IZETBEGOVIĆ: SDS nema dovoljan broj poslanika za ulazak u vlast

Novi saziv Savjeta ministara BiH i Vlada Federacije BiH kao i kantonalne vlade biće formirane u paketu i cijeli proces trebao bi biti završen za tri ili četiri mjeseca, potvrdio je to danas novinarima u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Takođe je istakao da SDS nema dovoljan broj poslanika za ulazak u vlast na državnom nivou.

Govoreći o procesima formiranja vlada nakon oktobarskih opštih izbora, iznio je mišljenje da će nova vlast prvo biti formirana u Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu gdje će okosnicu vlasti činiti SDA, SBB i Demokratska fronta s partnerima, a na državnom nivou uz te tri partije to će biti i Savez nezavisnih socijaldemokratska (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Kada je u pitanju ulazak Srpske demokratske stranke (SDS) u vlast na državnom nivou, Izetbegović napominje da oni nemaju dovoljan broj poslanika i delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH da bi se to ovaj put učinilo, što je bio slučaj u prošlom mandatu.

Osvrnuo se na najavu lidera Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića da ukoliko se odobre neke odluke Vlade Kantona Sarajevo da će oni izaći iz trenutne vladajuće koalicije u Kantonu Sarajevo, te Izetbegović kaže da se to dešava zbog izostanka rezultata te vlade koju je nazvao “pilot projektom međunarodne zajednice”.

“To je vlast koja je u vrlo kratkom roku pokazala neefikasnost i sklonost korupciji, a još gori problem je što ima mnogo priče, ali ne i značajnih rezultata. Osim toga, ne dopuštaju drugim nižim nivoima da realiziraju projekte jer koče projekte načelnika i gradonačelnika”, pojasnio je lider SDA.

Za njega je najopasniji problem u funkcionisanju Kantonalne vlade Sarajeva njihova spremnost da trguju istinom o događajima u glavnom gradu BiH u posljednjem ratu devedesetih te Izetbegović najavljuje da bi vlast i u tom kantonu mogla uskoro biti promijenjena.

Izetbegović, koji obavlja dužnost predsjedavajućeg Dom naroda PSBiH, ponovio je danas da je za SDA “crvena linija” poštovajne Ustava BiH i vladavine zakona, jasno istakavši da neće praviti kompromise koji će biti protivustavni i protivzakoniti, dodajući da u tom smislu nema popuštanja.

“Ukoliko politički dužnosnici smatraju da je neko osim SDA spreman na to da niži nivo vlasti, konkretno Narodna skupština Republike Srpske, naredi nadležnim državnim organima da nema NATO puta što je protuustavno i da se ne poštuje Zakon o odbrani onda neka nađu partnera jer SDA neće biti partner koji će na to pristati”, jasno je kazao Izetbegović.

Kaže i da je sporno i to šta bi poslije uslijedilo ako se pristane na nepoštovanje Ustava i zakona, zbog čega je izrazio nadu da će druga strana prihvatiti da u ovoj zemlji postoji Ustav BiH i da se mora poštovati vladavina zakona.

Ipak, kaže lider SDA, nema posebnih planova za novi susret stranačkih lidera SDA, HDZ i SNSD iako je Izetbegović spreman na takav susret već sutra, ali s druge strane nema izraženih takvih interesa.

On je u okviru najave da će posjetiti sve kantonalne odbore stranke danas posjetio Kantonalni odbor SDA Sarajevo, gdje je s članovima te organizacije razgovarao o situaciji u BiH unutar globalnog okvira, zastoju na putu BiH ka punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji (EU).

Takođe, na sastanku su razmatrani i ekonomski pokazatelji u zemlji, prezentovani važni infrastrukturni projekti, a budući da se bliži Kongres stranke razgovarano je i o izmjenama Statuta i sadržaju Kongresa.

(Agencije)

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju