Politika 02.08.2021.

IZETBEGOVIĆ: SDA je kičma otpora, a pokušali su da nas predstave kao korumpiranu stranku

ČITANJE: 3 minute

Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije je održana danas, a donesen je niz zaključaka koji se odnose na aktuelnosti u državi i regionu. Bilo je riječi i o unutrašnjim pitanjima u SDA.

Ukupno 18 zaključaka je doneseno i oni se, kako kaže lider SDA Bakir Izetbegović odnose na dinamiku događanja u Bosni i Hercegovini, prenosi Klix.

Zaključci tretiraju odluku sada već bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka, odluke Narodne skupštine Republike Srpske, dolazak visokog predstavnika Christiana Schmidta, Izborni zakon, regionalnu saradnju “Mali Šengen”, smjenu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, spajanje Pelješkog mosta i druge aktuelnosti.

SDA je uvela Povjereništvo u Općinski odbor Novi Grad, a dogovoreno je da se završe i rekonsturkcije u kantonalnim odborima u Sarajevu i Unsko-sanskom kantonu.

Govoreći o reakciji iz RS na Inzkovu odluku da nametne zabranu negiranja genocida, ponovio je poznati stav da je time skinut teret sa srpskog naroda.

“Časnim ljudima u srpskom korpusu sasvim sigurno ne smeta Inzkova odluka, mislim da je njima olakšao život. Inzko je nametanjem zakona najprije pomogao srpskom narodu. Stvar genocida i ratnih zločina je stvar pojedinaca i to treba skinuti s vrata srpskog narodu. Mene čudi da političari u RS-u ne shvataju tu stvar i da im to nije donijelo olakšanje”, rekao je.

Govoreći o ponašanju i politici lidera SNSD-a, Izetbegović je rekao da je bilo sasvim izvjesno da će u jednom momentu međunarodna zajednica reagovati.

“Milorad Dodik već preko deceniju zauzima prostor, dopušta sebi ono što zakon brani, drugima ne dopušta ono što im zakon garantuje. Prije ili kasnije je međunarodna zajednica morala odmjeriti snagu s politikama koje oličava Milorad Dodik. Ne mislim da te njegove politike mogu nadjačati Dejtonski sporazum i stabilnost BiH”, rekao je Izetbegović.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su prošle sedmice usvojili Prijedlog zakona kojim se dopunjuje Krivični zakon RS-a, a kojim se za vrijeđanje ovog entiteta može ići i do 15 godina u zatvor. Osim toga, usvojili su i Prijedlog zakona kojim se odbacuje Inzkova odluka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida.

Lider SDA Bakir Izetbegović najavio je apelaciju ustavnom sudu ukoliko zakoni iz RS-a na kraju budu doneseni.

“Naravno da entitet ne može nametati državi ništa, kao što ni općina ne može kantonu. Ići ćemo u tom smjeru da se obratimo ustavnom sudu i entiteta i državnom i mislim da će ovaj zakon pasti”, rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na smjenu Gordane Tadić sa mjesta glavne tužiteljice.

“Mislim da je radila vrlo opasnu stvar kroz procesuiranje samo generala ARBiH. Mislim da je bio cilj izmijeniti karakter rata i na taj način izjednačiti strane”, rekao je on dodavši da su Srbi i Hrvati bili amnestirani u Tužilaštvu BiH.

Njegov stav je da su se “progonjeni samo Bošnjaci” i to iz SDA.

“Pokušala se predstaviti korumpiranom stranka koja je kičma otpora i stabilnosti u BiH”, zaključio je Izetbegović.

SDA poziva OHR da stavi van snage odluku NS RS

Predsjedništvo SDA pozvalo je OHR da stavi van snage Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka koji je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Iz ove stranke navode da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, kao i pravni tim SDA, preduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi ovaj i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske bili proglašeni neustavnim, prenosi Srna.

Predsjedništvo SDA je pozvalo političke predstavnike iz Republike Srpske u institucijama BiH da “odustanu od blokada”.

Jednim od zaključaka sa sjednice Predsjedništva SDA rad Tužilaštva BiH na čelu sa Gordanom Tadić se ocjenjuje “neprofesionalnim i pristrasnim”, te se navodi da ono “nastavlja sa selektivnim pristupom u procesuiranju ratnih zločina i drugih krivičnih djela”.

Zaključeno je da je BiH na Samitu EU-zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa potpisala Sporazum o zajedničkom regionalnom tržištu i da njega “ne treba dovoditi u pitanje pokretanjem novih inicijativa”.

(SB)