Politika 26.11.2021.

IZETBEGOVIĆ: SNSD već 15 godina izaziva krizu u BiH, bez njih bi u zemlji ostalo mnogo više ljudi

ČITANJE: 1 minuta

Nakon sastanka Predsjedništva SDA u Sarajevu medijima se obratio predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović. Izetbegović je pročitao usvojene zaključke te kazao kako u državi stanje od rata nije bilo teže.

Prvi zaključak tiče se rudara, izjavio je Izetbegović te naveo kako se ne smiju smanjiti njihove plate, niti na bilo koji način ugroziti standard rudara.

“Pozvali smo SNSD da prestanu s blokadama koje drastično pogoršavaju odnose u zemlji. Kriza traje 15 godina i mislim da su štete nemjerljive. Desetine hiljada ljudi bi ostali da nije bilo Dodika”, izjavio je on.

Izvorni Dejton ne postoji jer u njemu je predviđena njegova promjena, posebno na jačanju države, naveo je te kazao kako je SNSD učestvovao u tome.

“Tu se ne može ići nazad”, izjavio je.

Izetbegović kaže kako SDA pozdravlja angažman SAD-a na izmjenama Izbornog zakona, ali da su zabrinuti zbog istupa međunardnih zvaničnika koji su na liniji HDZ-a.

“Pitanje Doma naroda će se morati rješavati paralelno sa zahtjevima HDZ-a, odnosno izbora članova Predsjedništva. Nadam se da će se pregovarati u širem krugu i pozivam druge stranke da se priključe, ovo ne smije biti tema za ostvarivanje političkih poena”, kazao je.

Izetbegović je kazao da odluke vezane za državnu imovinu ne smiju biti vezane za zatvaranje OHR-a, te da je najvažniji uslov iz kriterija “5+2” procjena stanja u BiH, a ono nikad nije bilo gore.

“Nadam se da su pogrešne glasine koje dolaze do mene”, zaključio je Izetbegović.

(SB)