Politika 28.10.2021.

Izetbegović: Dokazao sam da probosanska strana neće ići linijom manjeg otpora

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je nakon današnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD-a Matthewom Palmerom i direktoricom EEAS Angeline Eichhorst da “probosanska strana nije ona preko koje će se ići linijom manjeg otpora”.

Kako je rekao Izetbegović, na sastanku je utvrđena spremnost međunarodne zajednice da ozbiljno razgovara s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem i da se traži jedno srednje rješenje, piše Klix.

“Ono što smo imali u Palmerovim najavama je da će dogovori ići na račun ustupaka probosanskih strana u BiH, a ja sam uspio da im dokažem da probosanska strana neće biti linija manjeg otpora, nego linija tvrđeg otpora. Morat će se naći kompromis u kojem će sve četiri strane morati napraviti ustupak”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da je Palmerova ideja o brisanjima prefiksa u Domu naroda na državnom nivou zanimljiva.

“U prvi mah sam mislio da se radi o lapsusu, ali on to ozbiljno misli. Što se tiče Predsjedništva, to su stare ideje – indirektni izbor”, dodao je Izetbegović.

Što se tiče Milorada Dodika, kaže predsjednik SDA, on gura onako kako je krenuo i sve manje podrške ima među Srbima.

“Njegovu priču će zaustaviti srpski narod. On vrijeđa ljude već deset godina i dobit će svaku vrstu odgovora i tamo i ovamo i naučit će se civilizirano ponašati”, dodaje Izetbegović.

(Srna, E.M)