Politika 25.07.2021.

Izetbegović tvrdi da je u Republici Srpskoj aparthejd

ČITANJE: 5 minuta

Odluka Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida izazvala je burne reakcije. U žiži interesovanja javnosti su i pregovori o izmjenama Izbornog zakona. O tome, ali i drugim aktuelnim temama u intervjuu za Faktor govorio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Provođenje u život ovog zakona će bitno promijeniti odnose i stanje u BiH. Prestanak negiranja istine o počinjenom genocidu i prestanak prkosnog glorificiranja presuđenih ratnih zločinaca je ogroman korak ka normalizaciji stanja u zemlji. Porodice žrtava su dobile satisfakciju, građani BiH su dobili šansu za normalizaciju odnosa, srpskom narodu u BiH je skinuta hipoteka kolektivne krivice za genocid, ojačan je autoritet PIC-a i OHR-a, kao i dolazećeg Visokog predstavnika. Veoma dobra odluka unatoč svim otporima i rizicima koje nosi”, rekao je Izetbegović i dodao da će biti nervoze u sljedećih mjesec-dva, i zato je pozvao na smirenost i izbjegavanje bilo kakvog likovanja i provociranja.

“A zatim će srpski političari morati prihvatiti realnost. Necivilizacijski je negirati presude međunarodnih sudova, još gore od toga je veličati ratne zločince, dodjeljivati im odlikovanja. Morat će odustati od toga, kao i od narativa po kom su Srbi obespravljeni i ugroženi ako ih se sprječava da obespravljuju i ugrožavaju druge, da dominiraju nad drugima. Oni nemaju pravo na aparthejd koji pokušavaju ovjekovječiti u Republici Srpskoj. Jer, kako drugačije nego aparthejdom nazvati stanje u kom se negira genocid, slave ratni zločinci, slavi dan kad su Srbi odlučili da se teritorijalno razgraniče sa Bošnjacima i Hrvatima, u kom državne institucije i škole proslavljaju pravoslavne slave i bivaju osveštane od pravoslavnih popova, u kom petina stanovništva koja nisu Srbi zauzima tek tri posto rukovodnih pozicija u državnom aparatu, u kom se bošnjačkoj djeci zabranjuje da svoj jezik nazivaju bosanskim itd? Sasvim sigurno postoji značajan broj Srba koji se ne slaže sa nasiljem nad komšijama, nasiljem nad istinom, sa aparthejdom koji sam opisao i koji se provodi i u njihovo ime. Ali, teško im je progovoriti u atmosferi kakva se stvara u RS-u. Trebamo strpljivo čekati i raditi na aktiviranju ovog pravdoljubivog dijela srpskog korpusa. I u BiH i u Srbiji”, kaže Izebrgović.

On je rekao da je stvarna politika da Beograd ostavlja otvoren prostor za različite scenarije u budućnosti, šalje dvosmislene i kontradiktorne poruke i čeka da vidi u kom smjeru se razvijaju odnosi snaga u svijetu, ko će nadjačati. Te trendove će pratiti srbijanska politika.

“Vučić se trudi biti dobar i sa Evropom, i sa SAD, i sa Kinom i Rusijom, i drži sve otvoreno. Težište će pomjerati prema snagama koje nadjačaju. On šalje pomirljive, ali dopušta Vulinu i Dodiku da u njegovom prisustvu šalju ratoborne i prijeteće poruke. On ponavlja da poštuje teritorijalni integritet i granice susjeda, ali sasvim sigurno Vulin ne bi smio kazati da će vojska Srbije štititi Srbe ma gdje živjeli, dakle ignorišući teritorijalni integritet i granice, bez njegove saglasnosti. Bošnjaci ne mogu sami ostvariti snagu koja će im garantovati sigurnu budućnost, nema ekskluzivno bošnjačkog programa odbrane, sve mora biti planirano u kontekstu države BiH i u kontekstu globalnih asocijacija, NATO i EU na prvom mjestu. Nakon užasnih iskustava iz nedavne agresije, Bošnjaci imaju pravo i obavezu i na jačanje vlastitih potencijala. Nesloga i slabost će prije ili kasnije ohrabriti novu agresiju. Dakle, raditi na slozi i osvještavanju i jačati namjensku industriju”, kaže Izetbegović.

Govoreći o novom Visokm predstavniku i OHR on vjeruje da Bonske ovlasti neće biti zadugo upotrijebljene, da će biti sačuvana za neke teške situacije i krize do kojih, nadam se, neće doći.

“Gospodin Schmidt je principijelan i odlučan političar, ima i novu odlučnost zemalja PIC-a uz sebe, naravno i posebnu podršku Njemačke, tako da sam uvjeren da će naći način da nametne autoritet OHR-a bez potezanja dramatičnih mehanizama poput Bonskih ovlasti. Visoki predstavnik ima obavezu osigurati neometanu implementaciju civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma, a izbori su jedan od vitalnih aspekata. Izbora će morati biti, ne vjerujem da će se HDZ usuditi da, nakon protivustavne i protivzakonite blokade procesa u Federaciji BiH u kojoj nas drži skoro tri godine, pokuša praviti opstrukciju izbornog procesa i blokirati čitavu državu. Bilo bi to previše. Pretežak je to teret, mogao bi slomiti kičmu svakome ko ga pokuša preuzeti”, kaže lider SDA.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona i odnosu sa Draganom Čovićem lider SDA kaže da je  mnogo puta je Čović zaprijetio, kazao da nečega neće biti, pa je toga bilo. Ili da će se nešto desiti, pokazao optimizam, pa se nije desilo. Pokušaj sprječavanja izbora je odveć rizična igra i uvjeren sam da se Čović u nju neće upustiti.

“A što se tiče prijedloga HDZ, on je naravno potpuno jednostran. Ako bismo usvojili taj prijedlog predali bismo sudbinu države u ruke HDZ-a. Blokade i ucjene koje nam sada prave bi bile, našom voljom i pristankom, ovjekovječene. HDZ bi kroz priču o “legitiminim predstavnicima” proveo diskriminaciju u kojoj bi jedan glas HDZ-ovog glasača, i jedna stolica u Državnom i Federalnom parlamentu u kojoj sjedi parlamentarac iz HDZ, vrijedila kao četiri glasa, odnosno četiri stolice parlamentaraca iz probosanskih stranaka. Prioritet je očuvanje balansa etničkog i građanskog principa na kom je ustanovljen Dejtonski sporazum. HDZ se plaši dominacije brojnijeg bošnjačkog korpusa i glasačkog tijela. S druge strane, probosanski blok, četverostruko brojniji od HDZ-a i HNS-a, ne može dopustiti dominaciju manjine nad većinom u parlamentima, i diskriminaciju koju sam upravo opisao. Ukoliko HDZ insistira na izmjeni načina na koji se vrši izbor članova Predsjedništva BiH, morat će prihvatiti potpuno brisanje etiničkih odrednica, odnosno brisanje odrednice Bošnjak, Srbin i Hrvat. Pored toga, morat će prihvatiti i uklanjanje asimetrije u nadležnostima i funkcionisanju Doma naroda F BiH i Vijeća naroda u RS. To je donja linija SDA. Hrvatski predstavnici nemaju pravo zaustavljati sve što im padne napamet u Federaciji i državi, a to upravo rade. Imaju pravo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, i s tim se trebaju zadovoljiti”, zaključio je Bakir Izetbegović.

(N.Sp)