Politika 06.07.2020.

IZETBEGOVIĆ: Treba požuriti s budžetom da bismo stekli uslove za održavanje izbora

ČITANJE: 1 minuta

Sastanak Lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH biće održan sutra u Istočnom Sarajevu u 13 sati, samo još ne znam gdje, kazao je novinarima Bakir Izetbegović, lider SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, istakavši da treba odrediti kvote koje pripadaju Bošnjacima, Hrvatima, Srbima.

“To je odavno trebalo uraditi, a ne izmišljati probleme i kreirati blokade. Nadam se da će atmosfera biti takva”, kazao je Izetbegolvić.

Na pitanje šta očekuje jer će ključne teme biti imenovanja, budžet, Mostar, Izetbegović je rekao da ga malo zbunjuju izjave Dragana Čovića, lidera HDZ-a, da bi budžet išao u redovnu proceduru, te da se to dugo razvlačilo.

On je rekao da su svi do sada imali priliku kazati šta hoće, te da se nada da neće ići stvari u tom smjeru.

Kako kaže, treba požuriti s budžetom da bismo stekli uslove za održavanje lokalnih izbora.

Upitan da kaže jesu li približeni stavovi kada su u pitanju imenovanja, Izetbegović je rekao da svakome treba prepustiti da imenuje iz svoje kvote.

“SDA se tako ponašala izuzev kada je bilo u pitnju imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice, jer to je bio neki zajednički prijedlog. Tu smo našli za shodno da intervenišemo. Ovo ostalo treba urediti kvote i prepustiti svakome da ima vlastiti izbor”, kazao je Izetbegović, a prenose Nezavisne.

(A.M/banjaluka.net)