Politika 17.03.2016.

Izetbegović: SDA i SBB-a zajedno na lokalnim izborima

ČITANJE: 3 minute
izetbegovic
Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) razmatrao je na sjednici u Sarajevu aktualnu političku situaciju i prioritete BiH, a bilo je riječi i o pregovorima s HDZ-om u vezi Mostara i implementracije presude Sejdić – Finci, te popisa stanovništva.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obavijestio je večeras novinare nakon sastanka da od sutra preuzima funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH te da je na sjednici Kolegija izložio prioritete.

Kaže da je prvi prioritet realizacija Master plana integracije BiH u EU koji dalje podrazumijeva niz najbitnijih prioriteta za napredak reformi u BiH koje se se odnose na vladavinu prava, tržišnu ekonomiju, uopšteno mjere koje će pojačati i otvoriti prostor za oporavak privrede.

– Tu je i put BiH ka NATO-u odnosno preuzimanje prvog godišnjeg plana u okviru MAP-a. Šanse nam nisu baš velike, ali treba se potruditi. Treba se boriti za to da izlobiramo, kod prijateljskih država koje imaju uticaja na odluke u NATO savezu, da se BiH da prvi godišnji plan – kaže on.

Na sastanku je bilo riječi i o koalicijama, odnosima SDA i SBB, dolazećim lokalnim izborima.

– Ići ćemo na to da se zajednički nastupa u RS-u, s probosanskim strankama i u opštinama koje možemo nazvati povratničkim. Mislim da ćemo s SBB-om dogovoriti i nastup u ostatku Federacije, zajednički kad je u pitanju izbor načelnika – kaže on.

Izetbegović je kazao da je bilo riječi i o pregovorima s HDZ-om u vezi Mostara i implementracije presude Sejdić – Finci.

– Mislimo da još ima šanse da se dogovor postigne, mada su pozicije dosta udaljene. Učinićemo dodatne napore u nekoliko narednih dana. Mislim da ćemo imati sastanak s HDZ-om za vikend ili početkom naredne sedmice – precizirao je.

U Srebrenici će, kaže, učiniti sve da Bošnjaci imaju jednog kandidata na lokalnim izborima.

– U tom smislu zadužili smo neke od potpredsjednika da obave potrebne sastanke u Sarajevu i Srebrenici, prije svega da smirimo retoriku koja ne vodi tome da se omoguće zajednički nastupi i okupljanje oko jednog kandidata – navodi on.

Kaže da SDA podržava predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i odluku Ustavno-pravne komisije, koja je na sjednici odbacila Prijedlog Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

– Smatramo da definitivno treba biti dokinut tzv. bijeli hljeb na svim novima u BiH, od državnog, preko entitetskih do kantonalnog nivoa – kazao je.

U slučaju popisa stanovništva BiH, Kolegijum SDA smatra da treba biti proveden zakon, kriterijumi i standardi međunarodne monitoring misije (IMO) te da to treba uraditi bez odlaganja.

– Tu ponajviše očekujemo od agencije na državnom nivou – kaže on.

Kolegijum SDA na sjednici u Sarajevu osudio je incidente koje su u Višegradu izvršili pripadnici Četničkog ravnogorskog pokreta i napad na novinare tom prilikom.

– Očekujemo da se konačno zabrani rad radikalnih pokreta. Kad je u pitanju radikalizam da se istim aršinom mjere i oni koji pripadaju bošnjačkom korpusu i oni koji pripadaju drugim korpusima. Da se definitivno stane ukraj divljanju četnika, koje se ponavlja – naglasio je Bakir Izetbegović nakon sjednice Kolegija SDA u Sarajevu.

 (Avaz)