Politika 28.05.2021.

Izetbegović: Očekujem da će Šmit biti efikasniji od Incka

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik SDA Bakir Izetvegović izjavio je da očekuje da će novi visoki predstavnik u BiH Kristajn Šmit biti efikasniji od prethodnika Valentina Incka jer će imati jaču podršku.

“On ima jača leđa od Incka. Ja se nadam da će Šmit imati jaču podršku, jer dolazi iz NJemačke”, rekao je Izetbegović novinarima u Mostaru komentarišući jučerašnju odluku Upravnog odbora PIK-a da imenuje Šmita uprkos protivljenju Rusije.

Izetbegović kaže da bi Incko učinio bi više da je imao podršku, te ocijenio da je odlazeći visoki predstavnik “sasvim sigurno bio prijatelj BiH” i odlično poznavao ovdašnje prilike.

On je naveo da imenovanju novog visokog predstavnika postoje otpori Ruske Federacije i Republike Srpske, ali da smatra da će “biti prevaziđeni”.

Osvrćući se na izjavu predsjednika hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića da je ta zemlja u EU otvorila temu trećeg entiteta, Izetbegović kaže da ga takve priče ne zabrinjavaju jer traju 30 godina i nisu dale rezultat, zbog čega bi trebalo odustati od njih i okrenuti se izgradnji evropske BiH.

“Trebalo bi da odustajemo od priča o raznim Herceg-Bosnama, o nastavcima nekih političkih UZP-ova /udruženi zločinački poduhvat/. Vrijeme je da se jedni drugima okrenemo i pravimo mir i stabilnost, da ne otvaramo te rane od prije 25 i 30 godina, već da pravimo jednu normalnu građansku i evropsku BiH”, smatra Izetbegović.

On tvrdi da su “Bošnjaci u BiH mnogo više zainteresovani da Hrvati ostanu u BiH nego Jandroković”.

“Ova zemlja je dala trećinu stanovništva Hrvatske – premijere, sportiste, umjetnike. BiH je i te kako mnogo dala Hrvatskoj i mi bismo voljeli da procesi iseljavanja Hrvata prestanu, da naša braća Hrvati ostanu tu sa nama. Sve ćemo činiti da bude tako”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović ne vidi da je riječ o zabrinjavajućem trendu iseljavanja Hrvata.

“Ono što je tjeralo Hrvate iz BiH bila je jedna glupa nasilnička politika koja je dolazila iz Zagreba prije tridesetak godina i koja je pokušavala da pravi etnički čiste entitete, koja je sukobila Hrvate sa njihovom braćom Bošnjacima. Mi smo ovdje bili jedna nacija prije 400-500 godina, tako da se nadamo prestanku takvih politika, pomirenju i zajedničkom životu u BiH. Najbolje je da nas ostave na miru da mi ovdje sami napravimo dobre odnose kakvi su nekada bili”, rekao je Izetbegović.

Predsjednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković izjavio je danas za Osječku televiziju da je BiH jedan od glavnih prioriteta Hrvatske zbog Hrvata, te da je Hrvatska u EU otvorila temu “trećeg entiteta” i skrenula pažnju na “unitarizam većine bošnjačkog naroda”.

(Srna, E.M)