Politika 21.09.2015.

Izetbegović: Suštinske promjene Dejtona u skorije vrijeme nisu realne

ČITANJE: 1 minuta
bakir-izetbegovic-aa-oktobar

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da u dogledno vrijeme nisu realne suštinske promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je na Međunarodnoj mirovnoj konferenciji “Dvadeset godina mira – put naprijed” naglasio da je izgledniji racionalniji pristup i drugačija praksa u sagledavanju odnosa u BiH, te unutrašnja evolucija kroz sazrijevanje demokratskih snaga, shodno čemu će ono što Dejton garantuje osigurati pozitivne sadržaje za sve narode i građane BiH.

Izetbegović je rekao da je proces evropskih integracija najrealniji put za nadogradnju Dejtona, posebno radi usklađivanja s evropskim standardima.

Dodao je da čak i kada bi Dejton do kraja bio usklađen s tim standardima ipak ne bi bilo realno očekivati suštinsku i brzu promjenu teritorijalnog i administrativnog uređenja i podjele vlasti.

Izetbegović ipak vjeruje da bi u tom slučaju mehanizmi zaštite etničkog i entitetskog interesa vremenom dobili realan obim i supstancu, a njihov obuhvat bi se smanjivao ustupajući mjesto mehanizmima koji garantuju zaštitu opštih ljudskih prava.

Istakao je da je 20 godina nakon Dejtona “nacija segregirana kao nikad u svojoj hiljadugodišnjoj istoriji”, ali i da je neupitan napredak u pomirenju i normalizaciji odnosa.

Izetbegović je rekao da je bh. ekonomija, noseći teret kompleksne države i žrtava rata, sustigla zemlje u regiji koje nisu iskusile ni približna razaranja, te da uz dodatna rasterećenja privreda BiH može dobiti polet i postati jedna od vodećih u regiji.

(Agencije)