Politika 05.04.2016.

Izetbegović: Bošnjački političari ne traže ukidanje RS

ČITANJE: 3 minute
bakir izetbegovic

Politički lideri na Balkanu moraju biti hrabriji u pružanju ruke, praštanju i pomirenju, čak ako bi to značilo i gubitak podrške u dijelu svog biračkog tijela, poručio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA. 

“Ovo je teži i duži put, ali jedini ispravan. Alternativa je mržnja, strah od drugih i drugačijih, želja za osvetom, nastavak nepovjerenja, podmetanja i prepucavanja”, rekao je Izetbegović u intervjuu za Nezavisne novine. Odgovarajući na pitanje šta Bošnjaci očekuju od Srba, Izetbegović je rekao da traže istinsko pružanje ruke i prihvatanje činjenice da su zločini počinjeni nad njihovim komšijama Bošnjacima. Rekao je da Bošnjaci prihvataju realnost postojanja Republike Srpske, ali da traže da pored većinskog naroda u njoj ravnopravni budu i Bošnjaci i Hrvati. Upitan kako vidi položaj hrvatskog naroda, rekao je da je to problem sa dvije strane – s jedne mora im se garantovati da mogu izabrati vlastite predstavnike, ali i da su sa druge strane nesrazmjerno prisutni na nekim pozicijama vlasti na nivou države, FBiH i nekoliko kantona.
“Bošnjaci bi voljeli živjeti u zemlji bez podjela, ali jedno su želje, a drugo realnosti. Bošnjački političari ne traže ukidanje entiteta RS, koji je prihvaćen Dejtonskim mirovnim sporazumom. U tom entitetu Srbi čine dominantu većinu, ali su u njemu i Bošnjaci i Hrvati konstitutivni i ravnopravni narodi, i stoga treba ukloniti sve instrumente diskriminacije i dominacije koji su očigledno još uvijek prisutni u tom entitetu. Ne znam na koje aktivnosti bošnjačkih lidera mislite, a koje idu “u suprotnom smjeru”. Ne možete aktivnosti kojima je cilj postizanje ravnopravnosti naroda smatrati antisrpskim ili uperenim protiv entiteta RS. Moj zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti 9. januara nije napad na ovaj entitet, to je borba za ravnopravnost svih naroda i građana u njemu. Protivustavno, protivzakonito i nepravično je tjerati Bošnjake i Hrvate da slave dan kad su donesene odluke da se Srbi od njih odvoje, razgraniče, tjerati ih da to proslavljaju, i to pravoslavnim krsnim slavama.”

Odgoivarajući na pitanje kako izaći iz situacije podignutih tenzija, posebno nakon presude Karadžiću, on je dogovorio: “Treba pustiti sudovima da rade svoj posao, da sude krivcima i tako skinu hipoteku sa nevinih. I u isto vrijeme trebamo se posvetiti sadašnjosti i budućnosti. Cio naš region se tiho osipa nakon talasa zla i destrukcije koji ga je pohodio prije četvrt vijeka. Pada natalitet, mladi se iseljavaju, u Bosni i Hercegovini imamo stotine hiljada praznih kuća i stanova. Osnovne škole se zatvaraju, a mi se prepiremo u vezi s nazivom jezika koji će se upisati u đačku knjižicu. Od svega se pravi problem, sve se komplikuje, pretvara u političke trakavice, poput miniranja uspostave mehanizma koordinacije ili objave rezultata popisa iz 2013. Smorili smo mlade ljude i zbunili ih. Moramo prestati sa svađama i zajednički se suprotstaviti društvenoj depresiji. Moramo se brže dogovarati, brže reagovati, osigurati stabilnost i sigurnost, pokrenuti masovnu izgradnju infrastrukture, privući investicije, zapošljavati ljude, naročito mlade.”

(Nezavisne novine/Banjaluka.net)