Vijesti 24.10.2022.

Izdata 144 naloga za bespravno zauzimanje javnih površina u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Odjeljenje za inspekcijske poslove i Komunalnu policiju od početka godine do 26. septembra izdalo je 144 prekršajna naloga zbog nelegalnog zauzimanja javnih površina, potvrdili su u iz ovog odjeljenja za “Nezavisne novine”.

Prošle godine, kako oni navode, zbog nelegalnog zauzimanja javnih površina izdata su 163 prekršajna naloga.

“Mi svakodnevno kontrolišemo bespravno zauzimanje javnih površina te se na mjesečnom nivou prosječno izda oko 15 prekršajnih naloga zbog nelegalnog zauzimanja javnih površina”, istakli su iz Odjeljenja.

Oni dodaju da je fizičkim licima ove godine izdato 126 prekršajnih naloga.

“Samostalnim preduzetnicima izdato je 18 prekršajnih naloga zbog nelegalnog zauzimanja javnih površina”, kazali su iz Odjeljenja.

Kako oni kažu, licima se izriču isključivo novčane kazne.

“Odluka o komunalnom redu propisuje sankcije za protivpravno zauzimanje javne površine, i to za pravno lice novčana kazna je u rasponu od 500 do 7.000 KM”, pojasnili su oni te dodali da je za odgovorno lice u pravnom subjektu novčana kazna u rasponu od 200 do 1.800 KM.

“Za samostalnog preduzetnika novčana kazna zbog nelegalnog zauzimanja javnih površina je u rasponu od 200 do 1.000 KM”, istakli su iz Odjeljenja.

Dok je, prema njihovim riječima, za fizičko lice novčana kazna u rasponu od 100 do 1.000 KM.

“Prekršaj se utvrđuje neposrednim opažanjem i uvidom u dokumentaciju”, pojasnili su oni te dodali da postupaju i po prijavama građana.

“Veliku pomoć imamo od građana koji nam dostavljaju informacije o nelegalnom zauzimanju javnih površina, ali njihove prijave nisu česte”, kazali su iz Odjeljenja.

Kako oni kažu, od svih prijava koje dobijaju, najčešće se odnose na zauzimanja javne površine bez odobrenja.

“Tokom cijele godine imali smo redovan komunalno-inspekcijski nadzor”, naglasili su iz Odjeljenja.

Dodaju da se kontrole vrše redovno na teritoriji cijelog grada.