Politika 10.11.2020.

#IZBORI2020 Video-spotovi s ciljem informisanja javnosti

ČITANJE: 15 minuta

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH je u okviru informativne kampanje za lokalne izbore 2020. godine izradila, između ostalog, značajan broj video-spotova kako bi doprinijela uspješnom odvijanju izbornog procesa u BiH i informisanju javnosti.

CIK je snimio spotove pod nazivom “Izborne prevare”, “Glasanje u uslovima pandemije kovid 19”, “Kako glasati”, “Tajnost glasanja”, “Pomoć drugog lica” kao i motivišući spot “Izbori – tvoje pravo”, saopšteno je iz CIK-a.

Komisija je dostavila linkove na ove spotove u sve tri jezičke varijante, koje objavljuje i agencija SRNA.

Istraživanje: SNSD podržava trećina glasača, a slijede US I PDP

Najveći broj građana koji bi danas izašli na izbore u Republici Srpskoj svoju podršku bi dali stranci SNSD, a kada je u pitanju vladajuća koalicija na drugom mjestu je Ujedinjena Srpska.

Rezultati su ovo ankete koji je uradila agencija „Faktor plus Adria“ iz Beograda, a u koju je portal Cafe.ba imao uvid.

Anketa je rađena u periodu od 3. do 10. novembra na području Banjaluke, Prijedora i Gradiške.

Anketirano je 2.600 građana, od toga 1.700 u Banjaluci, 400 u Prijedoru i 500 u Gradiški.

Ovo istraživanje javnog mijenja rađeno je medotom lice u lice, a domaćinstva su birana metodom slučajnog odobira.

Kada je u pitanju Banjaluka, najveći broj ispitanika i to njih 31,3 odsto podršku bi dalo SNSD, zatim slijedi PDP sa 22,1 odsto i Ujedinjena Srpska sa 11,7 odsto glasova.

Potom se tu nalazi SDS sa 3,8, DNS sa 3,6, SP sa 3,1, SPS sa 2,6 isto koliko bi dobio i DEMOS.

– Takođe, i u Gradiški SNSD ima najveću podrušku i to od 32,3 odsto, a slijedi ga Ujedinjena Srpska sa 13,8, PDP sa 10,5, SDS 9.3, DNS sa 6,5, SP sa 3,5 i DEMOS sa 2,2 odsto glasova – navedeno je izvještaju pomenute agencije.

I u Prijedoru na prvom mjestu je SNSD sa 33,6 odsto , dok u ovom gradu drugo mjesto zauzima DNS sa 19,7 odsto birača kojih ih podržava.

– Iza njih, najveću podršku ima Ujedinjena Srpska sa 6,8 odsto, SDS sa 6,7 i DEMOS sa 4.5 odsto glasova – rekli su agenciji „Faktor plus Adria“.

Lukić: Bićemo u gradskoj vlasti

Nosilac liste kandidata NDP-a za odbornike u Skupštini grada Banjaluka Aleksandar Lukić izrazio je danas uvjerenje da će nakon lokalnih izbora ova stranka biti dio banjalučke gradske vlasti.

“Iz kontakata koje smo tokom kampanje imali sa ljudima vidio sam da imamo imamo ozbiljnu podršku i to mi daje pravo da kažem da ćemo sigurno biti u gradskoj vlasti”, rekao je Lukić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je, osim pojedinačnih kontakata sa ljudima, NDP koristio i društvene mreže u predizbornoj kampanji tokom koje je poštovao sve propisane epidemiološke mjere, zbog čega su operativni planovi mijenjani iz dana u dan.

Lukić je ocijenio da je dosadašnja kampanja bila prilično fer i korektna, osim kada su predstavnici opozicionih partija pričom o potrebi gradnje opšte bolnice u Banjaluci koristili “pogrešno vrijeme i pogrešan momenat da se predstave u nekom ljepšem svjetlu”.

“U vrijeme pandemije virusa korona, kada su zdravstveni radnici u ozbiljnom problemu i kada su i naši najbliži oboljeli, ne ide nikako u prilog bilo kakva priča o toj temi. Pogotovo ne, jer je mnogo uloženo u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci. Da to nije urađeno sada ne bi bilo prostora za prijem svih pacijenata kojima je potrebno bolničko liječenje”, naveo je Lukić.

Do sada sprovedene sve planirane predizborne aktivnosti u Gradišci

Gradska izborna komisija /GIK/ Gradiška do sada je sprovela sve aktivnosti predviđene planom Centralne izborne komisije BiH za lokalne izbore 15. novembra, na kojima pravo glasa u ovom gradu imaju 55.624 birača upisana u redovni birački spisak i 1.048 birača koji su prijavljeni da glasaju putem pošte, rekla je Srni predsjednik GIK-a Nada Živković.

Živkovićeva je navela da su za lokalne izbore u Gradišci formirana 93 biračka odbora, koja su raspoređena na 90 redovnih biračkih mjesta, te formirana i četiri mobilna tima koja će obilaziti starija i bolesna lica u njihovim kućama i domovima za stara lica, a takvih su prijavljena 143.

Ona je navela da će Gradska izborna komisija formirati i dovoljan broj posebnih mobilnih timova koji će obilaziti birače koji su oboljeli od kovida 19 i nalaze se na bolničkom liječenju ili u kućnoj izolaciji, te druga lica kojima je određena izolacija.

“Ti birači, ili neko u njihovo ime, trebaju da se prijave Gradskoj izbornoj komisiji 72 časa prije izbornog dana, a imaju mogućnost da se prijave i na sam dan glasanja”, dodala je Živkovićeva.

Živkovićeva je naglasila da će biračka mjesta biti otvorena od 7.00 do 19.00 časova, te da će svi birači koji se zateknu na biračkom mjestu 15 minuta prije zatvaranja birališta imati pravo da iskoriste svoje glasačko pravo.

Ona je rekla da je za ove lokalne izbore u Gradišci akreditovano 1.008 posmatrača, koji će imati pravo da posjete sva biračka mjesta i prisustvuju brojanju glasova, poštujući preporučene epidemiološke mjere.

Žikovićeva je istakla da je obezbijeđena sva potrebna zaštitna oprema za članove biračkih odbora i lica iz Gradske izborne komisije koja imaju zaduženja u izbornom procesu.

Ona je rekla da su danas zaprimljeni glasački listići i drugi osjetljivi izborni materijal, koji je pod stalnim nadzorom policije.

Živkovićeva je dodala da građani slanjem jedinstvenog matičnog broja SMS porukom na broj 091/12-12-12 mogu da provjere na kojem biračkom mjestu mogu da glasaju.

Za lokalne izbore u Gradišci prijavljen je 41 politički subjekt. U izborima za Skupštinu grada Gradiška kandidovano je 29 lista za 30 odborničkih mjesta, te 12 kadidata za jedno odborničko mjesto iz reda nacionalnih manjina.

Za izbore za gradonačelnika Gradiške birači će moći da glasaju za kandidata SNSD-a Zorana Adžića ili kandidata koalicije SDS-PDP Mirka Samardžiju.

Stevandić: U Šipovu očekujemo najbolji rezultat do sada

Ujedinjena Srpska na lokalnim izborima u Šipovu očekuje najbolji rezultat do sada i to da bude jedna od vodećih stranaka u vlasti u lokalnoj skupštini, rekao je Srni predsjednik ove stranke Nenad Stevandić.

Stevandić, koji je danas posjetio Opštinski odbor Ujedinjene Srpske u Šipovu, gdje je predstavljeno 17 kandidata za odbornike, istakao je da su zadovoljni organizacijom stranke u ovoj opštini, te da su danas predstavili projekat mladih ljudi na rukovodećim funkcijama.

“Imaćemo najmlađe funkcionere u istoriji Šipova kada se izbori završe”, naglasio je Stevandić.

Nosilac odborničke liste Ujedinjene Srpske u Šipovu Zlatko Keleč rekao je da je ova stranka vodila kampanju u skladu sa epidemiološkim mjerama.

“Prezadovoljni smo kako je protekla kampanja, ovdje  Ujedinjena Srpska prati trend rasta, kao i u Republici. Nadamo se odličnim rezultatima, sigurno najboljim dosad i očekujemo da budemo odlučujući dio vlasti”, naveo je Keleč, koji je i predsjednik Opštinskog odbora ove stranke u Šipovu.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je danas u Mrkonjić Gradu da se Ujedinjena Srpska u toj opštini nada najboljem mogućem rezultatu, učešću u skupštinskoj većini i vlasti.

“Pokazalo se gdje Ujedinjena Srpska uđe u vlast da ima najoobrazovanije i najmlađe ljude i da rezultati uvijek budu bolji”, rekao je Stevandić novinarima.

On je posjetio opštinski odbor ove stranke u Mrkonjić Gradu, gdje je razgovarao sa kandidatima za odbornike.

“Ovo je jedan od najmlađih opštinskih odbora, a imam veliko zadovoljstvo da konstatujem da je ovdje politika stranke prihvaćena i da građani razumiju šta mi to radimo”, istakao je Stevandić.

Nosilac liste za odbornike Ujedinjene Srpske u Mrkonjić Gradu Slobodan Ćoćkalo kaže da imaju deset kandidata i da vjeruje da će ostvariti pozitivan rezultat.

“Nadam se da ćemo svojim idejama, znanjem i kvalitetom poboljšati rad lokalne skupštine jer smo mi prepoznatljivi, jasni, precizni, koncizni i sigurno da želimo mnogo boljeg i ljepšeg za udobniji život”, rekao je Ćoćkalo, koji je i predsjednik opštinskog odbora.

Ujedinjena Srpska će u Mrkonjić Gradu podržati kandidata SNSD-a za načelnika opštine doktora Dragana Vođevića, koji je ujedno i jedini kandidat za načelnika.

Čubrilović: Demos dio buduće vlasti u Gradišci

Predsjednik Demokratskog saveza /Demos/ Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras da ta stranka u Gradišci izlazi na lokalne izbore sa kandidatskom listom za Skupštinu grada na kojoj je većina mladih i obrazovanih ljudi, koji svoju energiju nakon izbora žele da ulože u rad gradskog parlamenta i buduće skupštinske većine.

Čubrilović je novinarima u Gradišci, gdje su predstavljeni kandidati Demosa za odbornike u gradskoj Skupštini, istakao da ova stranka želi da bude podrška aktuelnom gradonačelniku i kandidatu SNSD-a za gradonačelnika Zoranu Adžiću i u naredne četiri godine.

On je istakao da je siguran da rad i trud Gradskog odbora Demosa Gradiška, na čelu sa predsjednikom ovog odbora i nosiocem liste Vladimirom Jankovićem, neće biti uzaludan i da će ova ova stranka u ponedjeljak imati razlog da obilježi dobar izborni rezultat, te da će biti kostruktivan dio buduće skupštinske većine u Gradišci.

Janković je pozvao građane da podrže Demos u Gradišci, kao političku opciju koja ima ljude koji su dokazali da rade za dobro svih građana.

“Uvjeren sam da ćemo ostvariti svoj izborni cilj od 3.500 glasova i pet odborničkih mandata u Skupštini grada. To će nam omogućiti da budemo jak oslonac budućoj skupštinkoj većini i aktuelnom i budućem gradonačelniku. Bez dileme idemo ka tom cilju”, istakao je Janković.

Kandidat SNSD-a za gradonačelnika Gradiške Zoran Adžić zahvalio je Gradskom odboru Demosa na podršci, navodeći da su prethodne četiri godine kao koalicioni partneri pokazali stabilnost u skupštinskoj većini i odlučnost da zajedniči rade u interesu građana i privrednika Gradiške.

“Radili smo na poboljšanju inFrastrukture i stvaranju uslova za privredni razvoj. Opredjeljenost Demosa i svih drugih koalicionih partnera je da i u narednom periodu daju šansu mladim ljudima, da kreiraju ambijent kakav njima odgovara i ostaju da žive na prostoru Gradiške i Republike Srpske”, zaključio je Adžić.

DNS u Brčkom, Loparama i Prijedoru

Potpredsjednik DNS-a Dragomir Jovičić rekao je večeras u Brčkom da je cilj te stranke da aktivnije učestvuje u rješavanju problema građana i da očekuju dva poslanička mjesta u Skupštini distrikta.

“Do sada nismo bili parlamentarna stranka u Brčkom. Nakon ovih izbora to ćemo sigurno biti”, rekao je Jovičić novinarima nakon predizbornog skupa.

Onje dodao da očekuje da će ta stranka ostvariti svoj izborni cilj, a to je više od 70.000 glasova u Republici Srpskoj.

Nosilac kandidatske liste DNS-a za Skupštinu Brčko distrikta Đorđe Popović rekao je da je siguran u dobar izborni rezultat stranke, da to potvrđuje i stanje na terenu.

Predsjednik Gradskog odbora DNS-a Brčko Milorad Mitrović rekao je da odbor ima kvalitetnu listu koja je spoj mladosti i iskustva i koja će ostvariti dobar izborni rezultat.

“Naš prvi zadatak biće da zdravstvo u distriktu vratimo na mjesto koje mu pripada”, rekao je Mitrović.

Kandidat DNS-a za načelnika opštine Lopare Srećko Ilić rekao je danas da je cilj te stranke pobjeda u toj opštini i da će to dokazati 15. novembra.

“Sve ono što smo do sada radili, što sada radimo i što ćemo raditi i u budućnosti naši građani će prepoznati i zato ćemo dobiti njihovo povjerenje 15. novembra”, rekao je Ilić.

Generalni sekretar DNS-a Darko Banjac izrazio je zadovoljstvo odlučnošću rukovodstva i članova ove stranke u Loparama da ostvare 2.000 glasova i pobjedu za mjesto načelnika ove majevičke opštine.

“DNS je više nego siguran da će ovdje u Loparama nakon 15. novembra imati svog načelnika i odlučnost članova je da mogu, znaju i umiju”, poručio je Banjac.

Popredsjednik DNS-a Đorđe Popović rekao je da ova stranka u Loparama ima tradiciju rasta i uspjeha, što će građani potvrditi 15. novembra.

“Ovdje smo da podržimo našeg kandidata Ilića za načelnika Lopara, mislimo da je vrijeme da dođu novi ljudi, da ova opština krene razvojnim putem i da će Lopare da budu mjesto poželjno za život, a ne mjesto iz koga ljudi odlaze”, naveo je Popović.

On je izrazio uvjerenje da će kandidat DNS-a biti načelnik Lopara i da će odbornička lista imati veliki broj mandata u lokalnom parlamentu.

“Nagrada za dobar rad DNS-a biće glas za Srećka Ilića i odborničku listu DNS-a”, zaključio je Popović.

Kandidat DNS-a za gradonačelnika Prijedora Dragutin Rodić izjavio je danas da će Skupština grada narednu, 2021. godinu, proglasiti godinom zanatstva i preduzetništva i u skladu sa tim donijeti niz mjera za pomoć sektoru koji u ovom gradu ima oko 1.500 registrovanih subjekata, sa više od 4.000 radnika, što je trećina ukupnog broja zaposlenih u gradu na Sani.

“Naša kampanja počela je ovdje, upravo sa predstavnicima Zanatsko-preduzetničkog udruženja Prijedor, jer je to sektor koji je najveće štete pretrpio u toku pandemije, tražeći najbolja moguća rješenja za izlaz iz krize”, rekao je Rodić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Rodić je najavio da će sporazum između grada Prijedora i ovdašnjeg Zanatsko-preduzetničkog udruženja biti potpisan danas i da će prema tom sporazumu predstavnici udruženja biti aktivno uključeni u donošenje propisa koji se primjenjuju u tom sektoru, a koji se donose na lokalnom nivou.

“Za period od 2021. do 2023. u budžetu grada biće predviđeno po 200.000 KM za subvencije kamata za preduzetnike za kovid kredite kojima je cilj podrška tekućoj likvidnosti, gdje je vrijednost kredita oko 10 miliona KM, a kamata 3,9 odsto”, naglasio je Rodić.

On je naveo da će u budžetu grada za 2021. godinu biti sredstva za cjelovitu analizu stanja u zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, da će preduzetništvu cijene usluga “Toplane”, “Vodvoda” i “Komunalnih usluga” biti izjednačene sa cijenama ovih usluga za fizička lica, a uz podršku grada, te da će komunalne takse biti oslobođeni svi registrovani preduzetnici za prvih 12 mjeseci rada, a stari i umjetnički zanati ii preduzetnici u poljoprivredi za prvih pet godina rada.

Šarović u Bijeljini i Ugljeviku

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je u Bijeljini podržao kandidata SDS-a i PDP-a za gradonačelnika Ljubišu Petrovića, ističući da je to sjajan čovjek i perspektivan kadar njegove stranke.

On je na sastanku sa načelničkim i kandidatima za odbornike SDS-a istakao da je stranka uvjerena da bi Petrović uspješno vodio Bijeljinu.

Šarović je izrazio uvjerenje da će jedan broj odborničkih kandidata SDS-a zauzeti mjesto u Skupštini grada Bijeljina, koja je, kako je rekao, jedno od najvažnijih mjesta za Republiku Srpsku.

Kandidat SDS-a i PDP-a za gradonačelnika Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je novinarima da SDS prema svakom pojedincu ima namjeru da vodi društveno-odgovornu politiku.

On je naveo da će, ukoliko bude izabran za gradonačelnika, raditi na “jednakosti” djece u javnim i privatnim vrtićima, pri čemu će se voditi računa o subvencionisanju, kao i da će se podsticaji u poljoprivredi dijeliti na transparentan način.

Nosilac odborničke liste SDS-a Bijeljina Tomica Stojanović rekao je da je SDS tokom kampanje pokazala da je i dalje “na pozicijama patriotske i nacionalne snage” i da čuva interese svakog građanina Bijeljine.

Prije Bijeljine, Šarović je posjetio opštinu Ugljevik, gdje je poručio da je ova lokalna zajednica “za SDS pobjednička sredina”, te izrazio uvjerenje da će tako i ostati.

Šarović je aktuelnom načelniku i kandidatiu SDS-a za načelnika opštine Ugljevik Vasiliju Periću čestitao na svemu što je učinio za ovu sredinu i SDS, koji se, između ostalog, “prepoznaje po njegovom radu i Ugljeviku kao uzornoj zajednici”.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je tokom posjete firmi “Grejner” u Ugljeviku da, uz Termoelektranu, u ovoj opštini ima manjih kompanija koje mogu poslovati vrlo uspješno, a da im je za to potrebna podrška.

“Grejner” je osnovan 2010. godine i trenutno zapošljava 11 radnika, izvozno je orijentisano preduzeće i bavi se proizvodnjom namještaja, a proizvode u najvećem procentu izvozi u Austriju, zatim Švajcarsku i Holandiju.

Šarović je istakao da je cilj posjete ovom preduzeću da im se pruži podrška i ukaže na šanse koje su pred opštinom Ugljevik, ali i cijelom Republikom Srpskom.

Načelnik opštine Ugljevik i kandidat SDS-a za ovu funkciju na predstojećim izborima Vasilije Perić, koji je sa Šarovićem posjetio “Grejner”, izrazio je zahvalnost vlasniku preduzeća Goranu Jovanoviću koji je svoju profesionalnu karijeru započeo u Austriji, ali je odlučio da svoj biznis preseli na područje opštine Ugljevik i postane jedan od primjera uspješnog poslovanja.

On je dodao da opština Ugljevik ima posebne linije podsticaja za privrednike, a neke od njih su pomoć za nabavku opreme, nova kapitalna ulaganja, podrška zapošljavanju.

“Na svako novootvoreno radno mjesto opština dodjeljuje po 2.000 KM podsticaja. Otvoreni smo za saradnju, da dajemo stipendije i stimulacije svima onima koji žele da se bave ovim poslom, ali svakako treba uključiti i naše naše školstvo na način da kvalifikuje kadrove potrebne privredi”, rekao je Perić.

Direktor preduzeća “Grejner” Goran Jovanović rekao je da podršku lokalne uprave ima od samog početka poslovanja, a da je problem sa kojim se susreće nedostatak kvalifikovane radne snage kako na području opštine Ugljevik tako i u Republici Srpskoj.

(Srna)