Politika 17.11.2020.

IZBORNE NEPRAVILNOSTI U DOBOJU: Pet političkih subjekata potpisalo zahtjev CiK-u za ponavljanje izbora

ČITANJE: 2 minute

Predstavnici PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta “Banjaluka zove” i SP-a danas su, zbog, kako navode, uočenih izbornih nepravilnosti, potpisali zajednički zahtjev o ponavljanju lokalnih izbora u Doboju, koji će biti dostavljen Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH.

U zahtjevu se traži i da budu smijenjeni aktuelni predsjednik i članovi Gradske izborne komisije, da CIK u Doboju formira nezavisnu izbornu komisiju, da u ponovljenim izborima bude onemogućen rad svim predsjednicima i članovima biračkih odbora kod kojih su uočene izborne nepravilnosti, da ponovljene izbore prate nezavisne organizacije, te da na biračkim mjestima bude postavljen video-nadzor.

Član Glavnog odbora PDP-a Olivera Nedić rekla je na konferenciji za novinare da će zajednički zahtjev, uz priložene dokaze, danas biti upućen CIK-u, a predsjednik Gradskog odbora PDP-a Slobodan Vasiljević navodi da su predali više od 500 primjedbi na sprovođenje kompletnog izbornog procesa.

Predsjednik Gradskog odbora DNS-a Slavko Gligorić poručio je da će istrajati u zahtjevu da se u ovom gradu ponove izbori, bez obzira što je ova stranka na lokalnim izborima osvojila jedan odbornički mandat.

Povjerenik za Gradski odbor SDS-a Rade Janković rekao je da, nakon 30 godina, ova politička partija u Doboju nije prešla izborni cenzus za ulazak u Gradsku skupštinu zbog, kako navodi, izborne krađe, a kao argument ističe da je njihov kandidat za gradonačelnika osvojio više od 2.000 glasova, a odbornička lista oko 400.

Predstavnik Narodnog pokreta “Banjaluka zove” Miroslav Borojević tvrdi da su u Doboju duplirane izborne akreditacije, kao i da posmatračima pojedinih subjekata nije dozvoljeno da prisustvuju biračkim mjestima.

Konferenciju za novinare je organizovao i predsjednik Izvršnog odbora Gradskog odbora SP-a Vedran Gligorić, koji je pozvao dobojski SNSD, kojem ne spori izbornu pobjedu, da prihvati da u Doboju budu ponovljeni izbori.

(Srna)