Vijesti 24.03.2021.

Izetbegović: Nisam stručnjakinja za respiratore, najdraži su mi Drager

ČITANJE: 2 minute

Današnja svjedokinja u predmetu “Respiratori” u Sudu BiH Sebija Izetbegović odgovarajući na pitanja odbrane i tužioca kazala je da nije stručnjakinja za respiratore, ali da su joj najdraži marke Drager.

“Meni su najdraži Drager respiratori. Zato što sam 27 godina radila kao ginekolog u operacionoj sali. Moje pacijentice su tada bile i u Njemačkoj, Italiji i Francuskoj, gdje god sam se educirala. Pošto je to bilo tržište EU i svi su koristili Drager. Odrastala sam uz Drager, ono kao kad volite neku pjesmu. Radila sam kasnije i s drugim proizvođačima, s kojima nismo imali nikakav problem. Ali ja nisam stručnjak za njih, jer na njima rade anesteziolozi”, kazala je, prenosi Klix.

Na pitanje tužioca kako joj je najdraži Drager ako nije stručnjak za respiratore, ponovila je da su joj najdraži.

“Od svih auta mi je najdraži Bentley, ali ne mogu da ga vozim”, konstatovala je.

Komentirajući ponudu firme Cubicus kazala je da nije realizovana jer je ta firma dobila četiri puta veću ponudu i da ih je prodala njima. Advokatica Vasvija Vidović je pitala da li je Svjetska banka kupila te respiratore.

“Jeste. Svjetska banka je to kupila. Sada sam se sjetila kada ste spomenuli. Kupili su po četiri puta višoj cijeni”, prisjetila se. Kazala je kako je dan prije proširene sjednice Vlade FBiH u martu prošle godine EU dala obavijest da zatvara granice za izvoz respiratora i medikamenata.

“Dobila sam privatno saznanje da je Turska zatvorila izvoz respiratora, jer su jednog dobavljača zaustavili i skinuli mu sve respiratore koji su išli za BiH, ne za KCUS. Nama su u tom trenutku preostale samo Koreja i Kina”, rekla je.

Na pitanje da li se na KCUS-u danas koriste respiratori koje je nabavila “Srebrena malina”, Izetbegović je kazala da se koristi svih 30.

“Svi su danas u pogonu, u našem Respiratornom centru. Koriste se za invazivnu i neiznvazinu svrhu. Svi su u intenzivnoj njezi”, rekla je.

(E.M)