Politika 12.12.2022.

IZETBEGOVIĆ: Bez SDA moguće parlamentarne većine, ali neće biti stabilne

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva stranke rekao da je SDA stala na put mnogim lobijima i da je tako formiran front protiv SDA.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da je Predsjedništvo SDA donijelo nekoliko zaključaka. Prvi se odnosi na zahtjev za ubrzano zatvaranje objekata koji krše propise i stvaraju nerealna poskupljenja, zatim se od Vlade FBiH traži nastavak jednokratne podrške stanovništvu i povećanje podrške poljoprivrednim proizvođačima sa 107 na 200 miliona eura. KM.

Zatim se od Vlade FBiH traži brža podrška Unsko-sanskom kantonu pogođenom poplavama i da sva sredstva stavi na raspolaganje stanovništvu u poplavama pogođenim područjima. Zadužen je premijer Fadil Novalić da zajedno sa kantonalnim premijerima sa sliva Save i Neretve osigura sredstva za izradu strateškog plana odbrane od poplava.

“Bez SDA nije moguće uspostaviti stabilne parlamentarne većine, niti izvršne organe u BiH, Federaciji i većini kantona, moguće je uspostaviti većinu, ali ne i stabilne”, rekao je Izetbegović o procesu formiranja vlasti i dodao da formiranje jakog probosanskog bloka nema alternativu i da samo on može stvoriti sigurnost u mandatu u koji ulazi.

“Napominjemo da izabrani predstavnici stranaka koje čine tzv. probosanski blok imaju 60 posto ruku u Parlamentu BiH, a oko 80 posto u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ta strana bi trebala biti iskorišteno i nije dozvoljeno da bude gurnuto u takozvanu bošnjačku kvotu od 33 posto”, rekao je Izetbegović.

On je rekao da je Osmorica prerano krenula u vlast i da od njih traže da javnosti iznesu koje su promjene prihvatili u dogovoru s HDZ-om u vezi s izmjenama izbornog zakona, pitanjem NATO rute, HE Buk biela. i druge sporne tačke.

“Očekujemo da će Dom naroda Parlamenta Federacije biti brzo konstituisan, da će biti izabrani predsjednik i potpredsjednik kako bi se krenulo u formiranje Vlade Federacije BiH. SDA neće ništa blokirati, a nećemo ništa blokirati. oni koji žele da formiraju vlast će je blokirati pravnim i institucionalnim nasiljem, ne poštujući volju Bošnjaka u klubu Bošnjaka”, rekao je Izetbegović.

Kritike su upućene međunarodnoj zajednici zbog načina na koji se miješala u uspostavljanje vlasti u Bosni i Hercegovini, a nije djelovala odlučno protiv stranaka koje prijete Bosni i Hercegovini.

“Imali smo analizu izbornih rezultata. Stranka je dosta dobro prošla, au pojedinim oblastima nismo zadovoljni, ali je to u skladu sa predizbornim planovima”, rekao je on o rezultatima izbora.

“Nećemo ništa blokirati, samo su oni mogli da blokiraju. Nećemo blokirati. Moramo se držati ustava, zakona i volje birača i sve će biti u redu. Možemo pričati o Nikšiću kao premijeru Federacije Bosne i Hercegovine”, rekao je Izetbegović.

Što se tiče ličnog rezultata, rekao je da je postigao najbolji rezultat, ali da ne može da se bori protiv 11 i da je takvo udruženje neprirodno stanje. Rekao je i da nema namjeru da podnese ostavku i da uživa veliku podršku članstva stranke.

“Koja je razlika između stava SDA i HDZ-a kada je u pitanju Federacija Bosne i Hercegovine? HDZ je dakle nezamjenjiv jer ima potreban broj ruku u hrvatskom klubu, SDA je nezamjenjiv jer ima isti broj ruku u bošnjačkom klubu. Koji je razlog diskontovanja stranaka SDP i NiP, odlučili su se za HDZ, a ne za SDA”, odgovorio je Izetbegović na novinarsko pitanje.

Izetbegović je rekao da misli da je SDA problem jer je mnogima stala na put.

“Mnogima smo stali na put. SNSD je imao svoje planove, nismo dozvolili da se realizuju. HDZ je imao svoje planove, mi nismo dozvolili da se realizuju. Međunarodna zajednica je imala svoje planove, mi nismo prihvatili to. Pitam javnost jesmo li trebali prihvatiti te stvari. Da je li SDA kriva jer smo mi to trebali prihvatiti?” upitao je Izetbegović.

Također je rekao da je SDA stala na put prevelikim ambicijama pojedinaca unutar SDA, lobija poput kladioničarskog lobija, te da se žele glorifikovati. Kazao je i da su stali na put lobiju koji se odnosi na male hidroelektrane, te onima koji su htjeli graditi nebodere u Sarajevu i tako napraviti front protiv SDA.

“Imali smo izbore, gospodin Schmidt je te noći donio nova pravila, pa se možemo vratiti na stara pravila i formirati vlast po starim pravilima”, rekao je Izetbegović, šta će biti ako Ustavni sud proglasi promjene koje je nametnuo Schmidt neustavan, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: SDA