Politika 26.05.2021.

IZETBEGOVIĆ: Jeste bilo grešaka, ali je BiH najuspješnija u regionu u borbi sa koronom

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da je BiH, uprkos greškama i propustima, vjerovatno najuspješnija zemlja u regionu kada je u pitanju borba protiv pandemije virusa korona.

“Jeste bilo grešaka i bilo je propusta, ali je istina koju brojke pokazuju i dokazuju drugačija od onoga što je percepcija. Može ljudima to izgledati malo i nevjerovatno, ali BiH je u skoro svim aspektima, uz ova dva problema nabavke respiratora i sporosti u nabavci vakcina, vjerovatno najuspješnija u regionu i nešto bolja od prosjeka u Evropskoj uniji, kada je u pitanju usporavanje širenja zaraze i ekonomski aspekt, odgovor na ekonomske probleme”, naveo je Izetbegović, prenose Nezavisne.

Kaže da je izgledalo da će biti katastrofalno, prije nekih godinu dana, “međutim, brojke koje gledamo u zadnjih par mjeseci su jako optimistične – porast izvoza, rast BDP-a, ubiranje poreza”.

Vidi se, istaknuo je on, svjetlo na kraju tunela.

“Ostaje nam još mnogo toga da uradimo. Te fundamentalne stvari su odbranjene i stabilizirane. Treba dalje čuvati mir u BiH, na Balkanu. Ne treba potcjenjivati opasnosti, ali raditi na jednoj modernoj, dobroj državi koja će zaštititi bosanskog čovjeka i njegovo okruženje”, rekao je Izetbegović u izjavi Feni.

(SB)