Politika 27.05.2021.

IZETBEGOVIĆ: Incko bio dobronamjeran, ali možda Šmit pomjeri stvari s mjesta

ČITANJE: 1 minuta

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da će njemački diplomata Kristijan Šmit, koji je imenovan za novog visokog predstavnika u BiH, možda imati veću podršku od svog prethodnika Valentina Incka i da će moći da “učini više za BiH”.

“Možda ćemo dobiti čovjeka sa jačim leđima, sa većom podrškom, pa će neke stvari moći da se urade”, rekao je Izetbegović novinarima.

Izetbegović tvrdi da BiH neće dobiti čovjeka koji bolje poznaje situaciju u BiH i dobronamjernijeg visokog predstavnika od Valentina Incka.

“Ovako ostaje da naš prijatelj Incko ostane zabrinut što se neke stvari ne dešavaju. Možda ćemo sa Šmitom biti manje zabrinuti i možda će se stvari pokrenuti s mjesta”, rekao je Izetbegović.

Nemački diplomata Kristijan Šmit imenovan je za sljedećeg visokog predstavnika u BiH, a Rusija se nije saglasila sa ovom odlukom, saopšteno je iz Savjeta za sprovođenje mira (PIC).

U saopštenju se navodi da su ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIC-a službeno danas u Sarajevu imenovali Šmita za visokog predstavnika, nakon što ga je za to mjesto kandidovala Njemačka.

“Upravni odbor se raduje saradnji sa Šmitom, nakon što 1. avgusta preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka (dosadašnjeg visokog predstavnika Valentina) Incka stupiti na snagu”, navodi se u izjavi ambasadora PIC-a.

(Srna/SB)