Politika 09.10.2022.

Izetbegović o mandataru za Savjet ministara: Neka se dogovore u Predsjedništvu BiH

ČITANJE: 6 minuta

Lider SDA Bakir Izetbegović danas je izjavio da još nije dobio poziv od Dragana Čovića (HDZ) za pregovore o formiranju vlasti, ali da će se rado odazvati svima jer kaže kako treba napraviti jake i stabilne vlade.

“Pregovori tek trebaju krenuti, još nemamo finalne rezultate iako se naziru. Vrijeme je da se ostvare kontakti. Mi smo otvoreni za sve, treba napraviti jake i stabilne vlade. Rekli smo da će SDA pobijediti i pozvati sve da stabiliziramo prilike u BiH. Još nisam dobio poziv od Čovića, još su to kontakti na nivou generalnih sekretara. Rado ću se sastati i sa gospodinom Čovićem”, kazao je Izetbegović i potvrdno odgovorio da isto važi i za SNSD.Na pitanje da li SDA ima odgovor na Schmidtove odluke da “zacementira” poziciju HDZ-a, Izetbegović je rekao da je to odluka visokog predstavnika koja se ne može mijenjati, prenosi Klix.

“Eventualno nešto može promijeniti Ustavni sud, ali o tome ne bih danas. Efektnog odgovora sada nemamo. Iste stvari treba uraditi i u RS-u, prije svega. Visoki predstavnik nije visoki predstavnik za FBiH već za cijelu državu i tražimo da obrati pažnju I na stare problem Hrvata i Bošnjaka u RS-u kao i na presude koje čekaju impelemtaciju”, dodao je.

TRAŽE RJEŠENJA ZA SVEIzetbegović: OHR je izašao ususret isključivo zahtjevima HDZ-a, a ignoriše diskriminaciju u RS-u

Izetbegović je kazao da Trojka trenutno ima veći kapacitet od SDA u Kantonu Sarajevo te da smatra kako treba napraviti jaku koaliciju koja neće izbaciti jedan bitan segment.

“To su stranke koje podržavaju Srbi, stranke koje podržavaju Hrvati, stranke koje podržavaju Bošnjaci tradicionalisti i stranke koje podržavaju ljevičari. To su četiri komponentne bh. društva. Na sve se treba osloniti u situaciji u koju očigledno ulazimo; s ratom u Ukrajini, s inflacijom, s eventualnim nedostatkom energenata, sa svim blokadama koje imamo u BiH… SDA odgovara takav odgovoran pristup”, kazao je.

On je kazao da je SDA ostvarila odličan rezultat na izborima, a da je on popravio sve dosadašnje rezultate za člana Predsjedništva BiH.

“Generalno, kada uzmete dva bloka, odnos je 3:2 u njihovu korist. Dobio sam 40 posto od 100 ljudi, sam. Zaostajem 10-12 posto za SDA. Tačno toliko i Bećirović zaostaje za ‘jedanaestorkom’. SDA ima jednak odnos u odnosu na 11 stranaka, 3:2. O nekoj razlici, nepodršci prema meni – nema ni govora. Dapače, ona je minimalno povećana”, rekao je.

Izetbegović je kazao da su mu kolege u SDA čestitale na rezultatu i predizbornoj kampanji.

“To je čudesan rezultat s obzirom na napade… Ne mogu nadjačati 11 ljudi. Ne može jedan jač čovjek nadjačati 11 djece”, kazao je.

Što se tiče federalnog premijera Fadila Novalić (SDA) koji je završio na američkoj crnoj listi, Izetbegović je rekao da je Novalić samo pomogao penzionerima i o tome ih obavijestio.

“I zbog toga je stavljen na crnu listu. Ponekad pomislim da sada moram upozoriti ljude gdje trebaju preći cestu. Ako ne pređu gdje je prijelaz, mogli bi završiti na crnoj listi. Mislim da mjere State Departmenta gube vjerodostojnost s ovakvim postupcima. Šta je to uradio Hasan Čengić? Branio državu. State Department ima jedan dupli standard kada su u pitanju Bošnjaci i SDA”, kazao je.

Na pitanje da li će SDA podržati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH iz HDZ-a, Izetbegović je kazao:

“Imamo dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH. To je pitanje za njih. Ono što oni podrže, podržat će i SDA. Dobili su ljudi odgovornost, pa zašto bi SDA nosila odgovornost umjesto njih. Neka se tri člana Predsjedništva BiH dogovore, a SDA neće biti remetilački faktor niti će tražiti nešto nemoguće. Politika je umijeće mogućeg, sa svim okolnostima i odlukama, nametnutim i ovakvim i onakvim. Treba zadržati sigurnost i stabilnost u zemlji”, zaključio je.

Ovo su zaključci sjednice Predsjedništva SDA:

Predsjedništvo SDA pozdravlja izborne rezultate koje su Stranka i njeni kandidati ostvarili na svim nivoima vlasti. Unatoč agresivnim medijsko-propagandnim napadima kojima su bili izloženi predsjednik Izetbegović i Stranka u cjelini, neprincipijelnim udruživanjima političkih oponenata, ostvareni rezultat jedan je od najboljih koji su ikada postignuti.

SDA je ubjedljivi pobjednik izbora i imat će najviše mandata u parlamentima na svim nivoima vlasti. Zadržan je, a u pojedinim kantonima popravljen rezultat iz 2018. godine, što je izuzetan uspjeh u okolnostima koje su proizvedene pandemijom, ekonomskom krizom i konstatnim blokadama.

Predsjedništvo SDA smatra da razgovore o formiranju vlasti na svim nivoima treba da vode pobjednici izbora i u tom kontekstu se zadužuju timovi SDA da pokrenu razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima.

Predsjedništvo SDA smatra da izmjene Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo Visoki predstavnik ne nude pravična i cjelovita rješenja, jer se njima ne implementiraju predsude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

Jednostranom implementacijom presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, Visoki predstavnik je izašao u susret isključivo zahtjevima HDZ-a i time cementirao njihovu poziciju omogućivši im da budu nezaobilazan faktor u vlasti na nivou države i entiteta Federacija BiH.

Predsjedništvo SDA od Visokog predstavnika traži da tretira istinske, decenijama prisutne probleme u Bosni i Hercegovini, na prvom mjestu diskriminaciju u entitetu RS, te da u skladu s tim osigura simetrična i identična rješenja u oba bh. entiteta u pogledu nadležnosti i funkcija Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS, kao i predsjednika i potpredsjednika FBiH i RS. Trenutna rješenja dodatno diskriminiraju Bošnjake i Hrvate u entitetu RS, koji postepeno prestaju biti politički faktor u entitetu RS. Pozivamo OHR da eliminiše diskriminirajuća rješenja zbog kojih nakon implementacije izbornih rezultata Bošnjaci i Hrvati mogu doći u situaciju da izgube mehanizme zaštite vitalnog nacinalnog interesa u RS.

Predsjedništvo SDA smatra da je posebno opasno mijenjati etnički raspored rukovodećih funkcija u entitetu Federacija BiH, a iz toga izuzeti funkcije predsjednika i premijera u entitetu RS, što je u direktnoj suprotnosti da sa odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. U entitetu FBiH predsjednik i premijer nametnutim amandmanima OHR-a ne smiju biti iz istog naroda, dok je u RS to omogućena praksa, koju bi Visoki predstavnik trebao promijeniti.

Predsjedništvo SDA smatra da je Visoki predstavnik propustio priliku da dovrši intervencije na Izborni zakon BiH koje se odnose na integritet izbornog procesa, a kojim bi se osiguralo elektronsko glasanje i spriječile izborne krađe. Pozivamo ga da to uradi.

(A.M.)