IZETBEGOVIĆ: Očistit ćemo SDA i otvoriti vrata za Srbe i Hrvate

“Evropa isisava mlade ljude sa Balkana čime je pogođena i BIH i Goražde i svi mi. Ne može se taj proces zaustaviti, ali se da usporiti ako budemo spriječili krize i probleme u BIH, ako pružimo tim mladim ljudima šansu”, rekao je Izetbegović.

On je ovom prilikom najavio da će Federacija BIH postati najveće gradilište na Blakanu.

“Masovna gradnja cestovne i energetske infrastrukture je konačno pred nama, koridor 5C, auto put Sarajevo-Beograd preko Tuzle i Brčkog, ali i preko Goražda, brze ceste prema Goraždu, Travniku, Neumu, Termoblok 7 u Tuzli, vjetroparkovi u Hercegivini, sve je to planski i finansijski zaokruženo i u sljedećih deset godina će nam donositi preko milijardu maraka godišnje investicija i zapošljavati građevinsku operativu. Federacija će, kao što smo obećali, postati najveće gradilište na Balkanu”, poručio je Izetbegović.

Govorio je o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji, međunarodnim odnosima,odnosima u regionu, uspavanoj Međunarodnoj zajednici, pregovorima i koalicijama, politici koja je unijela razdore i podjele te predstojećem kongresu SDA.

Politika se “vuče na dlaku”

“Politika je unijela razdor, bilo je previše podjela, par stotina glasova i uđe se u parlament, došlo je borbe među ljudima gdje se pomalo zaborave opći ciljevi. 29 godina se bavimo politikom, znamo šta radimo, dovest ćemo mi ova kola gdje treba, samo će biti zastoja, bit će sporosti, puno je kočničara, puno je onih koji ne vole ovu zemlju i koji joj podmeću. Nekad narodu nije jasno kako mi vodimo politiku, često govore trebalo bi odlučnije, teba udariti šakom od sto. Što rekao Alija, ‘ne udara se na Blakanu i u Bosni šakom od sto, politika se vuče na dlaku”, kazao je Izetbegović.

Podsjetio je na negativni postizborni fenomen u kojem su se svi udružili protiv SDA koja je svojim bosansko-bošnjačkim odgovorom (SDA, SBB, DF) pokazala da je “velika stranka”.

“Bolje podijeliti fotelje nego dopustiti da neko proba podijeliti zemlju, moramo biti zajedno, ne treba biti sebičan. Imamo tu reakciju dijela Bošnjaka na nastavak naše saradnje sa SBB, meni ‘otvaraju oči’ pitajući sjećam li se šta je sve bilo. Naravno da se sjećam, ali politika je umijeće mogućeg, radimo sa onima koji hoće. BH blok, ljevičari neće, pobjegli su u Sarajevo na onaj veliki budžet i lijepo im je, a neće da se bore za BIH, dok Fahrudin Radončić hoće. Bez obzira kakve smo sukobe imali”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o aktivaciji MAP-a, istakao je važnost kompromisa koji se nastoji postići.

“MAP je aktiviran prije devet godina, mi treba da šaljemo akcione odnosno nacionalne planove svake godine i to će se desiti, mi to možemo uraditi jednostrano, u Vijeću ministara ćemo mi preuzeti MUP, SBB sigurnost, DF odbranu i možemo putem jednog od ministarstava slati te planove u Brisel, ali ne želimo tako, želimo imati dogovor, a ne raditi nešto ‘uz nos’. Izlaz je vratiti se procedurama, neka kandidat bude iz SNSD-a, to će vjerovatno biti Tegeltija. Neka izađe sa planom rada i neka se očituje o svim bitnim elementima, ekonomija, odlazak mladih, reformska agenda, Evropski put i NATO put. I ne može reći da će raditi protiv Ustava i zakona, tako da ove stvari moraju krenuti umjesto da tu loptu i vruć krompir pokušavaju prebaciti SDA i nas optužiti da nešto kočimo. Oni su sve zakočili, i neka se pomire s tim da u ovoj zemlji ima Ustav i zakon i mislim da ćemo takav razvoj događaja gledati uskoro”, poručio je predsjednik SDA.

O kongresu SDA

Govoreći o predistojećem kongresu SDA koji je planiran u septembru Izetbegović je između ostalog najavio donošenje novog statuta stranke, nastavak “čišćenja” i podmlađivanje SDA.

“SDA stari, bili smo u prosjeku stari 35 godina kad smo je osnovali danas je taj prosjek 55, postali smo malo glomazni, a onda i spori i tromi, nemamo prodora u srpski i hrvatski korpus. Kao što je Alija govorio ‘Bosanska brava se otključava ključem sa tri zubca, bošnjačkim, srpskim i hrvatskim’, a mi imamo jedan i ako su Srbi i Hrvati mogli biti u Armiji BIH i ginuti za ovu zemlju što ne bi mogli biti sa nama u politici u istoj stranci, otvorit ćemo im vrata. Moramo ojačati energiju kroz podmlađivanje, moramo se nastaviti čistiti, politika kvari ljude, bilo je stvari kojih nije trebalo biti, neke smo odstranili, neki će da odu, kadrovska politka je srž svake politike. U septembru imamo kongres i uduplat ćemo ga, doći će izabrani predstavnici onda ćemo pozvati sve koje je narod birao i potvrdio, imat ćemo kongres od preko 1.000 ljudi. Vrijeme je za novi statut, da ga nanovo donesemo, regionalne odbore prislonit ćemo kantonalnim, od bošnjačke iskoračiti ka bosanskoj stranci, uraditi racionalizaciju glomazne strukture, odrediti kvote za Srbe, Hrvate, za žene i mlade, ne smijemo dopustiti da u Predsjedništvu ili u Glavnom odboru nema više ni jednog omladinca, spriječiiti akumalaciju funkcija, smanjiti broj potpredsjenika, ograničiti broj mandata na maksimalno tri”, poručio je Izetbegović na tribini u Goraždu.

(Klix.ba)
DODIK STIGAO U BUDIMPEŠTU “Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. Oni su istakli da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski

DAN INDIJSKE KULTURE Joga sve popularnija u Banjaluci

Na tvrđavi Kastel danas je organizovan peti Međunarodni dan joge i dan indijske kulture u gradu. Svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Igor Radojičić koji je naglasio da je Indija, kao jedna velika zemlja, bogate kulture i tradicije, prepoznala Banjaluku kao jedan od gradova prijatelja ove manifestacije. – Gradska uprava godinama pruža podršku indijskim prijateljima,

“NISTE SAME” Podrška ženama u postporođajnom periodu

Centar za edukaciju i promociju zdravog života organizuje susrete grupe podrške za žene u postporođajnom periodu, u okviru implementacije projekta „Uspostavljanje grupa za samopomoć i psihološku podršku ženama u perinatalnom periodu na području Grada Banjaluka“. Učešće je besplatno, a početak je najavljen za 20. jun. Na ovim grupama imaćete priliku da u povjerljivoj i prijatnoj

STIGLI U BANJALUKU Biciklisti završili trku dugu više od 1.000 kilometara

Učesnici brevet biciklističke trke duge 1.030 kilometara stigli su danas na cilj u Banjaluku. Biciklisti iz BiH, Belgije, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske započeli su u četvrtak, 13. juna iz Banjaluke vožnju dugu 1.030 kilometara, za šta su na raspolaganju imali samo 75 časova. Multidisciplinarnu biciklističku manifestaciju “Bi hard, ultra rejs end brevet” (“B-HARD Ultra Race

BORENOVIĆ: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na niovu BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije, te napomenuo kako su izabrani kolegijumi oba doma parlamenta BiH i podijeljeni resori. “Pozivamo ih da završe ovaj posao,

Očekuje se jako nevrijeme, Protivgradna zaštita Srpske spremna

Jako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao je za Srnu direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović. Dejanović je naveo da se nestabilnosti očekuju oko korita rijeke Vrbas, oko planine Kozare, oko ribnjaka u Prijedoru, oko Bardače u Srpcu i oko ribnjaka u