Politika 27.11.2022.

IZETBEGOVIĆ O FORMIRANJU VLASTI: “Ništa još nije gotovo”

ČITANJE: 2 minute

– Ništa još nije završeno. SDA je pobjednik izbora na svim nivoima i ima obavezu zastupati najbrojniju grupaciju birača. Većinom su to Bošnjaci privrženi tradicionalnim vrijednostima, bosanskohercegovački patrioti. Nemamo namjeru dopustiti da taj bazični segment bh. društva ostane bez utjecaja u političkom životu zemlje, poručio je lider SDA Bakir Izetbegović komentarišući mogućnost da SDA ostane bez vlasti u FBiH i na državnom nivou.

Izetbegović je u intervjuu za Kliks poručio da će ukoliko se to ostvari i, kako navodi, najjaču bošnjačku i bosansku stranku zamijeni skup desetak heterogenih stranaka, aktivno raditi na tome da se takav savez tokom mandata raspe i “presloži na ispravan način”.

Razgovor sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem najavio se po okončanju izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

“To je jedino logično. Ukoliko grupacija u kojoj bi bila SDA bude imala potrebnih trinaest delegata, onda taj sastanak, naravno, mora polučiti neizbježnu koaliciju na federalnom i državnom nivou”, dodaje Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da HDZ ne želi koaliciju sa blokom stranaka u kojem je DF, ali da želi sa blokom u kom je NIP.

“Razlozi za to su sasvim jasni, predsjednik NIP-a odgovara Čoviću jer javno zagovara da u Predsjedništvu BiH treba sjediti Hrvat iz HDZ-a, a ne Željko Komšić. Čitav protekli mandat HDZ je blokirao uspostavljanje novog saziva Vlade FBiH jer je želio zadržati oslabljeni SBB, koji ima isti stav kao i NIP o Komšiću, a spriječiti ulazak rastućeg DF. Čović sebi bira i hrvatske i bošnjačke predstavnike služeći se različitim alatima za to, po potrebi i blokadama. Ovaj put mu na ruku idu stranci i bošnjačke podjele, ali ništa još nije sigurno niti završeno. I dalje stojim pri stavu da bi široka probosanska koalicija u kojoj bi osnovu činile SDA, SDP i DF bio najbolji odgovor onome što su u proteklom mandatu radili, a u ovom će nastaviti da rade SNSD i HDZ”, dodaje Izetbegović.

(N.S)