IZETBEGOVIĆ SA ČOVIĆEM: “Moramo ubijediti Srbe da se vrate na pozicije od prije 10 godina”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je kazao da je današnji sastanak sa delegacijom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) protekao u dobroj atmosferi.

– Mi smo dugo zajedno u koalicijama. Ja mislim da ovaj spreg, bez obzira na oscilacije u odnosima, drži stabilnost u BiH. Nekad bude, što je rekao gospodin Čović, više hemije, a nekad manje. Danas je to bio obećavajući sastanak u dobroj atmosferi, koju treba pretvoriti u efikasniju saradnju. Ono što je bitno jeste da smo se dogovorili da svakodnevni život, odnosno normalno funkcioniranje vlada na svim nivoima ne smije biti dovedeno u pitanje – izjavio je Izetbegović.

Dodao je da, uprkos krizi, rezultati rada vlada nisu loši, što, kako je kazao, potvrđuju osnovni ekonomski pokazatelji.

– Sve u BiH napreduje otprilike za tri do pet posto, kada je u pitanju BDP, porast industrijske proizvodnje, porast broja noćenja, posjeta, broj novouposlenih koji raste uredno više od 1.000 mjesečno u BiH, ali će se sasvim sigurno kriza uskoro početi osjećati. Postepeno pretvaramo Federaciju u veliko gradilište, kada su u pitanju energetska i saobraćajna infrastruktura. Ako ne bude novih kredita, ako ne napravimo novu strukturu vlasti, doći će dozaustavljanja i usporavanja – upozorio je Izetbegović.

Izjavio je da SDA nastavlja insistirati da se ne veže formiranje parlamentarnih komisija imenovanjem novog Vijeća ministara BiH, te da u HDZ-u BiH smatraju da to nije moguće uraditi s obzirom na sadašnju strukturu i odnose, bez obzira na dobru volju dvije stranke.

– Kada je u pitanju Vijeće ministara, kontroverze oko slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), HDZ ima stav da nismo to trebali vezati nikako, od samog početka, za imenovanje novog mandatara i tu se ne slažemo. SDA smatra da se radi o principima, o zaštiti ustavnopravnog konstrukta, o zaštiti vladavine zakona, o tome da entitet ne može narediti državi o onome što nije nadležnost entiteta, tako da mislim da je izlaz na kraju krajeva u postizanju kompromisa i da tu svi trebaju neki korak napraviti kada je u pitanju NATO put BiH i da nijedna strana ne može diktirati– kazao je Izetbegović.

Kada je federalni nivo vlasti u pitanju, Izetbegović ocjenjuje da su približeni principi i da ima spremnosti na kompromis, ali nije želio govoriti o detaljima, naglasivši da postoji spremnost snažnija nego u ranijem periodu.

– Valja implementirati presude Ustavnog suda, a jednako tako i Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura paralelno – dodao je predsjednik SDA.

Kazao je da se već počelo raditi na definiranju strukture novog saziva Vlade FBiH, te da će se krenuti u razgovore o pozicijama.

– SDA je tu zainteresirana za spajanje nekih ministarstava, za rotiranje nekih ministarstava, ali o tome ćemo paralelno sa usvajanjem ovih principa nastaviti da radimo. Ohrabrit ćemo HDZ i SDA u Hercegovačko-neretvanskom kantonu da formiraju novi saziv vlasti i da krenu u tom smjeru. Dogovorili smo se, kada su Lokalni izbori u pitanju, da u općinama u kojima Hrvati i Bošnjaci čine manjinu, da koordiniramo aktivnosti i da zajednički nastupimo – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je, na novinarsku konstataciju o nepostojanju značajnog napretka u kontekstu formiranja vlasti u odnosu na prije nekoliko mjeseci, kazao da “ništ dramatično novog nema, ali da ima jedna dobra atmosfera između HDZ-a i SDA”, te da ima “spremnosti da se krene u kompromis po pitanju vrlo značajnih stvari kao što je Izborni zakon, implementacija presuda Ustavnog suda i Suda iz Strazbura”

Sa Srbima se, dodaje, treba raditi na tome da se pokrene ka NATO-u, odnosno, kako je kazao, ubijediti da se vrate na pozicije na kojima su bili prije deset godina.

– Ono što se mora je da se sadašnji zakon i strategije primijene. Moj nastup na RTRS-u je bio u smislu relaksacije, bio je upućen, prije svega, gledateljstvu u RS. Niko vas ni na šta neće tjerati dok se ne dogovorimo, nema članstva u NATO-u, ali napredovanja ka NATO-u kroz ranije donesene zakone i strategije mora biti. Uradio sam nešto što treba da pomogne, a ne odmogne NATO putu BiH – objasnio je predsjednik SDA.

Ponovio je da je pitanje napretka na euroatlantskim integracijama već utvrđeno i sporazumom od 5. augusta, odnosno njegovim članom 3. koji kaže da je u skladu sa postojećim relevantnim zakonima i odlukama potrebno unaprijediti saradnju sa NATO-om, a ne unazaditi ih u fazu IPAP-a, koju smo prošli.

– Niko nikoga ne može siliti da uđe u NATO, ako to neće. Treba doći do jednog sazrijevanja stava o NATO-u i ja mislim da će se u tom smjeru stvari kretati. Imat ćete Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru u NATO-u i vidjet ćete kako im buja ekonomija, kako će da rješavaju ono što je daleko važnije od ovih pitanja, nekih ratova, bombardovanja. Zemlje koje uđu u NATO jako brzo popravljaju životni standard i mislim da je to ljudima u BiH važnije od nekih priča o nekim bombardovanjima i frustracijama od prije 30 godina. Nadam se da će doći do sazrijevanja i da ćemo zajednički neke odluke biti spremni nanovo donijeti, onako kako smo bili spremni prije deset godina – objasnio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da se nada da može doći do rješenja po pitanju slanja ANP-a na sjednici Vijeća ministara BiH, koja je najavljena za 12. novembar.

“Već 14. 11. pokrenućemo novi put”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da su danas vođeni krajnje otvoreni i prijateljski razgovori, koji, kako je kazao, svaki put prave novi korak ka optimizmu, te da je razgovarano o saradnji između ove dvije stranke s ciljem relaksacije odnosa i stvaranja drugačijeg ambijenta u odnosima Hrvata i Bošnjaka, ali i HDZ-a BiH i SDA. Spomenuo je također i potrebu što skorijeg formiranja vlasti na svim nivoima.

– Mislim da ćemo u tom duhu razgovarati naredne sedmice u Sarajevu i zakazati jedan zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi mnoge teme koje nas još opterećuju pokušali staviti na sto i naći rješenja. Zajednička je ideja da što skorija uspostava vlasti na nivou BiH nam daje šansu da za vrijeme predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom, negdje u petom mjesecu kada će ponovo biti na dnevnom redu kandidatski status Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, i BIH bude u tom paketu jer je jedina prepreka upravo uspostava vlasti – izjavio je Čović.

Čović je kazao da će razgovori o Izbornom zakonu BiH biti nastavljeni već narednog četvrtka, 14. novembra, u Sarajevu, kada će se sastati ekspertski timovi stranaka.

– Mi smo iznijeli vrlo jasan stav da želimo razgovarati o svemu onome što je danas problematično kada je u pitanju odluka pravosudnih institucija, i u BiH i Suda u Strazburu, kada su u pitanju Grad Mostar, Dom naroda FBiH i Predsjedništvo. Vidjet ćemo kojom dinamikom smo u stanju oko toga raditi. Obavezali smo se da imamo jednu dinamiku naših ličnih razgovora. U posljednjem vremenu smo kolega Izetbegović i ja imali na desetke razgovora, kojima možda nema previše mjesta u javnosti. Stvaramo jedan ambijent koji nudi povjerenje i jedno približavanje odnosa, a sve u funkciji da BiH profunkcionira – poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Najavio je Čović i sastanke sa “trećim partnerom”, odnosno SNSD-om, te da bi se u pozitivnoj atmosferi mogao napraviti jedan vidan iskorak.

Govoreći o izjavama visokog predstavnika Valentina Inzka vezanim za stavove HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH, Čović je kazao da je “legitimno predstavljanje” usklađeno sa odlukom Ustavnog suda BiH.

– Mi ćemo se slijepo držati Ustava BiH, zagarantirane konstitutivnosti hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u tom Ustavu i odluka Ustavnog suda, a nekoliko ih ima, koje govore o legitimnom političkom predstavljanju i ulozi konstitutivnih naroda u BiH – izjavio je predsjednik HDZ-a BiH.

Kada je u pitanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Željku Komšiću, kazao je Čović da je on za HDZ “nelegitimni, nelegalni, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH”, te da je odnos HDZ-a prema njemu “takav kakav jeste”.

– Činjenica je da se rješenja mogu naći, da su ona bila na stolu posljednjih nekoliko godina. Mislim da ćemo moći već 14. 11. kada pokrenemo operativna tijela, pokrenuti neki put – zaključio je Čović govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH.

(faktor.ba)

CVIJANOVIĆ: Treba ući u konstruktivnu reformu pravosuđa, a ne baviti se stereotipima

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović komentarišući saopštenje PIK-a rekla je da su to stereotipi i da se osvrću i na pitanja koja nisu bila predmet ni zaključaka Narodne skupštine ni diskusija koje su se tamo čule. – Potrebno je da se iz tih stereotipa izađe i donesu konstruktivna riješenja a to prvenstveno znači da treba

DODIK: Žao mi je što se konstruktivan sastanak pretvorio u prijetnju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je žaljenje što se, kako je naveo, njegov konstruktivan sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom pretvorio u prijetnju, ističući da administracija SAD neće moći da zaustavi odbranu interesa Republike Srpske. – Imao sam dobar razgovor večeras s ambasadorom SAD. Sve što je on meni rekao ja

DOBRE VIJESTI ZA ZAJEDNICE ETAŽNIH VLASNIKA Do novog krova uz novac iz gradske kase

Pored novčane pomoći koju izdvaja za sanaciju fasada, Grad Banjaluka u idućoj godini planira da učestvuje u obnovi krovova pojedinih stambenih zgrada tako što će sufinansirati dio radova.  Godinama se kroz budžet grada izdvajaju određena sredstva za sufinansiranje sanacije fasada, koja se raspodjeljuju putem javnog poziva na koji mogu konkuristati Zajednice etažnih vlasnika (ZEV). Zbog

SVEČANOST: Obilježen 43. rođendan Banjalučkog studentskog pozorišta

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković istakla je da je Banjalučko studentsko pozorište u 43 godine postojanja imalo 91 premijeru i više od 400.000 gledalaca, što potvrđuje njihov kvalitet i uspješan rad. “Za razvoj alternativne pozorišne scene u Srpskoj ovo pozorište je izuzetno važno i Ministarstvo kontinuirano podržava njihov rad”, poručila je Đakovićeva.

NASTUP SA GOSTIMA: Akustični koncert “Balkan Expressa” 3. marta u Banskom dvoru

Banjalučki rokenrol sastav “Balkan Express” najavio je akustični koncert koji će održati u Banskom dvoru u Banjaluci 3. marta. Muzičari jednog od najslavnijih bendova iz grada na Vrbasu su istakli da je u pripremi autorski repertoar, ali u izmijenjenim aranžmanima, prilagođen akustičnim instrumentima. “Prije 12 godina smo imali svoj prvi unplugged koncert na istom mjestu,

Džaferović i Komšić pozvali Đukanovića da 2. i 3. marta dođe u BiH, Dodik se pozvao na vitalni interes

Predsjedništvo BiH danas je sa dva glasa za i jednim protiv usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart utvrđuje kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića. Za posjetu crnogorskog predsjednika glasali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović, dok je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv. Dodik

ELEKTROKRAJINA: Muškarac pištoljem napao dvojicu radnika koji su došli da mu isključe struju zbog duga

Jedno lice napalo je danas pištoljem dvojicu terenskih radnika “Elektrokrajine” prilikom obavljanja redovnih radnih zadataka u Banjaluci, a oni tom prilikom nisu povrijeđeni, saopšteno je iz “Elektrokrajine”. Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Banjaluka koja je uhapsila napadača i kod njega pronašla oružje, navedeno je u saopštenju. U saopštenju se dodaje da se napad na radnike