Politika 04.06.2021.

IZETBEGOVIĆ: Rezolucija HNS-a pritisak na bošnjačku stranu i SDA zbog Izbornog zakona

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je prokomentarisao zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i usvajanje rezolucije kazavši da se pojačava pritisak na bošnjačku stranu, prije svega SDA s ciljem izmjena Izbornog zakona po mjeri HDZ-a.

“Očekivano je, pojačava se pritisak na bošnjačku stranu, prije svega SDA, kako bi se ishodila povoljna izmjena Izbornog zakona u korist onog što predstavlja HNS. Sve je to na liniji non-papera i mislim da je koordinirano. Stvara se pritisak kako bi se došlo do nečega da bi se zakovalo sve ovo gdje desetina parlamentaraca u ovoj državi može zaustaviti sve što hoće”, izjavio je Izetbegović koji je danas posjetio Zenicu, prenosi Klix.

Na pitanje o građanskoj državi koja “ne odgovara Hrvata”, prvi čovjek SDA je rekao da građanska drzava BiH jeste zahtjev koji nam je dat kroz 14 prioriteta EU.

“To je normalno organizirana država, u kojoj svaki konstitutivni narod ima pravo da bude predstavljen valjano i da zaštiti svoj vitalni nacionalni interes. Živimo u vremenu kada desetina parlamentaraca na federalnom nivou i petina na državnom nivou može zaustaviti šta hoće zaklanjajući se iza floskule konstitutivnih naroda. To je diskriminacija većine od manjine”, dodao je.

Izetbegović je prokomentarisao i prijedlog Dragana Čovića da Hrvati u BiH izdavaju 1 KM mjesečno za televiziju Herceg-Bosna.

“Mi imamo u Dejtonu uspostavljen javni servis i rečeno je kakav je i unutar njega nema mjesta paralelnim sistemima. Taj sistem dvije televizije pod jednim krovom, dvije škole pod jednim krovom, dva naroda pod jednim krovom i tri države pod jednim krovom – nije smjer u kojem idemo i to nije ono što je od nas zatraženo kroz 14 prioriteta Evropske komisije”, poručuje Izetbegović.

Podsjetimo, Hrvatski narodni sabor HNS na današnjem 9. zasjedanju u Mostaru usvojio je rezoluciju, kao svoj ključni programski dokument za naredne godine.

Oko 600 izaslanika HNS-a usvojilo je tekst rezolucije koji u mnogo svojih dijelova donosi intrigantne poruke međunarodnoj zajednici, a posebno političkim rivalima u našoj zemlji.

(SB)