Politika 15.10.2021.

IZETBEGOVIĆ: Inckovu odluku usvojiti u Parlamentu BiH, moguć amandman i o genocidu u Jasenovcu

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, smatra da je izlaz iz krize nastale nametanjem „Inckovog zakona“ taj da se zakon usvoji u PS BiH, zajedno sa amandmanima za koje je zainteresovana srpska strana.

Izetbegović kaže da bi podržao da se u tom zakonu pomene i genocid u Jasenovcu, prenosi Srpskainfo.

– Da bismo popravljali zakon, on mora biti usvojen. Prema tome, dolazi u obzir ovakav scenario: Usvoji se zakon, zajedno sa zakonom amandmani za koje je zainteresovana srpska strana, recimo koji se odnose na Jasenovac, gdje ćemo ih mi i te tako podržati. Ja lično, jer čovjek po kojem se zovem je ubijen u Jasenovcu, obojica daidža su mi ubijena od strane ustaša. Dakle, naći načina da se satisfakcija da i srpskoj strani. Ako želimo da rješavamo stvari, evo jednostavnog izlaza. To se može uraditi sutradan – tvrdi Izetbegović.

Upitan da li je povratak izvornom Dejtonu (što traži Milorad Dodik) ugrožavanje mira, Izetbegović je odgovorio da izvorni Dejton ne postoji.

– Dejtonski mirovni sporazum je kazao mi smo napravili koliko smo mogli sada i unutar sebe. Dejton je kazao da će se dalje mijenjati. U onome času, kada smo imali zaraćene strane, Dejtonski sporazum je bio tu da spasite život pacijentu. Ali, on još ne može da hoda, treba još niz operacija napraviti da bi prohodao. Te operacije su saglasno rađane poslije toga. Nema nazad, osim nekim nasiljem, a zna se kuda nas to vodi – smatra lider SDA.

Govoreći o eventualnom sastanku i komunikaciji sa Dodikom, Izetbegović je rekao da je „poslije onoga što je Dodik danas rekao u Sarajevu“, njihova komunikacija nemoguća.

– Vidite kakve odgovore imamo. Na spremnost da se razgovara dobijemo niz uvreda. To je njegova komunikacija, ono što ste danas vidjeli u Sarajevu. Ne bih htio da dajem kvalifikaciju. Svi se čudimo nad tim što gledamo posljednjih mjesec dana. Poslije ovoga kako je odgovorio, ta su vrata zatvorena za neki moj i njegov direktni kontakt. Kada druga i treća strana sazriju, onda je sastanak moguć – zaključio je Izetbegović.

(SB)