Politika 02.11.2020.

#IZBORI2020 U izbornoj trci i poznati sportisti

ČITANJE: 25 minuta

Saša Kecman: Bolja sportska budućnost za svu djecu

Poznati banjalučki sportista, više puta okićen zlatnim medaljama, Saša Kecman, odlučio je da sada još više doprinese razvoju sporta u Banjaluci. Bolja sportska budućnost za svu djecu njegova je želja i kako kaže, daće sve od sebe da se to ostvari i da sport zablista gradom na Vrbasu.

Saša Kecman bavio se različitim sportovima, a u svim je ostvarivao zapažene rezultate. Njegova sportska priča počinje još 1994. godine, kada je gledajući filmove odlučio da se bavi borilačkim sportom.

„Bio je to karate u našoj „Sokolani“ u karate klubu Sinđelić, kod  Nebojše Devića. Skoro četiri godine sam proveo u tom sportu, a onda sam se upoznao sa plesom kod našeg Alena Šeranića u Plesnom klubu „Royal“. Napustio sam karate i posvetio se plesu koji danas obožavam“, rekao je Kecman.

Mnogi Banjalučani Kecmana pamte kao dobrog plesača – prvaka Republike Srpske u raznim kategorijama.

Kecman 2002. godine izrasta u visokog i mršavog momčića, kojeg je otac, takođe sportista u duši, svakodnevno nakon posla, vodio na vojni stadion. Potom iduće godine, Kecman pristupa atletskom klubu „Borac“. Promjenivši nekoliko trenera, shvatio je da je otac ipak najbolji izbor.

„Ispočetka sam bio mršav klinac, vrhunski građen, ali siromašnih rezultata“, kaže on i nastavlja priču o ne tako lakim danima koje su mu se desile februara 2005. godine, kada završava u bolnici, te tamo u krevetu provodi 28 dana. Razlog za to bila je infektivna mononukleoza.

Povratak na stazu mu je, kako kaže, bio zaista težak, međutim jaka volja i ogromna podrška motivisali su ga da počne ispunjavati svoje ciljeve. Tako je 2006. godine kao junior osvojio zlato na 400m na seniorskom prvenstvu BiH.

Tako počinje i Kecmanova karijera.

Sportista grada – obara rekord za svoj rođendan

Kecman nije izabran za sportistu samo jednom i ne samo u jednom gradu. Tu titulu osvojio je u dva grada. Međutim… Jedne titule se odrekao.

“2007.godine prihvatio sam ponudu AK “Prijedor” da trčim za njih. Izabran sam za sportistu grada Prijedora, međutim nezadovoljan odnosom prema sportu i generalno prema atletici, vratio sam nagradu”, ističe Kecman.

Uslijedio je njegov povratak u AK “Borac”, a potom i obaranje rekorda u BiH na 400m, koje se desilo na dan njegovog 22. rođendan. Te godine je zahvaljujući postignutim rezultatima izabran za sportistu grada Banja Luka.

Jedna godina – pet zlatnih medalja

Pobjede su za ovog uspješnog sportistu nastavile da se nižu, a Kecman za Republiku Srpsku i BiH otvara novi list. Pet zlatnih medalja u sprinterskim disciplinama, sa odličnim rezultatima, koje bilježi 2011. godine su podvig koji se u našoj državi javlja prvi put.

Veliki je to korak za Banjaluku i njen sport.

Osnovao školu sporta za djecu

Nakon završetka DIF-a i uporednog rada u Plesnom klubu “Latino Dance” kao učitelj plesa, svoju veliku ljubav atletiku stavio je u drugi plan te otvorio svoju školu sporta za djecu.

“U to vrijeme preko 600 klinaca pohađalo je Školu sporta “Kecman” u pet gradova u Republici Srpskoj.

Svoj rad proširio je i na rad sa sportistima i rekreativcima. “Kecman” studio posluje uspješno već osam godina u Banjaluci.

Pored svega navedenog, Kecman je poznat i kao trener Zumbe, plesnog fitnesa, za koju kaže da je počeo obavljati na nagovor majke. Mjesec je počeo sa nekoliko članova, dok se do kraja prvog mjeseca sala napunila toliko da u njoj više nije bilo praznog mjesta.

“Edukovao sam se i u tom pravcu i danas mogu reći da sam uspješan u tome i što mi je najbitnije kroz Zumbu sam upoznao i trenirao dosta dobrih ljudi”, izjavljuje Kecman.

“Smatram da ću kao odbornik biti odgovoran za sve stvari koje se tiču razvoja sporta i zato Vam se ovim putem obraćam i nadam Vašoj podršci. Građane takođe pozivam da podrže kandidata za gradonačelnika Banjaluke, Igora Radojičića”, kaže Kecman.

Grbić: Povećati primanja boračkih kategorija

Nosilac liste SDS-a za Skupštinu Banjaluke Slavko Grbić rekao je da je potrebno povećati primanja boračkih kategorija u Republici Srpskoj.

“Ono što želimo u Gradskoj upravi Banjaluka ubuduće je da svim svojim resursima pomognemo ovoj populaciji, pri čemu je najvažnije da borački dodaci i invalidnine budu znatno veći nego što su sada”, rekao je Grbić novinarima.

Kandidat SDS-a za odbornika u gradskoj skupštini Ruško Petković naveo je da mu je najvažniji cilj borba za prava boraca, porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Kandidat za načelnika opštine Novi Grad Slobodan Stanić /SDS-PDP/ rekao je da ova lokalna zajednica zaslužuje bolje i da planira pokrenuti sve unutrašnje rezerve radi poboljšanja postojećeg stanja.

“To je 500.000 do 700.000 KM za privredu, dodatnih 200.000 KM za poljoprivredu, 5.000 KM za svako novo radno mjesto”, rekao je Stanić novinarima.

On je naveo da je planirana i podrška djeci, penzionerima, borcima i drugim kategorijama stanovništva.

Nosilac odborničke liste SDS-a Mladen Šumar rekao je da je Novi Grad spreman za promjene, novog načelnika i novu skupštinsku većinu, koja će, kako je naveo, preuzeti odgovornost za razvoj ove lokalne zajednice.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je danas da ova stranka ima odličnog kandidata za načelnika, kao i odborničku listu, koja će, kako je naveo, nakon toliko godina donijeti pobjedu.

“Stanić je dao poseban doprinos u zdravstvu, a posebno je aktivan u borbi protiv odlagališta radioaktivnog otpada. On će biti predvodnik u borbi protiv problema, ne samo Novog Grada, već cijele regije”, naveo je Šarović, koji je danas u Novom Gradu razgovarao sa kandidatima SDS-a u glavnoj ulici.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je danas da je u prijedorskom SDS-u atmosfera odlična i da stranka ima odličnog kandidata za gradonačlnika i najbolju odborničku listu u nekoliko izbornih ciklusa.

“Vjerujem da oni mogu SDS-u donijeti pobjedu. Konkurencija je sigurno velika, ali i nikad jača SDS”, rekao je Šarović novinarima u Prijedoru.

Kandidat SDS-a za gradonačelnika Prijedora Maja Dragojević-Stojić rekla je da su SNSD i DNS u Prijedoru zajedno na vlasti već 20 godina i da SDS smatra da može bude bolja od njih.

“Pobjednička je atmosfera, očekujemo najbolji mogući rezultat, radimo sjajno, imamo ogromnu energiju i pozitivnu viziju za samu stranku i za opozciju jer sam ja jedini opozicioni kandidat i predstavljam SDS, PDP i Srpsku radikalnu stranku”, navela je ona.

Rukovodstvo SDS-a se na Trgu majora Zorana Karlice sastalo i sa kandidatima odborničke liste prijedorskog SDS-a.

Bijeljina može biti grad po mjeri svih građana, poručio je na predizbornom skupu kandidat SDS-a i PDP-a za gradonačelnika Ljubiša Petrović.

“Imam volju, snagu i hrabrost da promjenim Bijeljinu nabolje, da kažem stop kojekakvim šemama i otvorim vrata za sve građane, da podstičem poljoprivrednike i pomažem porodicama sa djecom, da napokon vratimo dostojanstvo ratnim vojnim invalidima”, rekao je Petrović.

Petrović i poslanik SDS-a Nebojša Vukanović danas su dijelili letke i razgovarali sa građanima, saopšteno je iz Gradskog odbora SDS-a Bijeljina.

Kandidati odustaju od članstva u biračkim odborima

Odustajanje velikog broja predloženih kandidata za članove biračkih odbora koje je obilježilo opšte izbore 2018. godine moglo bi se ponoviti i uoči ovogodišnjih lokalnih izbora.

U toku je obuka za članove biračkih odbora koju sprovode gradske i opštinske izborne komisije, a prema podacima do kojih smo došli, veliki broj kandidata nije se pojavio na obuci.

Iz Centralne izborne komisije BiH su nam odgovorili da će precizne informacije o broju kandidata koji se nisu pojavili imati nakon što ih o tome informišu opštinske i gradske izborne komisije u čijoj nadležnosti je imenovanje biračkih odbora.

Uprkos tome što je CIK u maju usvojio prečišćen tekst Pravilnika o utvrđivanju kvalifikacija u postupku imenovanja članova biračkih odbora s ciljem, kako su naveli, da se “sprečava pojava sa prošlih izbora u BiH kada su članovi masovno odustajali od članstva u biračkom odboru čak i na sam dan izbora”, naš sagovornik odlično upućen u izborni proces tvrdi da će i uoči ovogodišnjih izbora odustajanje biti na nivou iz 2018. godine, kada je od članstva u biračkim odborima odustalo više od 20 odsto kandidata.

On objašnjava da se prema pomenutom pravilniku, kandidati za članove biračkih odbora potpisanim izjavama obavezuju da će prisustvovati obuci i cijelom izbornom procesu, računajući i brojanje glasova.

– Međutim, ne postoji nikakva sankcija za odustajanje od članstva, čime se otvara prostor za izborne manipulacije. To se radi tako što političke stranke koje kontrolišu lokalne izborne komisije podmite imenovane članove biračkih odbora sa 500 do 1.000 maraka da odustanu od članstva u odboru. Nakon toga, lokalne izborne komisije po svom nahođenju imenuju nove članove biračkih odbora koji su bliski strankama koje kontrolišu te lokalne izborne komisije. Time se stvara temelj za izborne manipulacije na sam dan izbora – objašnjava naš sagovornik.

On podsjeća da je u odnosu na ukupan broj od 52.931 imenovanog predsjednika i njihovih zamjenika te članova i zamjenika članova biračkih odbora za izbore 2018. godine odustao 10.641 ili 20,10 odsto.

– Najviše odustajanja od članstva u biračkim odborima bilo u FBiH. U opštini Stari grad Sarajevo od predloženih 414 kandidata odustalo je čak 81,50 odsto, a slijede Travnik sa 55,96 odsto, Kalesija sa 54,04, Zavidovići sa 53,70 i Mostar sa 50,69 odsto.

Predsjednica Gradske izborne komisije Banjaluka Nada Batinar kaže da je u toku obuka predloženih kandidata za članove biračkih odbora.

– Imamo obavještenja od kandidata da su bolesni ili pozitivni na virus korona, ali u ovom trenutku ne bi bio relevantan podatak o broju onih koji su odustali. Preciznije podatke ćemo moći dati kada obuka bude završena – kaže Batinar.

Ona dodaje i da je u Banjaluci za prošle izbore bilo 27,6 odsto odustanaka u posljednja četiri dana pred izbore, ali ističe da se to ne može povezivati sa sadašnjom situacijom.

Kovačević: CIK nastavlja sa manipulacijama i kreiranjem opšteg haosa

– Način na koji su u CIK BiH predvidjeli da glasaju građani zaraženi virusom korona ili su u izolaciji je apsolutno neodrživ i samo je još jedan dokaz da u toj komisiji nastavljaju sa manipulacijama i kreiranjem opšteg haosa u vezi sa održavanjem lokalnih izbora 15. novembra, ukazao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je pojasnio da je njihov prijedlog da građani koji su zaraženi virusom korona ili su u izolaciji pošalju svoj zdravstveni nalaz CIK-u kako bi se registrovali, a onda da na dan izbora mobilni timovi idu od glasačkog mjesta do glasačkog mjesta uzimaju kovertirane glasačke listiće i nose ih građanima koji su zaraženi ili su u izolaciji da glasaju.

Potom bi, naglašava Kovačević, glasačke listiće vraćali na glasačka mjesta na kojima je svako od građana koji su zaraženi ili su u izolaciji već registrovani da redovno glasaju.

“Iz ovoga je potpuno jasno koliko je ovo rješenje konfuzno i komplikovano, a rekao bih i neodrživo. Ako tu dodamo da je prema nekim, doduše, negativnim prognozama moguće da na primjer u Banjaluci bude i do 5.000 ljudi koji su iz nekog razloga u samoizolaciji, tada stvari postaju još jasnije. Koliki bi broj mobilnih timova u tom slučaju bio potreban da po tako konfuznim instrukcijama obavi toliki obim posla, a pitanje je, naravno, i koliko bi to koštalo”, istakao je Kovačević.

On je konstatovao da kada se stvari ovako posmatraju djeluje da je namjera CIK-a i ljudi koje su u tu komisiju instalirali SDS i PDP da veliki broj birača uopšte ne glasa, odnosno da glasaju samo oni za koje u SDS-u i PDP-u unaprijed znaju da će za njih glasati.

“Svemu ovome moramo da dodamo i da se ovakvim rješenjem, za koji se zalaže CIK, krše propisi o zaštiti ličnih podataka”, ukazao je Kovačević.

On je rekao da se i u ovom slučaju mora slušati mišljenje zdravstvene struke i Instituta za javno zdravstvo čiji je stav o ovom prijedlogu CIK-a negativan.

PDP: Zahvalnost policiji na pravovremenoj reakciji, rasvijetiliti motiv napada 

Partija demokrtskog progresa /PDP/ zahvalila je MUP-u Republike Srpske na pravovremenoj reakciji i privođenju osumnjičenog u vezi sa nedavnim napadom na automobil njihovog kandidata za gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

U ovoj partiji očekuju da se otkriju motiv i pozadina ovog incidenta kako bi se, kako kažu, smirila situacija kada je riječ o kampanji.

“Dobro je da je policija reagovala i privela osumnjičenog, ali očekujemo tačnu i potpunu informaciju, odnosno šta je pozadina ovog napada”, rekao je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Crnadak je dodao da se PDP neće služiti negativnim stvarima u kampanji i voditi je na prljav način.

“Vodimo ostatak kampanje na fer i pošten način, bez agresije”, rekao je Crnadak.

Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka Draško Stanivuković rekao je da treba riješiti ovaj slučaj, sve radi unapređenja bezbjednosne situacije u Banjaluci.

“Zahvaljujem pripadnicima MUP-a koji su priveli lice nakon prijave napada. Ali, treba otkriti šta je stvarni motiv napada i da se to sazna”, rekao je Stanivuković i dodao da je to važno da ne bude ugrožavanja bilo čije bezbjednosti ili života.

Stanivuković je osudio to što su se u Banjaluci, usred kampanje, pojavili nepotpisani leci u kojima se on, kako kaže, neprimjereno i nekorektno povezuje sa pojedinim licima iz kriminalnog miljea.

On je rekao da su ovakve pojave problematične jer se neko igra sa emocijama ljudi, što može izazvati incidente poput pomenutog napada na njegove saradnike.

Član Gradskog odbora PDP-a Ognjen Savanović, koji je bio u automobilu prilikom incidenta, rekao je da je privedeno lice “uperilo pištolj u njega i saradnika”, ali da je uvjeren da je osumnjičeni htio da naudi Stanivukoviću.

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka, nakon kompletiranja dokumentacije, dostaviće izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv lica čiji su inicijali Z.S. zbog osnova sumnje da je počinilo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, saopšteno je ranije iz Policijske uprave Banjaluka.

Lice Z.S. juče je uhapšeno neposredno nakon što je zaprimljena prijava u Policijskoj stanici Banjaluka Lazarevo od lica O.S. da ga je, dok se kretao teretnim vozilom “folksvagen amarok”, pratilo nepoznato lice automobilom “reno klio” i usmjeravalo pištolj u pravcu vozila.

Od lica Z.S. oduzet je gasni pištolj, te će u skladu sa tim biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu.

Izvršeno je alkotestiranje lica Z.S. i utvrđeno prisustvo 2,18 promila alkohola u krvi, a o svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

“BL24”: Predstavljen DNS-ov plan za Banjaluku

Borivoj Obradović i Ljubo Ninković danas su javnosti predstavili plan Demokratskog narodnog saveza za Banju Luku pod nazivom “BL24”.

-Naš plan nije skup političkih fraza već predstavlja set rješenja za konkretne probleme ljudi. To nije zatvoren dokument, već platforma koja treba da omogući što većem broju ljudi da svojim znanjem i energijom daju doprinos razvoju grada i boljem životu – poručio je Obradović.

– U našim razgovorima sa komšijama, ali i kroz sva istraživanja javnog mnijenja, uočili smo da se u Banjoj Luci kao jedan od problema pojavljuje saobraćaj. Ljudi se žale na gužve, nedostatak parking mjesta, neredovan javni prevoz. Podaci do kojih su došli naši resorni odbori potvrđuju ovo što građani govore – istakao je Ninković.
Oni su u tri tačke obrazložili kako da se riješi problem saobraćaja:

1. Nastavak infrastrukturnih projekata, prije svega završetak radova na mostu u Docu, koji smo mi iz DNS-a pokrenuli, i izgradnja sveobuhvatne saobraćajne studije koja će, kroz analizu frekvencije saobraćaja i opterećenosti određenih pravaca, razviti model koji će garantovati brži protok automobila. Ovakve studije su dale rješenja u brojnim evropskim gradovima od Londona pa do Ciriha. Implementacija rješenja iz tih studija će Banju Luku približiti porodici pametnih evropskih gradova u kojima se pored smanjenja saobraćajnih gužvi smanjuje i nivo aerozagađenja.

2. Montažne etažne garaže kakve se primjenjuju i u Beogradu i u Novom Sadu i koje su, uz zoniranje, riješile problem parkiranja u užem gradskom jezgru oba ova grada.

3. Integrisani sistem monitoringa i upravljanja javnim prevozom koji će garantovati redovan i funkcionalan sistem gradskog prevoza. Uz ovu mjeru neophodno je uvesti dnevne karte kao u Beču, obezbijediti povlastice za penzionere, ali i usklađivati cijenu karata sa cijenom goriva koja sa 2/3 učestvuje u cijeni karte.

Ove tri mjere se ne mogu posmatrati niti sprovoditi izolovano već predstavljaju paket koji treba da ljudima u Banjoj Luci uštedi vrijeme koje provode čekajući u saobraćajnim gužvama ili tražeći mjesta za parking – poručili su iz banjalučkog DNS.

– Procjena je da radni čovjek koji na posao ide automobilom u toku jednog mjeseca izgubi jedan radni dan čekajući u gužvama. Naša rješenja garantuju manje gužve, ali i veću popunjenost javnog transporta. Danas javni transport koristi 10% građana, kroz ove mjere bi došli do 30%, a svi zajedno bi imali više vremena za svoju djecu, porodice, kumove i prijatelje. Tako se obezbjeđuje bolji kvalitet života za sve naše ljude. Tako se borimo za život i ljude Banje Luke – zaključio je Obradović.

Ćosić: Istočno Sarajevo zaslužuje da bude u centru pažnje

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je danas u okviru predizborne aktivnosti da ovaj grad zaslužuje da bude u centru pažnje, jer ima velike potencijale za još brži i uspješniji razvoj.

Ćosić je, obraćajući se građanima video-linkom iz sportske dvorane u izgradnji na području opštine Istočno Novo Sarajevo, naveo da po hijerarhiji, uvažavajući i nadležnosti šest opština u njegovom sastavu, grad Istočno Sarajevo treba da bolje i sinhronizovano funkcioniše i tako organizovan bude servis građanima.

Govoreći o viđenju budućeg razvoja i funkcionisanju Gradske uprave Ćosić je istakao nekoliko kapitalnih projekata koje je, između ostalih planiranih aktivnosti, sažeo u izvještaju koji će veoma brzo biti dostupan svim zainteresovanim građanima.

“Davno sam primijetio da imamo ozbiljne turističke potencijale da ostvarimo prihode koje smo do sada gubili. Jedan od njih je nama najbliži Trebević, od kojeg možemo imati velike koristi. Kada bismo dio Trebevića, koji nam pripada, u saradnji sa Vladom Republike Srpske proglasili parkom prirode, u njemu bismo odredili zone gradnje, komunikacije, boravka turista i zone gdje će se naplaćivati ekološka taksa”, naveo je Ćosić.

On je objasnio da bi ekološka taksa bila izvor sredstava koje bi ostvarivala Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo, a koja bi i preuzela upravljačku funkciju u razvoju turizma na području grada. On je dodao da bi ostvarena sredstva bila uložena u razvoj turističke infrastrukture.

“Ovaj grad ima ozbiljne turističke potencijale jer, osim Trebevića, tu su Jahorina, Romanija, Orlovača, Crepoljsko, Tvrdimići i brojna druga izletišta. Tu je i lovni, vjerski, tranzitni i vikend turizam, a grad Istočno Sarajevo koji ima, ili bi trebao da ima direktnu nadležnost u ovoj oblasti, osim promotivne, mora da ima i upravljačku funkciju i podrži razvoj ovog sektora”, naglasio je Ćosić.

Kada je riječ o ostalim kapitalnim projektima on smatra da grad u okviru funkcionisanja treba da bude krovna organizaciona jedinica, koja sve projekte na području opština treba sinhronizovano da vodi od početka realizacije do njihovog kraja.

“Nama treba jedno tijelo koje će se na nivou grada i opština baviti svim kapitalnim projektima”, rekao je Ćosić, ističući kao primjere Gradsko pozorište i Muzej odbrambeno-otadžbinskog rata, koje su osnovali Vlada Republike Srpske i grad Istočno Sarajevo.

Ćosić je kao jedan od značajnijih kapitalnih projekata naglasio i Centar za finalizaciju u drvopreradi, objasnivši da je to kombinacija projekta koji predstavlja podršku razvoju privrednog i infrastrukturnog sektora.

Prema njegovim riječima, to mogu biti i projekti javno-privatnog partnerstva koji se realizuju zajedno sa opštinom.

Ćosić je sugrađanima detaljno predstavio izvještaj o svom i radu Opštinske uprave, te odbornika i direktora javnih ustanova u proteklih osam godina, ističući da su sve činili za dobrobit građana ove lokalne zajednice.

Ćosić je, između ostalog, naveo izgradnju novih naselja sa pratećim objektima, savremenih vrtića, parkova sa kompletnom infrastrukturom, sanaciju starih i izgradnju novih saobraćajnica, izgradnju vjerskih objekata, adaptaciju i izgradnju medicinskih ustanova, te brojne sprovedene aktivnosti koje su Istočnom Sarajevu dali pečat urbane sredine dostojne za život njegovih građana.

Mlađenović (SNSD): Zaustaviti prijetnje u Bratuncu

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović zatražio je od nadležnih institucija da preduzmu zakonske mjere i zaštite njegovu porodicu i pojedine građane koji su izloženi verbalnim i fizičkim napadima grupe ljudi koja, kako je naveo, “nezakonito pokušava da osvoji vlast na predstojećim lokalnim izborima”.

Mlađenović je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio da je u subotu, 31. oktobra, oko ponoći došlo do verbalnog napada na njegovu porodicu ispred porodične kuće, zbog čega je morao da sa suprugom i dvoje djece provede četiri časa u lokalnoj policijskoj stanici.

On je rekao da je već podnio krivične prijave protiv određenih lica, te da će danas biti dostavljeni materijalni dokazi i Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Mlađenović, koji je i načlenik bratunačke opštine, tvrdi da je, “zbog predstojećih lokalnih izbora u Bratuncu je početkom ove godine organizovana jedna ekipa, koju slobodno možemo nazvati kriminalna grupa, na čelu sa nezavisnim kandidatom Srđanom Rankićem i generalnim direktorom `Pošta Srpske` Miladinom Radovićem”.

“Ova grupa, koja je na sumnjiv način i za kratko vrijeme došla do novca, željela je da taj novac uloži u izbore kupovinom biračkog tijela i malverzacijama ličnim kartama. Ali, pošto im to nije uspjelo, oni svoju namjeru pokušavaju sada da realizuju na silu, tučama i pritiscima, što potvrđuje napad na Slavišu Mrkaju i jednog ratnog invalida”, rekao je Mlađenović zaključujući da je poslednji napad na njega, njegovu porodicu i porodičnu kuću, finale svega toga.

Mlađenović je istakao da su njegova djeca već godinu dana izložena prijetnjama i provokacijama, te da ne izlaze u bratunačke kafiće jer su praćeni do kuće.

“Lično sam u subotu oko ponoći vidio Miladina Radovića, koji je prolazeći svojim autom pored moje kuće svirao, provocirao i prijetio, dok su to isto radila lica iz četiri-pet automobila, koji su se kretali od Drine”, rekao je Mlađenović i dodao da je Radovićevo i još dva automobila sreo kada je sa porodicom krenuo u policiju.

On je naglasio da nikada, čak ni u ratu, nije bio primoran da napusti porodičnu kuću.

Govoreći o odjavama birača i prijavama za glasanje putem pošte, Mlađenović je rekao da je za predstojeće lokalne izbore napravljeno hiljade prekršaja.

“Nisu prezali da zloupotrebe mrtve, porodice poginulih boraca, ni Bošnjake. Napravljeni su prekršaji za krađu identiteta, falsifikovanje potpisa i krađu biračkog prava. Ova grupa, na čelu sa Srđanom Rankićem i Miladinom Radovićem, dolazila je do ličnih podataka birača preko nekih ustanova, tehničkog pregleda, auto-škole, hladnjače za otkup maline, kako bi što više lica odjavila”, rekao je Mlađenović.

Prema njegovim riječima, u Bratuncu je za glasanje putem pošte prijavljeno 3.385 lica i opština Bratunac je, uz ovlaštenje oštećenih lica, pokrenula krivični postupak.

Mlađenović je poručio da će za predstojeće lokalne izbore u Bratuncu biti dva biračka mjesta, gdje će sva lica čiji su lični podaci zloupotrijebljeni, moći da izraze svoju biračku volju, bez bilo čijih pritisaka i ucjena.

“Smatramo da će Bratunac sa svojim biračkim tijelom, sada kao i prethodnih godina, pokazati da ne mogu doći na vlast oni koji na različite načine pokušavaju da zloupotrebe i prevare građane ove opštine”, rekao je Mlađenović.

Socijalisti u Derventi i Brodu

Nosilac liste kandidata Socijalističke partije /SP/ za odbornike u Skupštini opštine Derventa Slaven Gojković izrazio je uvjerenje da će stanovnici ove lokalne zajednice podržati na predstojećim izborima ovu stranku i njen program “Udarnički za Derventu”.

“Naš izborni program se naziva `Udarnički za Derventu 2020- 2024` i biće osnova djelovanja svih izabranih predstavnika, kao i funkcionera SP, ali i budućeg načelnika opštine. Kompletan program već je u rukama naših građana i vjerujem da će biti prepoznat i podržan. Naš izborni cilj je osvajanje najmanje četiri odbornička mandata”, rekao je Gojković novinarima.

Gojković kaže da su na listi stranke 34 kandidata, koji su spoj mladosti i iskustva sa jasnom vizijom i tradicionalnim programskih ciljevima kako poboljšati život i rad građana Dervente.

On je dodao da je podršku SP godinama imao načelnik opštine Derventa Milorad Simić, koji je i sada zajednički kandidat za načelnika opštine.

Potpredsjednik SP Srđan Todorović istakao je da je SP u Derventi prepoznatljiv politički faktor koji je znatno učestvovao u razvoju ove lokalne zajednice, posebno kroz resore kojima su upravljali kadrovi socijalista.

“Rukovodstvo SP daje punu podršku rukovodstvu SP-a u Derventi, nosiocu liste kandidata za odbornike Slavenu Gojkoviću i svim kandidatima na listi”, rekao je Todorović.

On je večeras, u prostorijama partije u Derventi, gdje je prisustvovao predizbornoj promociji SP, naglasio da su socijalisti znatno doprinijeli da ova lokalna zajednica bude sa prepoznatljivom industrijom, proizvodnim pogonima i radnim mjestima.

“Učestvovali smo zajedno sa koaliocionim partnerima u aktivnostima da se Derventa razvije u gradić i grad kakav jeste”, rekao je Todorović.

On je istakao da energija koju nosi SP i socijalni senzibilitet koji imaju prema građanima, mogu da daju još više u narednim godinama.

Nosilac liste odborničkih kandidata SP-a u Brodu Miloš Stanišić istakao je ova partija u toj opštini ima duboke korijene u narodu i da je njihovo biračko tijelo stabilno.

“Na ovim izborima pokazaćemo da SP ne treba da brine za budućnost jer smo podmlađeni, ljudi prepoznaju istinske vrijednosti. Po mnogim komentarima imamo najbolju i najkvalitetniju listu, što istovremeno raduje i obavezuje”, rekao je na predizbornom skupu Stanišić, koji je i predsjednik Opštinske organizacije SP-a u Brodu.

On kaže da je na kandidatskoj listi stranke 30 ljudi, i da je zajednički kandidat za načelnika opštine Brod Ilija Jovičić.

“SP će nastaviti svoj rad, nikada ne treba da se zadovoljimo onim šta smo uradili, trebamo da idemo korak dalje. Tražićemo više sredstava za zdravstvo, mlade generacije zaslužuju više pažnje, potrebno je nastaviti saradnju javnog i privatnog sektora, subvencionisati prekvalifikaciju radnika”, poručio je Stanišić.

Prema njegovim riječima, u dogovoru sa zajedničkim kandidatom za načelnika Jovičićem nakon izbora ide se u pomoć Udruženju penzionera u kupovini vlastitog prostora.

Panić (DEMOS): U istu ravan realni i budžetski sektor

Kandidat DEMOS-a za načelnika Kotor Varoša Nemanja Panić izjavio je danas da teret krize prouzrokovane virusom korona na području ove lokalne zajednice mora biti ravnomjerno raspoređen i da se lokalna vlast, u punom kapacitetu, mora staviti u službu građana kojima je pomoć najpotrebnija.

“Ne smijemo dopustiti da ijedan stanovnik Kotor Varoša bude prepušten sam sebi i moramo učiniti sve kako bi svojim sugrađanima stavili do znanja da su svi raspoloživi resursi lokalne uprave u njihovoj službi u ovim teškim vremenima”, rekao je Panić.

On je istakao da se zalaže za formiranje opštinskog fonda iz kog bi se finansirali projekti pomoći ugroženim kategorijama stanovništva, radnicima koji u vrijeme pandemije ostanu bez posla i redovnih primanja, kao i firmama koje su pogođene posljedicama pandemije.

“Tražićemo da se kreira pravni okvir koji bi, u ovom teškom vremenu, u istu ravan stavio radnike koji platu primaju iz budžeta i radnike u realnom sektoru. Ne smije u ovakvim situacijama da bude povlaštenih, svi moraju da budu u istoj situaciji”, poručio je Panić.

On je dodao da “predstanici političkih partija u Kotor Varošu treba da se okanu međusobnih obračuna i borbe za pozicije i da se posvete rješavanju životnih problema velikog broja građana koje su zbog posljedica pandemije virusa korona dovedeni na rub siromaštva”.

(Srna, Glas Srpske)

Oznake: lokalni izbori