Politika 04.10.2022.

Izetbegović: Rano je govoriti o koalicijama na nivou BiH

ČITANJE: 1 minuta

Lider SDA Bakir Izetbegović rekao je danas da je još rano govoriti o koalicijama i dijeljenju pozicija u zajedničkim institucijama BiH.

Izetbegović je naveo da je njegova stranka dobro prošla na izborima, te da će imati dobre pozicije u Predstavničkim i domovima naroda, kao i da je proces formiranja vlasti tek počeo.

Komentarišući navode da opozicione stranke iz Republike Srpske i Federacije BiH namjeravaju formirati vlast na nivou BiH bez SNSD-a, HDZ-a i SDA, Izetbegović je naglasio da je to po njemu nemoguća misija.

Kada su u pitanju izmjene Ustava i Izbornog zakona, Izetbegović je rekao da nije optimista da će se uskoro nešto bitno moći pomaći.

“Treba formirati stabilne koalicije, a kada se stvore uslovi razgovarati eventualno o nečemu za šta se mogu dobiti dvije trećine (glasova), koliko je potrebno za izmjenu Ustava”, konstatovao je lider SDA.

Govoreći o sankcijama SAD Fadilu Novaliću, Izetbegović je istakao da su zbog razloga navedenih sankcija, one za njega ovim izgubile vjerodostojnost.

“Što se mene tiče, on je bio dobar premijer sa dobim rezultatima i mi o tome odlučujemo, a ne Stejt department”, naveo je on.

Izetbegović, koji je zamjenik predsjedavajućeg ovog doma, ocijenio je da su delegati koji nisu došli na današnju sjednicu, zbog čega je ona i otkazana, to namjerno uradili i da su bošnjački delegati raspoloženi da ovo pitanje bude na redovnoj sjednici ovog doma.