Politika 15.10.2021.

IZETBEGOVIĆ: Republiku Srpsku neću nazivati genocidnom tvorevinom

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, nakon sjednice Predsjedništva stranke u Banjaluci, rekao je da bi se u BiH puno bolje živjelo da nije politike Milorada Dodika.

– Mi smo danas pozvali odgovorne snage u Srpskoj koje imaju demokratski kapacitet da se te politike zaustave. Ne može se jednostrano povlačiti iz zakona usvojenih u PS BiH. Ukoliko OHR ne zaštiti svoje posljednje odluke, mislim na zakon o zabrani negiranja genicida, mi ćemo ovlastiti predlagače da predaju apelaciju Ustavnom sudu BiH – rekao je Izetbegović, prenosi Srpskainfo.

Podsjećamo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović prošetao je danas centrom Banjaluke nakon što je bio na molitvi u džamiji Ferhadija i na Trgu Krajine se susreo i sa potpredsjednikom SDP BiH Vojinom Mijatovićem.

Zaključci Predsjedništva SDA

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović saopćio je zaključke sa sjednice Predsjedništva ove stranke koja je održana danas u Banjoj Luci. Komentarisao je političku krizu koja traje već nekoliko mjeseci, prenosi Klix.

Riječ je o sljedećim zaključcima:

“Bosna i Hercegovina je prešla dug put u 26 godina. Ne može se biti zadovoljan, ali postoji mir i stabilnost te se poboljšava životni standard. Postoji remetilačka politika SNSD-a koja traje 15 godina, od obaranja Aprilskog paketa. Ta politika vodi u krizu i neizvjesnu situaciju;

Ne postoji mogućnost jednostranog poništavanja ranije donesenih odluka. To je put u ćorsokak;

Pozivamo visokog predstavnika (Christiana Schmidta, op.a.) da izvršava svoje obaveze. Njegova šutnja ohrabruje secesionističe politike;

Tražimo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da odlučno reagira na nastraj na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine;

Požuriti sa donošenjem Zakona o doprinosima Federacije Bosne i Hercegovine čime će se povećati minimalna plata na 750 KM;

Dovršiti implementaciju Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma u FBiH – da se stotinu miliona KM godišnje izdvaja za povratak u oba entiteta;

Podržavamo zajednički izborni nastup probosanskih stranaka u Republici Srpskoj;

Da se provedu zaključci o trasi autoputa u Kozarcu”.

Na novinarsko pitanje o zakonskoj zabrani nazivanja Republike Srpske genocidnom tvorevinom, Izetbegović je odgovorio da je neće nazivati genocidnom tvorevinom i dovoditi je u pitanje.

“Ona je utvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom”, napomenuo je i dodao da je činjenica da su se u ratu dešavali zločini, ali da se za to ne može kriviti cijeli srpski narod, već samo one koji su činili zločine.

Njemu je sporno to što je Narodna skupština Republike Srpske onemogućila provođenje odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da zakonski zabrani negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

Govoreći o stanju u državi poručio je da je mir svetinja, ali da su, kako je izjavio, jedino svetiji sloboda i ravnopravnost. Pozvao je na razgovor kako bi se problemi u Bosni i Hercegovini rješavali.

(SB)