Politika 30.11.2020.

Izetbegović: Bilo je teških riječi, ali ja sam za pomirenje

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon stranačkog Kolegija kazao je da je vrijeme da se stane u sukobu njega i Denisa Zvizdića. Poručio je kako je palo teških riječi, ali da je on uvijek za pomirenje.

“Danas smo radili analize i kriterij po kojem ćemo raditi analize. Kanimo uspostaviti dijagnozu stanja do idućeg kolegija u ponedjeljak, te imati sjednicu Predsjedništva SDA krajem iduće sedmice i donijeti odluke. Vidjeti gdje se uradilo dobro, gdje se uradilo loše šta se uradilo loše i zašto. Dakle popravljati stvari”, kazao je Izetbegović komentarišući današnju sjednicu i izborne rezultate.

Na pitanje zašto danas na Kolegiju nije bio Denis Zvizdić, Izetbegović je kazao da je on tražio da se bez Zvizdića ne ulazi temeljito u suštinu problema.

“Naravno nije se moglo izbjeći, ali to nije temeljito razmatrano. Mislim da su porodični razlozi, ali to pitajte njega. Nama je rekao da su porodični, mislim da jesu”, kazao je.

Izetbegović je kazao da bi bilo odgovorno da se stane sa prepucavanjem jer je palo teških riječi.

“Poznajemo se dugo, bili smo saradnici i možda ćemo i ostati saradnici. Vrijeme je da se stane, da ne zbunjujemo naše pripadnike stranke”, poručio je.

Lider SDA smatra da je do sukoba došlo zbog nervoze nakon izbora i lošeg rezultata u Sarajevu.

“U Sarajevu smo imali vrlo loš izborni rezultat i to stvara nervozu, traže se krivci, ne smije se dopustiti da to izađe iz nekih okvira i nanese štetu stranci. Moramo vidjeti gdje su loša mjesta, koji su razlozi za loše rezultate u nekim sredinama. Zašto u Centru i Ilidži nismo uspjeli, a jesmo u Vogošći. Zašto nismo u Zenici, a jesmo u Visokom. Postoje razlozi, imali smo udruživanje protiv SDA, kampanju medijsku protiv SDA, koja je negdje dala rezultate, a negdje nije”, smatra.

Istakao je da odgovori na situaciju nisu jednostavni.

“Neki leže u strukturi same stranke i lokalnih rukovodstava, a neki su objektivni.”

Za kraj je kazao da je on za opciju pomirenja, pa i sa onim s kojim se ranije razišao.

“Nikada nisam za to da ugledni i sposobni ljudi napuštaju SDA. Pogrešan je pristup da SDA kani nešto protiv Zvizdića. Zvizdić je sam dao izjavu da će napustiti i ostale ultimatume, mislim da to nije trebalo”, zaključio je.

(Klix)