Politika 07.07.2020.

IZETBEGOVIĆ: Sa Dodikom i Čovićem sve dogovoreno, ostao još samo direktor UIO

ČITANJE: 1 minuta

Lider SDA Bakir Izetbegović je kazao da je danas na sastanku s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem u suštini sve dogovoreno poput Budžeta BiH, imenovanja i izbora u Mostaru, mada ostaje upitno imenovanje novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

On je kazao da postoji određenih problema s hrvatskom stranom koja je prema njegovim riječima iziritirana imenovanjima u CIK-u, prenosi Klix.

“Srpska strana je to prevazišla tako da se kreće u imenovanja. Selmo Cikotić će biti predložen od premijera Zorana Tegeltije u četvrtak. Kreće se s imenovanjima SIPA, RAK itd.”, rekao je Izetbegović.

On je istakao da će imenovanja ići kako je bilo i do sada, dakle po nacionalnim komponentama.

“Mi ćemo pokušati s hrvatskom stranom da Upravu za indirektno oporezivanje BiH (UIO) dobije ipak bošnjačka strana. To nismo uspjeli riješiti danas, ali preostaje da razgovaramo. Što se tiče budžeta, postoji ideja da se ide u skraćeni postupak jer HDZ ne bi sutra na Domu naroda prihvatio hitni postupak tako da bi imali oboren budžet i izgubli bi sljedećih mjesec-dva dana. Tako da se završi ove sedmice oba čitanja na Predstavničkom domu, a na Domu narodu budžet bi trebao bio usvojen 21. jula”, rekao je predsjednik SDA.

On je kazao da će izmjene Izbornog zakona u vezi s Mostarom ići već danas na Predstavničkom domu BiH.

“Nećemo dovoditi u pitanje izbor koji izvrše strane, osim ako se radi o ratnim zločincima ili ako neko ne prođu provjere. Tako je rekla srpska strana, a Čović je stavio određene ograde”, dodao je.

Izetbegović je dodao da će srpska strana, što se tiče SDA, biti zadovoljna u Mostaru.

(SB/banjaluka.net)