je fočanski odbor bez dileme najjači opštinski odbor ove stranke u izbornoj jedinici devet.

“Demos će i poslije ovih izbora u Foči predstavljati ozbiljan politički faktor, koji će zajedno sa drugim kolalicionim partijama činiti stabilnu skupštinsku većinu”, rekao je Šaraba.

Tribini Demosa prisustvovao je i kandidat SNSD-a za načelnika Foče Milan Vukadinović, koji je zahvalio ovoj stranci za podršku, istakavši da će zajedno raditi na razvojnim projektima.

“Prije svega mislim na infastrukturu, zatim na podsticaje za zapošljavanje. Prioritet nam je da zadržimo mlade ljude i mlade bračne parove”, istakao je Vukadinović.

Gašić u Trebinju: Prvi izlazak na izbore najbitniji za Demos

Član Glavnog odbora Demosa Suzana Gašić izjavila je večeras da su predstojeći izbori prvi za Demos u Republici Srpskoj i kao takvi su najbitniji jer treba da se potvrde kao stranka koja zaslužuje da učestvuje u radu lokalnih parlamenata u Srpskoj.

Ona je naglasila da očekuje da će Gradski odbor Demosa u Trebinju osvojiti planirani broj odbornika i da vjeruje da će kandidati ove stranke doprinijeti najboljem rezultatu stranke na predstojećim izborima.

Gašićeva, koje je večeras u Trebinju prisustvovala predstavljanju kandidata Demosa za odbornike, istakla je da se izbori ovog puta održavaju pod posebnim uslovima zbog epidemije virusa korona i pozvala sve građane da se pridržavaju svih mjera kako bi se sačuvalo zdravlje.

Predsjednik Gradskog odbora Demosa u Trebinju Slaviša Janković rekao je da je cilj ove stranke da na lokalnim izborima osvoje odbornički mandat.

Janković je rekao da su u svom programu akcenat stavili na najmlađe kategorije stanovništva, odnosno na djecu.

“Tražićemo preko naših izabranih poslanika da se u Narodnoj skupštini donese zakon o zvanju majke, jer mi smatramo kao Gradski odbor da je to najbitniji zakon na području Republike Srpske. Ako nema djece mi nemamo političare, nemamo ekonomiju, nemamo ništa”, istakao je Janković.

Učesnike večerašnje konvencije pozdravio je i kandidat SNSD-a i zajednički kandidat koalicije za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, koji je istakao da kadar Demosa u aktuelnoj vlasti daje značajan doprinos razvoju grada, te da očekuje da će tako biti i u narednom mandatu.

Gradski odbor Demosa u Trebinju podržao je kandidaturu SNSD-ovog kandidata Mirka Ćurića za gradonačelnika Trebinja.

SPS predstavio Platformu za Prijedor

Gradski odbor Socijalističke partije Srpske /SPS/ Prijedor predstavio je danas Platformu za Prijedor, politički program s kojim ova stranka nastupa na svoje prve izbore, a koji se bazira na ekonomiji, poljoprivredi, javnoj upravi i demografiji.

Nosilac liste kandidata SPS-a za odbornike u Skupštini grada Prijedora Duško Miletić rekao je da je ovo najmlađa politička partija u Srpskoj i da ima i najmlađu listu u Prijedoru.

“Mladi su se uključili da pokušamo promijeniti stvari nabolje i stvoriti uslove za bolji život građana. Želimo da se politika vrati u ulogu koja odgovara građanima, da ne bude na usluzi samo pojedincima nego u interesu svih građana, kao i da javna uprava bude transparentna i uslužna građanima”, poručio je Miletić.

Kandidat SPS-a za odbornika u Skupštini grada Prijedora Nebojša Savanović rekao je da je pad broja stanovnika Prijedora sa 80.947 u 2013. na 78.826 u 2018. inicirao ideju da se SPS posebno bavi demografijom.

“Životni standard je taj koji, pored loše i netransparentne uprave i neefikasnog i neefektivnog trošenja budžeta, mlade ljude okreće ka Zapadu, kao i to što dolaze investitori u malom broju i nude slabije plaćena radna mjesta. Naš cilj je da se grad otvori i okrene ka investitorima koji će nuditi veće plate, bolje uslove za rad i radnike i samim tim naše ljude ostavljati u našem gradu i vezivati ih za budućnost”, ocijenio je Savanović.

Prema njegovim riječima, slogan SPS-a “Budćnost Srpske” je orijentisan prema ljudima koji žele ovdje biti i stvarati i činiti budućnost ovog grada.

Protić: SP podržava zajedničkog kandidata u Srebrenici

Član Izvršnog odbora Socijalističke partije Slobodan Protić izjavio je večeras da ova stranka podržava zajedničkog kandidata srpskih partija za načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića, kao i nezavisnog kandidata za načelnika Bratunca Srđana Rankića.

Protić, koji je i šef Izbornog štaba Socijalističke partije, rekao je da ova stranka ima kvalitetne odborničke kandidate u obje ove opštine.

On je istakao da u Srebrenici i Bratuncu ima dosta mladih i da treba intenzivirati zajednički rad na stvaranju boljih uslova za život i perspektive za mlade.

“Nosilac odborničke liste u Srebrenici je Dragan Jovanović, a podržavamo zajedničkog kandidata srpskih partija u toj opštini Mladena Grujičića za načelnika”, naveo je Protić.

On je dodao da je nosilac odborničke liste ove partije u Bratuncu Milan Radović, a da za načelnika podržavaju nezavisnog kandidata Srđana Rankića.

Radović je rekao da Bratunac napokon mora da doživi promjene jer je, kako je ocijenio, situacija u ovom mjestu teška.

“U Bratuncu ima veliki broj mladih bez posla i treba im obezbijediti radna mjesta i perspektivu da ostaju u svom mjestu. Potrebno je više pažnje posvetiti urbanističkim pitanjima i čistoći Bratunca jer se neplanski gradi i loše je održavanje javnih površina i parkova. Takođe, više brige se mora posvetiti infrastrukturnim objektima i stvaranju boljih uslova za život na selu, što će biti naši prioriteti u radu u odborničkim klupama”, poručio je Radović.

Šarović: Zaustaviti negativne trendove u Novom Goraždu

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je danas u Novom Goraždu da je ova opština u protekle četiri godine, kako kaže, nazadovala u svim segmentima i da je neophodno zaustaviti negativan trend.

“Najbolji način da se zaustave negativni trendovi jeste pobjeda kandidata NDP-a za načelnika opštine Novo Goražde Sretena Krstanovića, koji ima nesebičnu podršku SDS-a”, rekao je Šarović.

Krstanović je istakao da mu je cilj zaustavljanje odliva stanovništva, otvaranje radnih mjesta i završiti zgradu u kojoj imaju 32 stana, saopšteno je iz SDS-a.

Krstanović, čiju kandidaturu su pored SDS-a podržale još četiri političke partije, zahvalio je na podršci Šaroviću.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Žarko Kovačević rekao je da će SDS, ako pobijedi na izborima, biti u prilici da da doprinos rješavanju problema građana i poboljšanju uslova u kojima žive i rade.

Kandidat SDS-a i PDP-a za gradonačelnika Bijeljine Ljubiša Petrović istakao je da, dok su uz njega ljudi koji su stvarali Srpsku i čuvali Bijeljinu kad je bilo najteže, poraz nije opcija i poraz ne postoji.

Petrović je u saopštenju naveo da doktor Milan Novaković, osnivač SDS-a i poslanik u prvom sazivu Skupštine Republike Srpske i Cvijetin Simić, predsjednik Skupštine opštine Bijeljine 1990. do 1992. “podržavaju Bijeljinu po mjeri svih”.

“Uz njihovu podršku od 15. novembra Bijeljina će biti grad koji ne zaboravlja svoju istoriju i koji ima otvorena vrata za sve”, dodao je Petrović.

Novi Grad: SDS, PDP i EP potpisali sporazum o saradnji

Sporazum o saradnji na projektu zdrave životne sredine i zelenog održivog razvoja danas su u Novom Gradu potpisali predsjednik Ekološke partije Republike Srpske Nikola Lazarević, predsjednik Opštinskog odbora i nosilac odborničke liste Partije demokratskog progresa /PDP/ Milanko Mihajilica, predsjednik Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke /SDS/ Mladen Šumar i kandidat SDS-a i PDP-a za načelnika opštine Slobodan Stanić.

Lazarević je rekao da je Ekološka partija potpisala sporazum sa PDP-om, te da je u Evropi aktivna politika zelenog održivog razvoja.

On je naglasio da opština Novi Grad ima geografski položaj povoljan za ekonomski razvoj i stvaranje uslova za život građana, ali da je namjera Hrvatske da u neposrednoj blizini ove opštine odlaže radioaktivni otpad veliki problem.

Prema njegovim riječima, ovaj problem može biti riješen uticajem Zelenih Evrope, za šta će se angažovati Ekološka partija.

Mihajilica je rekao da opština Novi Grad ima mnogo ozbiljnih ekonomskih i demografskih problema, te najveći problem trenutno – Trgovsku goru.

“To je za nas trenutno najveći problem i pitanje života”, smatra Mihajilica.

Šumar je rekao da je sporazum prilika da se zajedničkim stavom ukaže na problem Trgovske gore, kao i na druge aktuelne probleme.

Stanić je istakao da se mora spriječiti namjera Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni otpad.

“Mi ćemo iz faze pasivne borbe preći u aktivnu borbu da spriječimo tu namjeru, a spona sa Zelenima Evrope biće Ekološka partija”, rekao je Stanić.

Stevandić: Zrelost društva mjeri se standardom najstarije populacije

Ujedinjena Srpska mudro i pragmatično je svoj program usmjerila i na najstarije generacije, pa je tako Đoko Tarana, predsjednik Gradskog odbora PUP u Trebinju na koalicionoj listi Partije Ujedinjenih penzionera i Ujedinjene Srpske, a Boško Banjac, predsjednik Penzionerske demokratske stranke nalazi se na listi Ujedinjene Srpske u Banjaluci.

Nije ni čudno što dr Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, stalno ističe da su penzioneri najodgovornija populacija u Srpskoj i hvali ih da, ne samo da su najredovnije platiše komunalnih usluga, već i da se najdisciplinovanije ponašaju i u doba pandemije, jer je jasno da ih, iako su najugroženiji, u zadnje vrijeme ima najmanje zaraženih i da najmanje opterećuju zdravstveni sistem u pandemiji, piše “Srpskainfo”.

Stevandić, pored toga, ističe da su potrebne dodatne olakšice i povlastice za banjsko liječenje i subvencije za lijekove penzionera u Republici Srpskoj, jer, kako kaže, sve što imamo oni su izgradili, a veliki broj je bio i u redovima Vojske Republike Srpske.

“Zrelost društva i njegov napredak mjere se standardom najstarije populacije i našim odnosom prema njim”, rekao je dr Nenad Stevandić.

Milošević: Projektima u infrastrukturi poboljšati uslove života 

Odbornik Socijalističke partije Srpske /SPS/ u Skupštini grada Banjaluka Darko Milošević rekao je da je cilj ove stranke da doprinese realizaciji infrastrukturnih projekata radi poboljšanja uslova života građana.
Milošević je istakao da je u protekle četiri godine Banjaluka bila veliko radilište, te da su realizovani brojni kapitalni projekti u oblasti infrastrukture.

“Među značajnijim projektima su izgradnja Zelenog mosta, Istočnog tranzita, te unapređenje brojnih saobraćajnica u naseljima”, rekao je Milošević na konferenciji za novinare.

Kandidat SPS-a za odbornika u Skupštini grada Banjaluka Aleksandar Došenović rekao je da mu je cilj da i građani budu uključeni u kreiranje ideje vodilje ove stranke, a to je bolja budućnost za građene.

“O razvijanju infrastrukture se priča svaki dan, i to je za svaku pohvalu, ali u budućnosti moramo raditi više i brže kako bi gradska infrastruktura sustigla razvoj naselja koja se brzo grade”, naglasio je Došenović.

Prema njegovim riječima, neki od prioriteta su izgradnja kanalizacione mreže, asfaltiranje seoskih makadamskih puteva, te uvođenje rasvjete u neosvijetljena gradska područja, kao i uvođenje interneta u udaljena seoska područja.

(Srna, Srpskainfo)