Vijesti 10.12.2022.

Izdato narandžasto upozorenje zbog obilnih padavina, moguće poplave u nekoliko opština u FBiH

ČITANJE: 2 minute

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje opština Bihać, Bosanska Krupa, Cazin, Velika Kladuša i Bužim. Prognozirana količina padavina većinom između 30 do 60 litara po metru kvadratnom, lokalno do 80 litara

Ovo upozorenje se odnosi na Hercegovinu, Krajinu te jugozapad i dio centralne Bosne.

Prognozirana količina padavina većinom između 30 do 60 litara po metru kvadratnom, lokalno do 80 litara. Najviše padavina se očekuje na sjeverom dijelu Hercegovine od 80 do 120 litara po metru kvadratnom – navedeno je na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prenosi Avaz

Naglašeno je da građani budu spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu.

– Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjene vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila zbog vode – piše na stranici Federalnog hidrometeotološkog zavoda. Takođe, Agencija za vodno područje rijeke Save izdala je upozorenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja koje se odnosi na period od 10. do 12. decembra.

– Na većini hidroloških stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH prognozira se porast vodostaja, naročito na slivu rijeke Une i na slivu rijeke Vrbas. Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na HS srednjeg i donjeg toka rijeke Une.

Bujični vodotoci na kojima može doći do značajnijeg povećanja vodostaja u ovom periodu su na području srednjeg i donjeg toka rijeke Une – navedeno je.

U naredna tri dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na područjima srednjeg i donjeg toka rijeke Une i gornjeg toka rijeke Vrbas.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina Bihać, Bosanska Krupa, Cazin, Velika Kladuša i Bužim.

(Z.M)

Oznake: FBiH, Poplave