IZETBEGOVIĆ: Ne vjerujem da će Dragan pratiti Dodikove avanture, ČOVIĆ: Strane sudije davno trebale otići iz BiH

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, kazao je danas novinarima kako ne vjeruje da će Dragan Čović pratiti avanture Milorada Dodika, ali da EU snosi odgovornost za ponašanje lidera SNSD-a.

Izetbegović je rekao kako smatra da će politički predstavnici RS u institucijama BiH biti suzdržani prilikom donošenja odluka te na taj način vršiti pritisak.

“Mi nećemo moći popustiti pod tim pritiskom. Pokušali su da u entitetu RS uzurpiraju zemljište, Ustavni sud BiH je po našoj apelaciji to spriječio i sada se traži da mi oslabimo taj sud. Mi to nećemo uraditi”, kazao je Izetbegović.

“Komarica? Bez komentara”

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da je, što se njega tiče, davno bilo vrijeme da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH.

– Kako ćemo do toga doći, treba konsenzus, dogovor, to je Ustav BiH – traženje zajedničkog rješenja – rekao je Čović novinarima.

Govoreći o današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, Čović je rekao da je sastanak dogovoren prije 10 dana i da će iduće sedmice imati sastanak sa predsjednikom SBB Fahrudinom Radončićem, te da se dogovara sastanak i sa SDA.

– Mislim da je ova situacija takva da trebamo kao partneri koji čine vlast na nivou BiH sjesti, razgovarati, pojasniti neke stavove da ne bi komunicirali putem medija – istakao je predsjednik HDZ.

On nije želio da komentariše izjavu banjalučkog biskupa Franje Komarice da, kako je rekao, Republika Srpska otima Hrvatima zemlju, ističući da ne želi komentarisati izjave bilo kog vjerskog velikodostojnika.

Čović je rekao da je stav HDZ BiH da treba razgovarati do kraja transparentno o svim pitanjima, pa i o tim pravnim i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj.

(Nezavisne, Srna)

OBNAVLJAJU MREŽU: “Rajaner” od 1. avgusta uvodi letove iz Brisela i Minhena za Banjaluku

Niskobudžetni prevoznik Rajaner nastaviće tokom ljetnje sezone samo dvije linije ka Banjaluci i Nišu, jer nastavljaju sa obnavljanjem svoje mreže. Niskotarifni prevoznik, koji je prije dva dana proslavio povratak u letove sa preko 1.000 dnevnih letova širom Evrope, obnavljaće poslovanje na dva tržišta sledećeg mjeseca. Već je pokrenuta usluge ka Hrvatskoj i Crnoj Gori, piše

PRIJETNJA RADNICIMA: Upozoreni da će dobiti otkaz u banjalučkom marketu ako se zaraze koronom

Posla za inspektora ponovo bi moglo biti i u trgovačkim radnjama. U jednom banjalučkom marketu osvanulo je prijeteće upozorenje radnicima – ko se zarazi koronom dobiće otkaz. Anonimne prijave već su stigle do sindikata i Republičkog inspektorata koji najavljuje izlazak na teren već naredne sedmice. Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se

SAVIĆ (SDS): U Srebrenici kandidat Srbin, u Mostaru zajednička lista

„SDS želi načelnika Srbina u Srebrenici i u tom smislu ćemo pristupiti izboru za kandidata za načelnika opštine i u narednih pet do sedam dana bi trebalo da opštinski odbori u Srebrenici vide koja je to ličnost oko koje će se okupiti“, istakao je zamjenik predsjednika SDS Rado Savić. Govoreći o izborima u Mostaru, Savić

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se