Politika 16.12.2020.

Izetbegović o optužbama Lavrova: Komšić i Džaferović imaju “snažan integritet i vlastiti stav”

ČITANJE: 1 minuta
Izetbegović je kazao da je ono što je Lavrov kazao jučer u Beogradu, poslije odlaska iz naše zemlje, potpuna besmislica.

“Gospodin Lavrov se zaustavio na tome da je to dirigovano, da im je neko rekao da urade. Ja sam se čuo sa gospinom Džaferovićem koji mi je kazao šta je odlučio. S njim se konsultujem često, ali s Komšićem samo jednom, kad smo pričali o Vijeću ministara i uvjetovanju za NATO put”, kazao je Izetbegović u Mostaru, gdje se nalazi u posjeti vezanoj za izbore u tom gradu.

On je kazao kako Komšić i Džaferović imaju “snažan integritet i vlastiti stav”, a za postupke Rusije kazao je da nisu dobronamjerne jer su “neselektivna podrška RS-u i Miloradu Dodiku te direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH”.

“Lavrov je sam kriv za nepoštivanje simbola i zakona Bosne i Hercegovine te slao takve poruke i natjerao Džaferovića i Komšića da donesu takvu odluku”, izjavio je on.

Izetbegović je kazao kako je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković na “teta a tete” sastanku s Lavrovom ruskom ministru kazala ovakve poruke, kakve je on danas komunicirao novinarima.

Ponadao se da će se situacija u Mostaru razvijati mimo najavljenih blokada, za koje je ustvrdio da bi bile treće, nakon Ustavnog suda i izvršne vlasti u Federaciji BiH.

(Klix)