IZETBEGOVIĆ: SDS nema dovoljan broj poslanika za ulazak u vlast

Novi saziv Savjeta ministara BiH i Vlada Federacije BiH kao i kantonalne vlade biće formirane u paketu i cijeli proces trebao bi biti završen za tri ili četiri mjeseca, potvrdio je to danas novinarima u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Takođe je istakao da SDS nema dovoljan broj poslanika za ulazak u vlast na državnom nivou.

Govoreći o procesima formiranja vlada nakon oktobarskih opštih izbora, iznio je mišljenje da će nova vlast prvo biti formirana u Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu gdje će okosnicu vlasti činiti SDA, SBB i Demokratska fronta s partnerima, a na državnom nivou uz te tri partije to će biti i Savez nezavisnih socijaldemokratska (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Kada je u pitanju ulazak Srpske demokratske stranke (SDS) u vlast na državnom nivou, Izetbegović napominje da oni nemaju dovoljan broj poslanika i delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH da bi se to ovaj put učinilo, što je bio slučaj u prošlom mandatu.

Osvrnuo se na najavu lidera Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića da ukoliko se odobre neke odluke Vlade Kantona Sarajevo da će oni izaći iz trenutne vladajuće koalicije u Kantonu Sarajevo, te Izetbegović kaže da se to dešava zbog izostanka rezultata te vlade koju je nazvao “pilot projektom međunarodne zajednice”.

“To je vlast koja je u vrlo kratkom roku pokazala neefikasnost i sklonost korupciji, a još gori problem je što ima mnogo priče, ali ne i značajnih rezultata. Osim toga, ne dopuštaju drugim nižim nivoima da realiziraju projekte jer koče projekte načelnika i gradonačelnika”, pojasnio je lider SDA.

Za njega je najopasniji problem u funkcionisanju Kantonalne vlade Sarajeva njihova spremnost da trguju istinom o događajima u glavnom gradu BiH u posljednjem ratu devedesetih te Izetbegović najavljuje da bi vlast i u tom kantonu mogla uskoro biti promijenjena.

Izetbegović, koji obavlja dužnost predsjedavajućeg Dom naroda PSBiH, ponovio je danas da je za SDA “crvena linija” poštovajne Ustava BiH i vladavine zakona, jasno istakavši da neće praviti kompromise koji će biti protivustavni i protivzakoniti, dodajući da u tom smislu nema popuštanja.

“Ukoliko politički dužnosnici smatraju da je neko osim SDA spreman na to da niži nivo vlasti, konkretno Narodna skupština Republike Srpske, naredi nadležnim državnim organima da nema NATO puta što je protuustavno i da se ne poštuje Zakon o odbrani onda neka nađu partnera jer SDA neće biti partner koji će na to pristati”, jasno je kazao Izetbegović.

Kaže i da je sporno i to šta bi poslije uslijedilo ako se pristane na nepoštovanje Ustava i zakona, zbog čega je izrazio nadu da će druga strana prihvatiti da u ovoj zemlji postoji Ustav BiH i da se mora poštovati vladavina zakona.

Ipak, kaže lider SDA, nema posebnih planova za novi susret stranačkih lidera SDA, HDZ i SNSD iako je Izetbegović spreman na takav susret već sutra, ali s druge strane nema izraženih takvih interesa.

On je u okviru najave da će posjetiti sve kantonalne odbore stranke danas posjetio Kantonalni odbor SDA Sarajevo, gdje je s članovima te organizacije razgovarao o situaciji u BiH unutar globalnog okvira, zastoju na putu BiH ka punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji (EU).

Takođe, na sastanku su razmatrani i ekonomski pokazatelji u zemlji, prezentovani važni infrastrukturni projekti, a budući da se bliži Kongres stranke razgovarano je i o izmjenama Statuta i sadržaju Kongresa.

(Agencije)

IZ STANA SE ČULO ZAPOMAGANJE Uznemirujući slučaj iz Banjaluka uskoro bi mogao da dobije epilog

Uznemirujući slučaj u banjalučkom naselju Obilićevo koji je prošle sedmice uznemirio javnost uskoro bi mogao dobiti epilog.  Naime, iz Policijske uprave Banjaluka navode da je saslušan osumnjičeni koji se tereti da je sugrađanina držao protiv njegove volje u stanu. – Dežurni tužilac okvalifikovao je slučaj kao krivično djelo protvipravno lišenje slobode – objasnili su u

JESEN U BANJALUCI Fotografišite boje grada i osvojite bicikl

Fotografišite jesen u Banjaluci, pošaljite fotografiju i osvojite bicikl u nagradnoj igri koju ogranizuje Grad Banjaluka u saradnji sa partnerima. Drugoplasirana i trećeplasirana fotografija biće nagrađena godišnjom pretplatom za „Bl bajk“.

ŠLJIVAR: Prijavite nekretnine i platite porez

Gradska uprava pozvala je sve vlasnike nepokretnosti na području grada koji do sada nisu, da prijave nekretnine i plate porez na nepokretnosti, s obzirom na to da se radi o izvornom prihodu grada iz kojeg se finasniraju brojni razvojni projekti. Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da bi svi vlasnici nepokretnosti na području Banje

50 GODINA OD KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: Pogledajte program obilježavanja

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja. Centralni događaj programa jeste izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba