Politika 05.08.2021.

IZETBEGOVIĆ: Ja se neću neformalno sastajati sa Dodikom, a vjerujem da neće ni Šmit

ČITANJE: 4 minute

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je poručio da s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom ne želi učestvovati u neformalnim sastancima koji bi se održavali izvan zvaničnih institucija.

Dodik je rekao da je spreman sjesti s političkim predstavnicima Bošnjaka i Hrvata, bez modeliranja stranaca, a sa ciljem prevazilaženja aktuelne situacije, na što je danas posredstvom pitanja novinara portala Klix.ba odgovorio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kako je kazao, Izetbegović nema namjeru pregovarati u bošnjačko-hrvatsko-srpskim formatima. Poručio je da BiH ne treba reducirati i dalje segregirati kroz jedan takav pristup i format.

“Mi imamo svoje institucije, prije svega Parlament BiH, gdje možemo razgovarati o svemu. U BiH osim ova tri naroda, postoji i četvrti, politički koji je veoma izražen, posebno u Tuzli i to su ljudi koji se ne žele na takav način u politici svrstavati. Njih imamo dva do tri puta više u odnosu na one koji glasaju za HDZ. Ali, cilj je da se sve podijeli na troje, s tim da se 60 posto probosanskih ruku u Parlamentarnoj skupštini BiH zgura u bošnjačku kvotu od 33 posto. Mi na logiku 2:1 nećemo pristati, niti segregacije BiH i reduciranja na tri konstitutivna naroda”, naveo je Izetbegović.

Tokom proteklih dana u svojim medijskim istupima, prema riječima Izetbegovića, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske je izrekao izuzetno ružne stvari o Bošnjacima, što mu, kako je dodao, nije prvi put.

“Izrekao je da smo podanički i izdajnički narod koji nema kapaciteta. Da smo to onda bi Bosnom i Hercegovinom vladao Milošević, Karadžić, Mladić… Oni su otišli tamo gdje im je mjesto, a mi smo tu. Da smo narod koji se prevario, ne bismo se grčevito borili za opstanak naše vjere”, nastavio je Izetbegović.

Dodik je jučer pozvao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da se vaninstitucionalno sastanu na Jahorini, što je također izazvalo reakcije.

“Ne znam hoće li visoki predstavnik biti spreman razgovarati s njim, nakon svega što je izvodio prethodnih dana u svom stilu”, poručio je Izetbegović.

Na pitanje da li će pokušati BiH sačuvati kao državu koja je otvorena za sve, bez dodatnih entiteta i ustupaka Draganu Čoviću i HDZ-u, Izetbegović je kazao da se niti jednog milimetra neće ići nazad.

“Mi možemo ići samo naprijed. Možda će nam napraviti zastoj koji može trajati, ali će u tome svi da trpe, ponajviše oni koji izazovu takvu vrstu zastoja. Mi se borimo za multietničnu BiH, onako kako je Bog stvorio i kako funkcioniše hiljadu godina i samo je može biti više takve”, potcrtao je predsjednik SDA.

Ističe i da je skupa s Čovićem u Mostaru potpisao dokument koji garantira provođenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali i Ustavnog suda BiH.

“Ako bismo pristali na ono što HDZ traži po tom pitanju, onda bismo definitivno zacementirali stanje kakvo imamo sada i u kojem HDZ dominira nad jednim probosanskim blokom koji ima pet puta više ruku od njih. Ukoliko je Čović zainteresiran da rješava člana Predsjedništva BiH na način kako to želi, kroz implementaciju presude Evropskog suda po apelaciji Sejdić-Finci, morat će pristati na neke stvari za koje smo mi zainteresirani u Domu naroda Parlamenta FBiH, odnosno prije svega uklanjanja trenutne situacije, dominacije i blokade u kojoj živimo već treću godinu”, nastavio je Izetbegović.

Za Dodika je kazao da se upustio u nešto u čemu nema šanse da nadjača.

“Da li iko može zamisliti da će se zemlje koje garantiraju Dejtonski mirovni sporazum, prije svega SAD, povući pred njim i SNSD-om, ili da će se NATO povući iz BiH. Nadjačati ne može snage koje stoje na istini onoga što se dešavalo u BiH. Nezamislivo je da stanu na stranu koja glorifikuje ratne zločince. Može nas uvesti u krizu, ali pobijediti s time ne može”, naglasio je Izetbegović.

Inače, Izetbegović danas boravi u Tuzli povodom obilježavanja 31. godišnjice Gradskog odbora SDA, a kroz šetnju gradom zastao je na Kapiji, mjestu stradanja mladosti 25. maja 1995. godine.

“Kapija je mjesto pogibije tuzlanske mladosti i čak je i to mjesto koje negira politika koju oličava Milorad Dodik, a Vučićev režim ne isporučuje čovjeka odgovornog za to. I ovom prilikom upućujem zahvalnost Valentinu Inzku jer je povukao potez koji nije samo od pomoći nama koji predstavljamo stranu žrtve onoga što se dešavalo u BiH, već i srpskom narodu jer treba skinuti hipoteku i ostaviti je na Đukićima i ostalima koji su uradili to što su uradili”, zaključio je Izetbegović.

(SB)