Politika 31.12.2020.

IZETBEGOVIĆ: Sa novim predsjednikom SAD do ukidanja entiteta, KOVAČEVIĆ: Dejton jedini model

ČITANJE: 2 minute

Lider SDA Bakir Izetbegović pozvao je na promjenu Ustava BiH, ukidanje kantona i entiteta. Očekuje i angžaman nove američke amdinistracije na ustavnim promjenama, koje vode ka jednom predsjedniku i Vladi BiH.

Izjave lidera SDA potvrda je da nisu odustali od tzv. građanske BiH, u kojoj bi Bošnjaci dominirali, na što Srpska ne pristaje, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva Radovan Kovačević. Isto je poručio i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Spisak novogodišnjih želja Bakira Izetbegovića i ničim utemeljene tvrdnja da je u Republici Srpskoj veća smrtnost od korone nego u Federaciji – u najkraćem to je rezime pres konferencije lidera SDA, koju je počeo pozdravom sa našim novinarom.

Izetbegović se obrušio na Savjet ministara, Milana Tegeltiju, nije štedio Dragana Čovića a ni ruskog ambasadora u UN… Najviše mu smeta, kaže, bahatost srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, aludirajući na njegov nastup u Savjetu bezbjednosti.

Za Izetbegovića nije bahatost i skandal kada dva člana Predsjedništva odbiju susret sa ruskim šefom diplomatije. To je, po njemu, patriotizam i odbrana države. Lakše bi, kaže, rješavali migrantsku krizu, evropski put, ekonomsku situaciju, samo da se odmaknemo od postojeće ustavne strukture, jer su entiteti i kantoni prevaziđen relikt rata.

– Trebamo dobrovoljno doći do preustroja zemlje koji neće biti baziran na ratnim i etničkim podjelama. Јe li ovo moguće ili će ostati pusta želja u Deklaracija SDA? Јa mislim da je moguće – kaže Izetbegović.

“Srpske će biti”

Nikada se ne može razgovarati o bilo kakvom umanjenju bilo koje nadležnosti Republike Srpske, a pogotovo ne o tome da Srpske ne bude, poručuje Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Kovačević kaže da su ustavne promjene koje brišu i najmanju nadležnost Republike Srpske ništa drugo do neostvarene želje lidera SDA Bakira Izetbegovića.

“Dejtonska BiH je jedini model za BiH, a sve drugo jeste avantura koja vodi u samo jednom pravcu, a to je da BiH ne bude. Republike Srpske će, kako god bude, uvijek biti!”, rekao je Kovačević za RTRS, nakon što je Izetbegović pozvao na promjenu Ustava BiH, ukidanje kantona i entiteta.

Kovačević naglašava da su ovakve izjave Izetbegovića potvrda da nisu odustali od takozvane građanske BiH, u kojoj bi Bošnjaci dominirali, a na šta Srpska ne pristaje.

“Optužbe da je aktuelni saziv Savjeta ministara najgori zapravo su potvrda da jedino na taj način može da radi, a ne kao neka vlada, čemu se nada političko Sarajevo”, ističe Kovačević.

Lider SDA Bakir Izetbegović pozvao je na promjenu Ustava BiH, ukidanje kantona i entiteta, te očekuje i angažman nove američke administracije na ustavnim promjenama, koje vode ka jednom predsjedniku i vladi BiH.

(RTRS, Srna)