Politika 26.07.2021.

IZETBEGOVIĆ NAKON ODLUKE PARTIJA IZ RS: Dodik se neće dobro provesti

ČITANJE: 3 minute

Na sastanak predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS povodom odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH.

Tu odluku je gostujući na Hayat TV prokomentarisao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, prenosi raport.ba.

“To je trebalo da starta sa prvim augustom. Tada bi svi išli na kolektivne godišnje odmore, faktički parlamentarci, članovi Vijeća ministara, tako da je august svakakako bio mjesec vakuma u radu. Pomjerili su to za sedam dana, tako da će vjerovatno taktizirati da vide mogu li šta dobiti u narednih 40 dana, a onda će se u septembru sve nastaviti. Koje je to pravo ugroženo srpskim predstavnicima? Pravo da negiraju genocid, pravo da slave ratne zločince, pravo na jedan aparthejd koji živimo u RS. U RS imamo 20 posto nesrba, a samo je tri posto na rukovodećim funkcijama. U RS je Bošnjacima zabranjen Bosanski jezik, u RS se osveštavaju, dakle imaju srpske slave pravoslavne, državne institucije, škole. Oni misle da su ugroženi? Ne samo da neće negirati genocid, ne samo da neće slaviti zločince, nego će sve ovo što sam nabrojao, cijeli ovaj katalog polako odustati od toga. Kažu da bi željeli da se dogovorimo, da se ništa ne nameće. Sve možemo da se dogovorimo, ovo sve što sam nabrojao i još mnogo toga. Dakle, ne možete vi na pitanjima genocida, slavljenja Radovana Karadžića suprostaviti se međunarodnoj zajednici i pobijediti. Jedno vrijeme će da prave krizu i onda će da odustanu, jer nisu u pravu” – kazao je Izetbegović.

Da li će međunarodna zajednica smijeniti Milorada Dodika?

Mislim da će se to tako i završiti. Milorad Dodik je jedan jako bogat čovjek u jednom jako siromašnom narodu. I na ove tema, na nacionalizam još uvijek se drži i tjera opoziciju i narod da stane uz nejga, ali ima momenat kada je tome kraj i upravo na ovoj temi mora doći tome kraj. On ide u sudar sa međunarodnom zajednicom i neće izaći kao pobjednik u tom sudaru sa zapadnim silama.

Izetbegović je poručio da se ne može na pitanjima genocida i slavljenju Radovana Karadžića suprotstavljati međunarodnoj zajednici i pobijediti u tome.

“Nema govora o tome, samo je pitanje koliko će to trajati, koliko će ih ta tvrdoglavost i inat koštati. Oni se naravno takmiče među sobom ko je veći Srbin pred narodom, ali odustat će. Ovo nije prvi, a ni zadnji put, ali svaki put će to biti slabijeg intenziteta. Neće to moći ostati, teren je klizav, to je kao živo blato, ne možete uporište naći za politiku i priču o vlastitoj ugroženosti na tome što vam neko brane da druge ugrožavate, da negirate genocid i slavite ratne zločince u 21. vijeku. To će morati da nestane” – poručio je Izetbegović.

(SB)