Politika 18.03.2023.

IZETBEGOVIĆ: Razmisliću treba li SDA u vlast ako je dobila fening uz pomoć Mehmedagića

ČITANJE: 5 minuta

U Sarajevu je održana sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), nakon čega se obratio lider stranke Bakir Izetbegović.

Izetbegović je danas govorio o sankcijama koje su SAD ranije tokom ove sedmice uvele Osmanu Mehmedagiću, ali se dotakao i ranijih američkih sankcija koje su upućene članovima SDA, te aktuelnim političkim pitanjima u BiH kao što su formiranje vlasti u FBiH i izbor sudije Ustavnog suda BiH.

“U vezi same te crne liste, to su presude, zalijepe vam na čelu ili leđa etiketu i onda to nosite. Nekom s pravom, nekom bez razloga, iz čisto političkih ciljeva. Svugdje u svijetu prvo predoče dokaze, a onda vas osude, a ovdje vam bez ikakvih dokaza zalijepe etiketu”, kaže Izetbegović.

Govorio je potom i o sankcijama koje su SAD ranije pripisale članovima SDA, te je naveo primjer Hasana Čengića.

Ističe da SAD to rade bez dokaza.

“Prije devet mjeseci su dali teške optužbe za SDA, prošlo je devet mjeseci i dalje ne daju dokaze. Zašto? Zašto devet mjeseci šute, šta je s tim lopovima, korupcijom?”, pita Izetbegović.

Nastavlja potom da ni sada, kao što nisu ni prethodnih devet mjesec, neće dati dokaze. Osvrnuo se na objašnjene SAD-a od prije devet mjeseci da SDA doprinosi disfunkcionalnosti FBiH i ima retoriku podjela, a podsjetio je da je HDZ od 2018. godine ta koja je blokirala imenovanje novog saziva Vlade FBiH.

“Vjerujete li vi onome čemu ste svjedočili četiri godine ili ovome što je SAD rekla sada? Je li zaista SDA kriva ili HDZ?”, pita lider SDA i nastavlja:

“Ako je SDA kriva, i ako je dobila jednog feninga od kriminalaca uz pomoć Mehmedagića, odlikovanog borca, debelo ću da razmislim šta dalje i da li ova stranka treba da bude u vladi. Ako te dvije stvari dokažu onda ćemo ponovo organizovati sjednicu GO”, poručuje Izetbegović.

Na pitanje kako bi glasao po pitanju izbora sudije Ustavnog suda BiH, Izetbegović kaže da ne bi podržao Vukoju niti bi podržao četvrtog delegata SNSD-a.

“Takve stvari ne bih podržao. Vukoja je dobar čovjek, dobar sekretar, neka bude sekretar; čovjek se pravosuđem u životu nije bavio. Ko ga je rangirao sa Butigan koja je čitav život u pravosuđu”, kazao je danas Izetbegović.

Nastavlja, potom, da se međunarodna zajednica bavi SDA samo iz razloga jer su oni bošnjački faktor u BiH. Pita se on zašto se međunarodna zajednica ne bavi “Dodikom koji im je jučer šamar udario, napravio militantu proslavu 9. januara, podržava Putina, zašto to rade samo Bošnjacima?”. Pita se nadalje da li trebaju da se zbog toga povuku?

“Povući se nećemo, suočit ćete sa žilavom strukturom SDA i suprotstavljat će se ovim politikama i međunarodnoj zajednici”, poručuje.

Još jednom je prokomentarisao američke sankcije i rekao kako su to priče iz “sarajevskih kafana koje međunarodna zajednica pokupi i prenese State Departmentu i oni odluče da po njima postupe”.

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović se najviše osvrtao na posljednje Američke sankcije kazavši da će na neistine odgovarati istinom. U odnosu na to je napravio i poveznicu sa lažnim optužbama na račun Alije Izetbegovića.

Govoreći o optužbama SAD-a prilikom obrazlaganja sankcija Osmanu Mehmedagiću, Izetbegović je to odbacio kao neprovjerene tračeve “sarajevskih kafana koje međunarodna zajednica pokupi i prenese State Departmentu i oni odluče da po njima postupe”.

“Mislim da američka ambasada nasjeda na tračeve sarajevskih kafana i opozicije SDA. Oni tužioci koji namještaju ovo oko respiratora”, rekao je.

Ostaje optužba da je Osmanagić radio stvari koje su finansijski pogodovale SDA, a Izetbegović kaže da su SAD dužne sve navode potvrditi jasnim dokazima.

Govoreći o dokazima, Izetbegović je to usporedio sa činjenicom da su, aktuelnu temu oko diplome njegove supruge Sebije Izetbegović, pojasnili i dokazali donošenjem indeksa kao dokaza o studiranju.

Potom se dotakao izjava profesora Kurjaka koji je nedavno izjavio da njegova supruga kod njega nikada nije studirala, a potom su našli snimke na kojima Kurjak govori kako je doktorski rad Sebije Izetbegović “izvanredan” i da bi ga mogla odbraniti bilo gdje.

Nastavio je da će na neistinu odgovoriti istinom te sve povezao s neistina u vezi sa njegovim ocem Alijom Izetbegovićem.

“Na neistinu ćemo odgovarati istinom. Ove godine će 40 godina kako su mog roditelja nedužnog odveli i osudili da je planirao etničko čišćenje. Bio je predsjednik države i jedini zaustavljao etnička čišćenja. Titova politika je provodila etničko čišćenje, a moj babo je to zaustavljao”, kazao je Izetbegović.

Govorio je o tome kako se sada stvara atmosfera u kojoj SDA gledaju kao kriminalnu organizaciju

“Ako bilo šta dokažu, da smo kriminalna organizacija, ja ću se povući; prije devet mjeseci su nam zalijepili etiketu ali bez ikakvih dokaza”, poručio je Izetbegović.

Naglasio je da će njegova stranka učiniti sve kako bi popravila odnose sa SAD, ali da ne mogu pristati na neistine.

“SDA će učiniti sve da popravi odnose sa SAD, samo ne možemo pristati na neistine, ima nešto što je važnije – a to je istina i pravda i ne možemo pristati na neistine, Ako je istina ovo što piše u izvještajima, ja ću se povući”, naglašava on i pita se može li dopustiti da im lijepe etikete bez ikakvih dokaza?

Za kraj, prokomentarisao je i nedavne izjave Harisa Zahiragića rekavši da je pretjerao, opisavši ga kao “mladog i temperamentnog” čovjeka koji se tek našao u politici na toj razini, a koji je dao dvije “teške” izjave koje su, između ostalog, suprotne politikama koje vodi SDA, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: SDA